Állítólag más részlegektől irányítanak át csoportokat az MI-termékek fejlesztésére, annyira valós veszélynek tartják, hogy az új technológia belekarmol a vállalat keresőüzletébe.

A Google vezetése "vörös riasztást" adott ki a ChatGPT december eleji megjelenését követően – számolt be róla a The New York Times. A lap belső feljegyzésekre és hangfelvételekre hivatkozva arról ír, hogy a Google anyavállalatát, az Alphabetet irányító Sundar Pichai más részlegeknél működő csoportokat utasított rá, hogy összpontosítsák erőfeszítéseiket azoknak a fenyegetéseknek a kezelésére, amelyeket az OpenAI által létrehozott, rövid idő alatt elképesztően népszerűvé vált MI-chatbot jelent a vállalat keresőüzletére. A NYT szerint az alkalmazottat olyan termékek fejlesztésére is ráállították, amelyek az OpenAI hasonlóan népszerű DALL-E mesterséges intelligenciájához hasonló művészeti alkotásokat és képeket generálnak.

A cikk alapján a Google-nél komolyan mérlegelik, hogy a ChatGPT-alapú alkalmazások képesek lehetnek-e kiváltani a társaság bevételi központjaként működő keresőmotort, ezen keresztül pedig károsíthatják-e a Google hirdetésekre épülő üzleti modelljét. Az MI-chatprogramok újabb generációja ugyanis megakadályozhatja, hogy a felhasználók rákattintsanak a Google-hirdetéseket tartalmazó linkekre, amelyek az előző évben 208 milliárd dollárt – az Alphabet teljes bevételének 81 százalékát – termelték. A ChatGPT, ami öt nappal a december eleji nyilvános bevezetése után már milliónyi felhasználóval rendelkezett, sok millió webhely információit szintetizálva egyedi, az emberi társalgásra hajazó válaszokat generál a kérdésekre.

Nem hibátlan, de ettől még sikeres

A Business insider riportja ezzel kapcsolatban kitér rá, hogy a robot akármilyen lenyűgöző teljesítményt nyújt, egyelőre közel sem hibátlan. Nem tudja tényszerűen ellenőrizni például mindazt, amit közöl, ezért különbséget sem igazán képes tenni az ellenőrzött információ és a félretájékoztatás között – sőt kitalált válaszokat is adhat, amit a mesterséges intelligencia kutatói "MI-hallucinációnak" neveznek. A Bloomberg arról is beszámolt, hogy a ChatGPT a műfajban már megszokott módon időnként sértő, rasszista és szexista válaszokat generál; a robotok működésének magas hibaaránya és az online toxicitással szembeni sebezhetősége éppen a fő oka annak, hogy a Google vonakodik a nyilvánosan bevezetni saját LaMDA AI chatbotját.

A BI szerint a Google vezetői éppen a vállalat hírnevét érintő kockázatok miatt nem hajlandók jelenlegi állapotukban széles körben megnyitni ezeket a modelleket, amelyeket még nem tartanak olyan szintű technológiának, hogy az emberek napi szinten megbízhatóan használhatnák azokat. A társaság így eredetileg a keresőmotorja fejlesztésére összpontosított volna, nem pedig annak leépítésére, de a fentiek értelmében már gőzerővel dolgozik az olyan új mesterségesintelligencia-alapú termékeken, amelyeket a Google éves fejlesztői konferenciáján, a várhatóan májusban rendezett I/O-n mutathat majd be. A beszámolókból persze az is kiderül, hogy a Google szóvivője hivatalosan még nem reagált a lapok értesüléseire.

Közösség & HR

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.