Tegnap hivatalossá vált, hogy a Microsoft nagy tételben száll be a ChatGPT-ről elhíresült startupba. És úgy tűnik, elindult az MI-modell fizetős változata is.

Összenő, ami összetartozik, avagy így lesz a pletykából valóság. A Microsoft hétfőn bejelentette, hogy komoly befektetést eszközöl az OpenAI-ban. Mindez nem túl nagy meglepetés, hiszen a két cég fokozatosan közeledett egymáshoz a sorozatosan megkötött partnerségeknek és együttműködéseknek köszönhetően. Év elején pedig már a most hivatalossá vált összefonódással kapcsolatban is részletekbe menő híresztelések keringtek az interneten.

Úriember pénzről nem beszél

Az együttműködés következő fokozatáról kiadott közlemény a korábbi pletykáknál lényegesen szűkszavúbb az üzlet pénzügyi vetületét illetően. A sajtóanyag több milliárd dolláros, többéves befektetést említ, ám a tűzhöz közeli forrásokra alapozott sajtóbeszámolók szerint az invesztíció értéke eléri a 10 milliárdot is. Ezért cserébe - szintén a fülesek szerint - Redmondhoz csorog majd az OpenAI nyereségének 75 százaléka, egészen addig, amíg ez el nem éri a mostani befektetés összegét. Ezt követően a Microsoft 49 százalékos tulajdoni arány után részesül majd a profitból.

A szoftveróriás a fokozottabb szerepvállalással mesterséges intelligenciához kötödő fejlesztéseket igyekszik felgyorsítani, hogy aztán az ezekből származó előnyök "széles körben megoszthatók legyenek a világgal". A sajtóanyagból idézett részt szabadabban úgy is lehet fordítani, hogy az új fejlesztések funkcionalitása a Microsoft termékeinek arzenálját gazdagíthatja majd. Ezzel kapcsolatban egyébként nem árul zsákbamacskát a vállalat, hiszen az már korábban is világossá vált, hogy a ChatGPT-ben rejlő lehetőségeket a Bing keresőben és különböző irodai alkalmazásokban egyaránt igyekszik kiaknázni a cég. (A redmondi nyomulás miatt időközben pánik üzemmódra kapcsolt a Google is.)

A most bejelentett együttműködés bebetonozza a Microsoftot a kizárólagos felhőszolgáltató pozíciójába, azaz az Azure infrastruktúrája tárolja és szolgálja ki az összes OpenAI-megoldáshoz kötődő kutási projektet, terméket és API-szolgáltatást. A közlemény külön kiemeli a nemrégiben indított Azure Open AI szolgáltatást, amely a Microsoft szóhasználatával élve "lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy élvonalbeli MI-alkalmazásokat hozzanak létre az OpenAI-modellek közvetlen elérésével".

Indulhat a profizmus

A fentiekkel párhuzamosan elkezdtek arról érkezni a hírek, hogy szűkített formában ugyan, de már elérhetővé vált a ChatGPT fejlettebb, előfizetéshez kötött verziója. Az OpenAI nemrégiben indította el a regisztrációt a ChatGPT Professional korai hozzáférésére, majd a vállalat január elején várólistát adott ki a szolgáltatásra, amelynek keretében meg is szondázta a jelentkezőket azzal kapcsolatban, hogy mire használnák az ingyenes verziónál lényegesen fejlettebb szöveggeneráló algoritmust, illetve hogy mindezért mennyit lennének hajlandók áldozni. Azt is közölte a cég az érdeklődőkkel, hogy amennyiben bekerülnek a korai körbe, akkor egy fizetési folyamatot is tartalmazó értesítéssel jelentkeznek.

Ehhez képest némileg váratlan módon egy twitterező arról számolt be, hogy felhasználói fiókjából közvetlenül képes volt havi 42 dolláros áron megvásárolni a Pro hozzáférést. A hitetlenkedő hozzászólások után minderről egy rövid bemutató videót is közzétett bizonyíték gyanánt.

Hogy ez csak egy véletlen hiba miatt sikerült-e, az egyelőre nem világos, mivel az OpenAI hivatalosan még nem jelentette be a kísérleti fázis elindítását és az árazást, miközben egyelőre nem reagált a sajtó témával kapcsolatos megkeresésére sem.

Cloud & big data

Alakul a kínai kormányzat szörnyeteg blokklánc-programja

Egy új, világszinten is a legnagyobbak közé számító infrastrukturális beruházás másodpercenként 240 millió intelligens szerződéses tranzakció feldolgozását teszi lehetővé.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.