A japán gumigyártó amerikai érdekeltségénél történt a mostanra már szinte mindennaposnak számító incidens.

Ugyan az elmúlt hetekben Oroszországra és Ukrajnára koncentrálódott a kibertámadások elsöprő többsége, ám ez nem jelenti azt, hogy a világ más tájain ne kellene tartani az internetes bűnözőktől. Ezt saját kárán tapasztalta meg a Bridgestone, amely ma hozta nyilvánosságra, hogy amerikai leányvállalata súlyos incidens áldozata lett.

A japán gumiabroncsgyártó nem túl információgazdag közleménye szerint a Bridgestone Americas zsarolóprogram-támadás érte. A céges hálózatba február végén jutottak be az egyelőre ismeretlen külső támadók. A jogosulatlan hozzáférés miatt körülbelül egy hétre le kellett állítani a számítógépes hálózatot és a termelést a cég észak- és közép-amerikai gyáraiban.

A munka csak egy átfogó biztonsági ellenőrzést követően indulhatott újra. A Bridgestone az esettel kapcsolatban nem kívánt további részleteket közölni, azaz az sem világos, követeltek-e váltságdíjat a hekkerek, ha igen, az mekkora összegű volt, illetve az sem derült ki egyelőre, hogy a cég fizetett-e a zsarolóknak.

Tűz alatt a Toyota

Az ügy már csak azért is érdekes, mert a Bridgestone gumiabroncsokat és más autóalkatrészeket szállít a Toyotának. A japán autógyártó egy másik fontos beszállítója, a Denso pedig alig két héttel ezelőtt jelentette, hogy ugyancsak jogosulatlan hozzáférést észlelt egy zsarolóprogram-támadáson keresztül egy németországi értékesítési és mérnöki tevékenységet végző leányvállalatánál. Ráadásul február végén egy másik Toyota beszállítót is kibertámadás ért, ami miatt március 1-jén egy napra kénytelen volt leállítani hazai gyártósorait az autógyártó, ami mintegy 13 ezer jármű termelését érintette.

Biztonság

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.