Érdekes szabadalmat jegyeztetett be Redmond: lassan valóra válik Satya Nadella tavalyi jóslata a végső okostelefonról?

2015-ben hívta fel magára a figyelmet a Microsoft Surface Book. A prémiumszegmens célzó, úgynevezett convertible (azaz laptopként és tabletként is használható) notebook volt tulajdonképpen a vállalat első, „igazi” laptopja (hiszen még a nemrég bejelentett Surface Laptop előtt mutatkozott be). Egyelőre nem tudni, hogy vajon idén megújul-e a Surface Book, de nagyon úgy tűnik, hogy Redmond nem mondott le a zsanéros elektronikai eszközökről.

Kinyitható, becsukható

Annyira nem, hogy a vállalat nemrég kapta meg legújabb fejlesztésére a szabadalmi oltalmat: a „Hinged Device” nevű eszköz leírása még 2015 novemberében került az amerikai szabadalmi hivatalhoz. Hivatalosan Kabir Siddiqui lett bejegyezve a találmány feltalálójaként, természetesen a Microsoft támogatását maga mögött tudva. Ugyanő felelős a Mobile Computing Device having a Flexible Hinge Structure nevű szabadalomért, és még több másik, szintén redmondi támogatással létrejött bejegyzésért.

Visszatérve cikkünk tárgyához; a leírás szerint "a csuklópánt-összeszerelési koncepció bármilyen eszközzel, például hordozható számítógéppel, okostelefonnal, hordozható intelligens eszközzel, táblagéppel és/vagy egyéb létező, fejlesztés alatt álló vagy még kifejlesztendő eszközzel használható". A felhasználási lehetőségeket részletező lista szerint akár két, különálló kijelző egy nagyobb megjelenítővé való alakítására is alkalmazható. Valahogy így:
 


Ennek a kialakításnak köszönhetően akár az is lehetségessé válhat, hogy a teljesen kinyitott kijelzőjű állapotban egyetlen grafikus kezelői felület álljon a felhasználó rendelkezésére, amikor viszont elmozdítja a síkból a két kijelzőt, akkor azokon két különböző tartalom jelenhet meg.

Érződik a változás szele

És hogy mikor kerülhet forgalomba az első eszköz? Erre nincsen válasz, még az sem biztos, hogy születik belőle kézzel fogható, boltban megvásárolható termék. A szabadalmak egy jó része örökre papíron marad, vagy azért, mert utólag kiderül, hogy mégsem valósíthatók meg úgy, ahogyan azt feltalálóik elképzelték, vagy azért, mert végül nem jut elég erőforrás megépítésükhöz. Utóbbi helyzet a Microsoft esetében azért nem valószínű.

Valami azonban készülődik, mert idén ez már nem az első olyan redmondi szabadalom, ami zsanéros, többkijelzős eszközre vonatkozik. Tavaly ősszel maga Satya Nadella, a vállalat vezérigazgatója jelentette be, hogy a „végső mobileszközön” dolgoznak:

"Továbbra is jelen akarunk lenni az okostelefonpiacon, de nem abban a formában, ahogyan azt napjaink piacvezetői diktálják, hanem egyedi formában, hogy elhozzuk a végső mobileszközt a felhasználók számára. Bizonyos dolgokat abbahagytunk, más dolgokat elkezdtünk azért, hogy felhasználók egy konkrét csoportjára fókuszálhassunk, és őket a lehető legjobban kiszolgáljuk" – utalt a redmondi vezérigazgató a Nokia örökség levetésére.

Talán éppen most éljük meg az újfajta kijelzőtechnológiák hajnalának legelső másodperceit. A Samsung is foglalkozik a display-ek szokatlan formájának létrehozásával, igaz, a dél-koreaiak nem a zsanérokra, hanem a kijelzők térbeli paramétereinek megváltoztatására – hajlításra, nyújtásra – esküsznek.

Konzumer tech

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.