A Samsung legújabb szabadalma újra elhozhatja az összehajtható telefonok korát. A 2000-es években megismert desing azonban alapvetően megújulhat.
Hirdetés
 

A féltéglából hosszú evolúció után jutottunk el az egészen kicsiny méretű telefonokig, majd az érintőképernyő megjelenésével ismét nőni kezdtek mobil kommunikációs eszközeink. De nem csak méret tekintetében lehettünk komoly változásoknak tanúi; a mostani design eléréséig hosszú útkeresés vezetett, melynek egyik állomásaként a kétezres évek derekán megjelentek a flipes, azaz összecsukható telefonok.

Ezt kialakítást egyébként pont az érintőképernyő elterjedése szorította háttérbe és tüntette el aztán teljesen. Ahogy a fizikai gombok iránti igény háttérbe szorult, hirtelen már nem volt szükség két panelre, csak egy, minél nagyobb LCD-re.

Ennek a két trendnek születhet a jövőben szerelemgyereke: a Samsung nemrég benyújtotta legújabb, egy összehajtható telefont leíró szabadalmi kérelmét. A legnagyobb eltérés az elődökhöz képest, hogy az egyelőre csupán papíron létező készülék nem különálló panelek összecsukását tenné lehetővé, hanem a közepén félbehajtható designnal bír.

Ívek és görbék

Jelentések szerint a vállalat a következő évben tervez hajlítható telefont piacra dobni. Eddig sem volt ismeretlen persze az ívelt forma a Samsung előtt: a dél-koreaiak kínálatának tetején már idén is egy olyan készülék trónolt (amíg hibás akkumulátorai miatt vissza nem hívták, majd le nem állították a gyártást), aminek kijelzője „lefolyt” a frontpanel két szélén. Keretek helyett a megjelenítő tovább folytatódott a Galaxy Note 7 oldalán, görbített felülettel csábítva az újdonságokra fogékonyakat.
 


Említést érdemel a Galaxy Edge is: az okostelefon ugyanis technikailag egy rugalmas kijelzővel van felszerelve a merev váz alatt. Igaz, maga az eszköz nem hajlítható, pont az utóbbi miatt; a megjelenítő rugalmassága felhasználói oldalról nem élvezhető a készülékház szilárdsága miatt.

Visszatérve a frissen bejegyzett szabadalomra: ez a fajta design számos érdekes lehetőség megvalósítása előtt nyit kaput. Egy félbehajtott telefont könnyebb hordozni, kisebb zsebben is elfér, és jobban le tudja követni az emberi arc formáját is fültől szájig.

Kihívások

Ennél is tovább ment egy tavalyi, szintén a Samsung által jegyzett szabadalom, mely feltekerhető kijelzőkre vonatkozott. Ezeknek az elképzeléseknek azonban van egy komoly hátulütője: a töretlen technikai fejlődés ellenére még mindig komoly kihívás sorozatgyártásuk.
 


Amint az a Galaxy Edge esetében is látszik, pusztán a megjelenítő rugalmassá tétele nem segít, ha a váz szilárdsága megakadályozza a hajlítást. Utóbbi fizikai paramétereinek kívánt irányban való megváltoztatása szintén nem elegendő, hiszen a készülékek lelkét adó komponensek – nyomtatott áramkörök, akkumulátorok, chipek, szenzorok, lencsék, csatlakozók stb. – továbbra sem tűrik a hajlítással, nyújtással és zsugorítással járó – pláne rendszeres - stresszt.

Ebből adódik a következtetés, hogy habár a vállalat szép csendben készül a hajlítható telefonok korára, annak eljövetele korántsem tűnik annyira biztosnak, mint amennyire azt a leendő vásárlók szeretnék.

Mobilitás

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.