A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
Hirdetés
 

Maximum az év vége hozhat némi fellendülést a személyi eszközök szegmenseiben - derül ki a Gartner témában kiadott előrejelzéséből. A piackutató ráadásul úgy prognosztizál minden termékkatgóriában jelentősnek mondható visszaesést, hogy közben 2022-ben történelmi méretű recessziót szenvedtek ugyanezek a területek.

A Gartner számításai szerint tavaly mind a személyi számítógépek, mind a tabletek, mind a mobiltelefonok forgalma két számjegyű zuhanást volt kénytelen elkönyvelni. Mindezt megerősítik más kutatások is. Az IDC például 16,5 százalékosra tette a PC-s szegmens 2022-es mélyrepülését. De a kereslet drasztikus csökkenése már meglátszik az üzletüket ezekre a termékekre alapozó technológiai óriásoknál is. (Elég csak az Intel és a Samsung szomorú jelentéseit említeni az elmúlt napokból.)

Mindig van lejjebb

A friss előrejelzés szerint azonban ezt a rendkívül gyenge bázist sem lesz képes idén legalább szinten tartani a piac. Ugyan a két számjegyű visszaesés korszakának már vége, de így is tovább, nagyjából 3 és 7 százalékos mértékben csökkenhet a 2023-as értékesítési mennyiség.

 

PC-k, tabletek és telefonok piaca 2022-23  - Gartner
Infogram

A Gartner magyarázata alapján a teljes termékcsaládra vonatkozó 4,4 százalékos eladáscsökkenést leginkább a továbbra is nyomott világgazdasági körülményeknek "köszönhetjük". A végfelhasználók készülékekre fordított kiadásai pedig ennél is nagyobb mértékben, 5,1 százalékkal eshetnek idén, azaz az üzleti szféra némileg nagyobb ellenállást mutat a rossz helyzetben. 

A gyengébb eladások mögötti okként feltűnik a felhasználók bizonytalanságra adott reakciójában, ami a már meglévő eszközök használati idejének kitolódásában jelentkezik. Becslése szerint a fogyasztók és a vállalkozások 2023 végére több mint 9 hónappal hosszabbítják meg a PC-k és a táblagépek cseréjének átlagos intervallumát.

A piackutató szakértői úgy látják, az infláció enyhülése és a recesszió mélypontja csak valamikor 2023 negyedik negyedévében következik be. Némi pozitívumot jelenthet ugyanakkor a Windows 11-re történő átállás, amit a Gartner a cégek részéről szintén az év utolsó periódusára prognosztizál nagyobb számban. A Microsoft legfrissebb operációs rendszere azonban nem fog elegendő eladást generálni ahhoz, hogy a szektor elérje a 2020 és 2022 között tapasztalt mennyiséget.

Konzumer tech

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.