A kereskedelmi óriást erős kritika érte korábban azzal kapcsolatban, hogy a műholdas internetszórásban rivális SpaceX űrlogisztikai szolgáltatását nem vette igénybe.
Hirdetés
 

Miközben az X körül egyre magasabbra csapnak a lángok, Elon Musk másik vállalkozása, a SpaceX múlt hét pénteken komoly skalpokat gyűjtött be.

Egy ágyban az ellenséggel

Utóbbiak közül az egyik az Amazonhoz kötődik. A világ legjelentősebb e-kereskedelmi és cloudos vállalat ugyanis bejelentette, hogy a remények szerint a közeljövőben internetszolgáltatást biztosító műholdflottájának egy adagját a SpaceX részben újrahasznosítható Falcon 9 hordozórakétái segítenek majd pályára állítani. (Az első tesztpéldányokat egyébként néhány héttel ezelőtt sikerült beüzemelni.)

A szerződés szerint a még 2019-ben bejelentett Project Kuiper több mint 3200 darabosra tervezett szatellitseregének egy számszerűleg meg nem nevezett részét viheti az űrbe a SpaceX három fellövésre elosztva, amelyek közül az első a tervek szerint 2025 közepén startolhat.

Az ügylet azért különösen érdekes, mert a SpaceX-hez köthető, és már javában üzemelő Starlink miatt a két vállalat egymás közvetlen riválisa a műholdas internetszórás területén. Így talán jobban érthető, hogy a Kuiper-flotta első részének feljuttatására kiírt tender nyertesei között miért nem szerepelt a SpaceX neve.

2022 tavaszán ugyanis összesen három vállalkozással állapodott meg az Amazon (ezt illusztrálja nyitóképünk). A trióba az európai Arianespace, a Boeing és a Lockheed közös leányvállalata, a United Launch Alliance (ULA), valamint a Blue Origin tartozik. Utóbbi igen szoros szálakkal kötődik az informatikai óriáshoz, hiszen azt szintén az Amazon alapítója, Jeff Bezos gründolta.

A részvényesek egy csoportjának azonban nem tetszett ez az üzlet, így a megállapodás miatt idén nyáron pert is indítottak a cég ellen. A vádak szerint az Amazon a tulajdonosok gazdasági érdekeivel ment szembe azzal, amikor nem megfelelően mérlegelte a SpaceX-et, mint potencionális űrszállítmányozási partnert.

Ugyan a vállalat szerint a fentiek minden alap nélkülöző vádaskodások, ám egészen érdekes egybeesés, hogy az augusztusban indult per következő eseménye éppen ezen a héten esedékes. Az Amazon képviselőinek ugyanis most kell konkrétumok szintjén beszámolniuk a bíróságnak arról, miért kérték az ügy ejtését közvetlenül annak megindítását követően.

Kémjátszma

A másik SpaceX-hez köthető komoly fegyvertény (szó szerint és átvitt értelemben is) egy dél-koreai megbízás teljesítése volt. Az ázsiai ország első katonai kémműholdját egy Falcon 9 segítségével állította Föld körüli pályára még múlt hét pénteken. Dél-Korea ezzel északi szomszédja hasonló irányú törekvéseire igyekszik válaszolni. Szöul a tervek szerint 2025-ig összesen öt műholdat üzemel be a SpaceX támogatásával, ami lehetővé tenné a Koreai-félsziget 24 órás megfigyelését.

(Illusztráció forrása: Amazon)

Közösség & HR

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.