Tegnap 14 repülőtér honlapja vált elérhetetlenné, vagy használhatatlanul lassúvá az USA-ban túlterheléses kibertámadás miatt. Az akciót egy Kreml-barát csoport vállalta magára.

Egy orosz hekkercsoport vállalta magára azokat a hétfői akciókat, amelyek következtében összesen 14 egyesült államokbeli repülőtér honlapja vált használhatatlanná hosszabb-rövidebb ideig. A kimaradásokat nem kifinomult internetes betörési manőverek, hanem nyers erő(forrás)t igénylő DDoS-támadások (Distributed Denial of Service – elosztott szolgáltatásmegtagadással járó vagy túlterheléses támadás) okozták. Utóbbi kedvelt módszere az orosz politikai irányvonalat támogató hekkereknek, akik már az ukrán invázió megkezdése előtt is előszeretettel zargattak így nyugati célpontokat.

Az érintett repterek honlapjai ottani idő szerint hétfő délelőtt kezdtek elérhetetlenné válni. A célkeresztbe került számos nagyforgalmú nemzetközi repülőtér weboldala is, így például a Hartsfield-Jackson Atlanta és a Chicago O'Hare honlapja sem volt képes fogadni az érdeklődőket.

A beszámolók szerint a kibertámadás a legfeljebb néhány órányi kényszerszünetet leszámítva magában a légi közlekedésben nem okozott fennakadásokat. A járatok menetrend szerint indultak és érkeztek a célba vett reptereken.

 

 

Az akciók végrehajtását egy ismert Kreml-barát csoport, a Killnet vállalta magára. Kiberbiztonsági szakértők Twitteren közzé is tették az eredetileg Telegramon oroszul megjelentetett "áldozati listát". A bejegyzéshez rakott hashtagekből pedig az is kiderül, hogy a támadás indítéka minden bizonnyal az Egyesült Államok Ukrajnát támogató politikája volt.

Régi arcok, régi módszerek

A Killnet neve korábban is felbukkant a hírekben, hiszen a csapat az egyik legaktívabb és legharcosabb támogatója Vlagyimir Putyin elnök törekvéseinek. A hekkerek ezt megelőzően múlt héten akcióztak, amikor szintén DDoS-támadásokkal kényszerítettek térdre több kormányzati és vállalati honlapot az USA számos államában.

Ugyanez a csoport vállalta magára a nyáron Litvániát ért kibertámadásokat. A balti ország rendszerei a Litvánia által a kalinyingrádi orosz terület ellen bevezetett áruszállítási blokád miatt kerültek erős nyomás alá. De a Killnet neve felbukkant a közelmúltban román és japán kormányzati szervek, vállalatok webhelyei ellen intézett internetes támadásoknál is.

Az ukrán védelmi minisztérium szeptember végén az orosz kibertámadások valószínűsíthető fokozódására figyelmeztetett. A minisztériumi értesülések szerint a Kreml az ukrán energetikai létesítmények célba vétele mellett az ukránokkal leginkább szimpatizálló országok, elsősorban Lengyelország és a balti államok kritikus infrastruktúrája elleni DDoS-támadások intenzitásának növelését is tervezi. 

A szolgáltatásmegtagadásos akciók ugyanakkor nem a háború megkezdésével indultak. Az oroszbarát kiberbűnözők ugyanis már az előtt is előszeretettel éltek ezzel a módszerrel, hogy ukrán és nyugati célpontokat zavarjanak meg.

Biztonság

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.