Hat év alatt több mint 600 nyilvános fúziós és felvásárlási (M&A) ügylet valósult meg Magyarországon, mintegy 9,1 milliárd dollár értékben. Az elmúlt három évben a legtöbb ilyen tranzakció már az informatikai és a távközlési szektorban ment végbe – állítja egy friss hazai jelentés.

A hazai M&A-piacot 2010. óta monitorozza évi rendszerességgel az Ernst&Young. A héten bemutatott elemzés az utóbbi hat évet összegzi és értékelést elsősorban az ügyletek száma alapján tesz. A fúziók és felvásárlások ugyanis Magyarországon sem kapnak teljes körű nyilvánosságot, a magánszférában lezajlott tranzakciók pénzügyi részleteit egyre nagyobb arányban kezelik üzleti titokként, sokszor még maga az ügylet sem kap semmilyen nyilvánosságot – emelte ki Bányai András, az EY M&A menedzsere. Hozzátette a hazai folyamatok némi késéssel a globális trendeket tükrözik, és nálunk jelentős a korreláció a GDP változása és a tranzakciószám között.

A tranzakciók többsége még 100 millió dollár alatti

A válságból való kilábalás időszakában növekszik a befektetőknél rendelkezésre álló szabad pénzeszköz és újra elérhetővé vált a banki finanszírozás. A vételárral kapcsolatos vevői és eladói várakozások is elkezdtek közeledni egymáshoz, megkönnyítve üzletkötést.

A magyarországi összeolvadások és felvásárlások több mint 90 százalékát a 100 millió dollár alatti tranzakciók adják, ide sorolható a legtöbb hazai IT-ügylet is, amelyből az elmúlt hat évben 131-et jegyeztek fel. A teljesség igénye nélkül idesorolható a Balabit több millió dolláros tőkebevonása, itt a partner az infokommunikációs piacon jártas, de alapjában véve londoni pénzügyi befektető cég volt. Nemzetközi befektetéshez jutott a Prezi, a LogMeIn pedig tavaly felvásárlóként jelent meg a piacon, 125 millió dollárért megvette a LastPass jelszókezelő startupját. Brit szakmai befektetőnél folytatja az IND is, és nem kisebb cég, mint az IBM vette meg idén a Ustreamet. A navigációs piac hazai nagyágyúja az NNG körül is felreppentek hírek esetleges tulajdonváltásról. Lényegében az infokom, technológiai szektorba sorolhatók az e-kereskedelmi vállalkozások is, amelyek közül nemrégiben szerzett komoly külföldi szakmai befektetőt a piac meghatározó szereplője az Extreme Digital.

Az infokommunikációs ágazat befektetői között jelentős számban megtalálhatóak az uniós finanszírozású JEREMIE tőkealapok, amelyek a legnagyobb arányban általában a technológiai szektorra költötték a pénzügyi forrásaikat. Ennek révén jutott többletforráshoz a Rátai Dániel 3D-s találmányára alapozó Leonar3do.  

Az EY szakértője szerint a terület népszerűsége nagymértékben köszönhető a hazai piacon elérhető versenyképes és szakképzett munkaerőnek, ahol az sem elhanyagolható szempont, hogy a tudás viszonylag rugalmas és könnyen mobilizálható.

Itthon egyelőre nem fenyeget a startup-lufi

A tranzakciók számát illetően rekordév volt a tavalyi: összesen 130 ügylet kapott nyilvánosságot, de a következő évekre még ennél is többel számol az EY. A technológiai célpontú befektetések egyre nagyobb része kapcsolódik startupokhoz, ahol a nemzetközi elemzések egy újabb dotkom-lufihoz hasonló folyamat bekövetkeztét jósolják, mondván túlárazott, túlpörgött a piac.

Magyarországgal kapcsolatban ugyanakkor ezt a félelmet nem osztja Bányai András. A Bitport ezzel kapcsolatos kérdésére elmondta, hogy a befektetők számára a régió piaca a jövőben is vonzó célpont marad, elsősorban a már említett versenyképes díjazású fejlesztői tudásnak köszönhetően.

Általános trend, hogy a magyar cégek ma még kisebb arányban kezdenek külföldön felvásárlásba, ott is jellemzően tőkeerős pénzügyi, gyógyszeripari és olajipari nagyvállalatok (OTP, Richter, MOL) akvirálnak. A technológiai ipar cégei ezen a téren még inkább csak a külföldi leányvállalatok létesítéséig jutottak.

M&A piac - EY
Create your own infographics
Piaci hírek

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.