San Francisco amerikaifutball-csapata lett a zsarólóvírusos támadási hullám újabb neves áldozata. Az elkövetőkkel kapcsolatban az amerikai hatóságok alig pár nappal korábban adtak ki figyelmeztetést.

A San Francisco 49ers a főcsoportdöntőig menetelt a nemrég lezárult NFL-szezonban. A csapat kiváló védőfala azonban nem sokat tudott segíteni az informatikai rendszerek biztosításában. Mint nemrégiben kiderült, a 49ers belső hálózatát zsarlóvírusos támadás bénította meg.  Az elkövetők a jelentések szerint érzékeny üzleti adatokat szippantottak fel, és ezek nyilvánosságra hozatalával fenyegetnek, amennyiben nem kapják meg az összegszerűen nem ismert váltságdíjat.

Az akció a BlackByte elnevezés alatt futó ransomware-bandához köthető. A The Register beszámolója alapján a bűnözők a dark weben tettek közzé egy nagyjából 300 megabájtnyi, friss pénzügyi jelentéseket, információkat is tartalmazó mintát, bizonyítandó, hogy nem a levegőbe beszélnek.

A 49ers múlt vasárnap kiadott közleménye szerint a bűnügyi hatóságok bevonása mellett külső kiberbiztonsági cégek is segítik az incidens teljes körű kivizsgálását. Az eddig feltárt információk alapján "csak" a cég hálózatát kompromittálták a támadók, így a csapat hazai stadionjának hálózata, illetve a jegyértékesítéshez kötődő rendszerek sem sérültek.     

Mi megmondtuk...

Az eset nem csak a nagyközönség előtt széles körben ismert célpont miatt érdekes, hanem azért is, mert az FBI és az amerikai titkosszolgálat alig pár nappal korábban adott ki egy közös figyelmeztetést (PDF), melyben konkrétan a BlackByte fokozott aktivitására hívták fel a potenciális áldozatok figyelmét.

A kormányzati ügynökségek anyagából kiderült, hogy a banda több egyesült állombeli és más külföldi vállalkozások ellen is sikeres műveleteket hajtott végre a közelmúltban. Ezek között pedig minimum három olyan esetről tudni, amely kritikusnak minősített amerikai infrastruktúrát érintett.

Zsarol az egész világ

A ransomware világszerte egyre nagyobb problémát jelent, számos incidens pedig már közvetlen hatással van az emberek mindennapi életére is. Az adataikat visszavásároló szervezetek legnagyobb részét újból támadás éri, sőt előfordul, hogy még a támadók is ugyanazok. És ahogy a 49ers példája is mutatja, a bűnözők nem csak a fájlrendszerek titkosításával, hanem a feltört rendszerekből származó információval is zsarolnak, maga a helyreállítás pedig legjobb esetben is lassú és körülményes feladat.

Bár a hatóságok folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy a fizetésektől a hekkerek csak vérszemet kapnak, az áldozatok rendszeresen beadják a derekukat a zsarolók követeléseinek. A ransomware így folyamatosan vonzó és jövedelmező terület a kiberbűnözők számára, közben a távoktatás és a távmunka felfutásával párhuzamosan a célpontok között az egészségügyi szervezetek, az önkormányzatok vagy az oktatási intézmények is rendszeresen megjelennek.

Biztonság

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.