A jellemzően a Kremlnek kedves célpontokat támadó hekkerbanda állítólagos fejének személyes információi a helyi állami média hasábjain tűntek fel.

Úgy tűnik, Oroszország mindig képes meglepetéssel szolgálni. Legutóbbi példát erre a Gazeta.ru publikációja szolgáltatta, amelyben megnevezik és fotón is bemutatják a világ egyik leghírhedtebb internetes bűnbandájának, a Killnetnek az állítólagos vezetőjét. 

Az állami tulajdonú Sberbank médiaportfóliójához tartozó orgánum szerint a Killmilk becenéven futó személy valódi neve Nyikoláj Szerafimov. A 30 éves férfit a lap beszámolója alapján a "kollégák" és az orosz bűnöldözési szervektől származó információk alapján sikerült beazonosítani. Az egyik hekker közölte azt is, hogy Szerafimov korábban már ült börtönben is kábítószerterjesztés és -termelés miatt, ezt azonban a lap egyelőre nem tudta hivatalos forrásból megerősíteni.

Mivel az internetes bűnözői csoportok tagjai általában mindent megtesznek azért, hogy elrejtsék valódi identitásukat, így a Gazeta.ru cikke minden bizonnyal csakis úgy jelenhetett meg a kormány által maximáisan ellenőrzött médiatérben, hogy Killmilk valamiért "kiesett a pixisből". Mindezek alapján akár valósak is lehetnek azok a pletykák, miszerint a Killnet orosz állami szerveket, valamint helyi vállalatokat kezdett támadni.

Egy a Gazeta.ru-nak nyilatkozó hekker szerint az orosz állam érdekei mentén tevékenykedő hacktivista csoportok jelentős része nem kedveli Killmilket, és sok embernek elege van belőle. Eddig azonban a nyílt konfrontációt pontosan azzal tudta elkerülni, amivel most szembesült: riválisait, ellenlábasait ugyanis azzal tartotta sakkban, hogy azok nem akarták megkockáztatni kilétük felfedését.

A rendszer lelkes támogatói (voltak?)

A fentiek már csak azért is meglepőek, mivel a Killnetet az egyik legharcosabb hekkercsapatként tartották számon, amely teljes mellszélességgel támogatta a Kreml törekvéseit. Ukrajna lerohanása óta számos akcióval igyekeztek Oroszország ellenfeleinél zavart kelteni. Tavaly ősszel például több amerikai reptér honlapját sikerült időlegesen működésképtelenné tenniük túlterheléses támadásokkal. Pár nappal előtte pedig szintén DDoS-támadásokkal kényszerítettek térdre több kormányzati és vállalati honlapot az USA számos államában.

Ugyanez a csoport vállalta magára a 2022 nyarán Litvániát ért kibertámadásokat. A balti ország rendszerei a Litvánia által a kalinyingrádi orosz terület ellen bevezetett áruszállítási blokád miatt kerültek erős nyomás alá. De a Killnet neve felbukkant már többek között román és japán kormányzati szervek, vállalatok webhelyei ellen intézett internetes támadásoknál is.

Biztonság

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.