A Killnet nevű csoport vállalta a felelősséget a hétfőn indított támadásokért, amelyeket állítólag addig folytatnának, ameddig a litvánok fel nem oldják a Kalinyingrád elleni blokádot.

A litván védelmi minisztérium alatt működő nemzeti kiberbiztonsági központ (NCSC) már a múlt hét közepén figyelmeztetett rá, hogy az elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások számának növekedését regisztrálja, amelyekért utóbb Oroszországot tették felelőssé. A legtöbb támadás a közlemény szerint a hatóságok, a közlekedési és a pénzügyi szektor ellen irányul, ami a szolgáltatások átmeneti fennakadásához vezet, így az NCSC további biztonsági intézkedések megtételére és a DDoS támadásokra vonatkozó ajánlásainak betartására kérte a kritikus információs infrastruktúra és az állami információs erőforrások kezelőit.

A legfrissebb fejlemény, hogy hétfőn az orosz Killnet hekkercsoport vállalta a felelősséget a litván közszolgáltatások elleni, napokig tartó támadásért, amit válasznak nevez a Litvánia által a kalinyingrádi orosz terület ellen bevezetett áruszállítási blokádra. A csoport az interneten terjedő videóüzenetben követelte a litvánoktól, hogy engedélyezze az áruk tranzitját Kalinyingrádba, ellenkező esetben a támadások folytatását ígéri. Érdemes megjegyezni, hogy a különböző források, így például a Politico, egyelőre nem tudták hitelesíteni a videót.

Az üzenet szerint eddig összesen 1652 darab webes erőforrás működését zavarták meg. A litván védelmi minisztérium ugyancsak hasonló, vagy még ennél is intenzívebb támadásokra számít az elkövetkező napokban, különösen a kommunikációs, az energia- és a pénzügyi szektor ellen. A hétfői kibertámadások részben az állami biztonságos adatátviteli hálózat ellen irányultak, amelynek esetében a felhasználók egy része nem is tudott hozzáférni az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokhoz – a normál állapot helyreállítása állítólag még folyamatban van.

Nem csak a hálózatok működése akadozik

Miután Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, az orosz- és ukránbarát hekkercsoportok sokasága okozott fennakadásokat mindkét országban. A "belorusz kiberpartizánok" néven hivatkozott csoport például feltörte azokat az informatikai rendszereket, amelyek az orosz vasúti logisztikát támogatják az ukrajnai frontvonalak közelében, de már egy amerikai tábornok is megerősítette, hogy a hadsereg speciális csoportja számos internetes akciót hajtott végre Ukrajna támogatására. Moszkva azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy "szándékosan csökkenti a kibertér harci felhasználásának küszöbét", miközben orosz támogatással működő csoportok már jóval a háború megindítása előtt intenzív támadásokat hajtottak végre Ukrajnában.

Eközben a litván honvédelmi miniszter kiberbiztonságért felelős helyettese elmondta, hogy a hétfői akciók elérték az ország államvasútját, repülőtereit, médiavállalatait és minisztériumait is. Az Európai Unió eredetileg azt javasolta Litvániának, hogy szüntesse meg a Kalinyingrádba és onnan történő szállításokra vonatkozó korlátozásokat, még az európai szankciók hatálya alá eső áruk esetében is. Ez azonban több uniós tagállam ellenállásába ütközött, amelyek nem akarnak lazítani az intézkedéseken. Az Európai Bizottság hétfőre ígért iránymutatást a korlátozásokról, de az ellentétek miatt elhalasztotta a döntést.

Biztonság

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.