Tegnap 14 repülőtér honlapja vált elérhetetlenné, vagy használhatatlanul lassúvá az USA-ban túlterheléses kibertámadás miatt. Az akciót egy Kreml-barát csoport vállalta magára.

Egy orosz hekkercsoport vállalta magára azokat a hétfői akciókat, amelyek következtében összesen 14 egyesült államokbeli repülőtér honlapja vált használhatatlanná hosszabb-rövidebb ideig. A kimaradásokat nem kifinomult internetes betörési manőverek, hanem nyers erő(forrás)t igénylő DDoS-támadások (Distributed Denial of Service – elosztott szolgáltatásmegtagadással járó vagy túlterheléses támadás) okozták. Utóbbi kedvelt módszere az orosz politikai irányvonalat támogató hekkereknek, akik már az ukrán invázió megkezdése előtt is előszeretettel zargattak így nyugati célpontokat.

Az érintett repterek honlapjai ottani idő szerint hétfő délelőtt kezdtek elérhetetlenné válni. A célkeresztbe került számos nagyforgalmú nemzetközi repülőtér weboldala is, így például a Hartsfield-Jackson Atlanta és a Chicago O'Hare honlapja sem volt képes fogadni az érdeklődőket.

A beszámolók szerint a kibertámadás a legfeljebb néhány órányi kényszerszünetet leszámítva magában a légi közlekedésben nem okozott fennakadásokat. A járatok menetrend szerint indultak és érkeztek a célba vett reptereken.

 

 

Az akciók végrehajtását egy ismert Kreml-barát csoport, a Killnet vállalta magára. Kiberbiztonsági szakértők Twitteren közzé is tették az eredetileg Telegramon oroszul megjelentetett "áldozati listát". A bejegyzéshez rakott hashtagekből pedig az is kiderül, hogy a támadás indítéka minden bizonnyal az Egyesült Államok Ukrajnát támogató politikája volt.

Régi arcok, régi módszerek

A Killnet neve korábban is felbukkant a hírekben, hiszen a csapat az egyik legaktívabb és legharcosabb támogatója Vlagyimir Putyin elnök törekvéseinek. A hekkerek ezt megelőzően múlt héten akcióztak, amikor szintén DDoS-támadásokkal kényszerítettek térdre több kormányzati és vállalati honlapot az USA számos államában.

Ugyanez a csoport vállalta magára a nyáron Litvániát ért kibertámadásokat. A balti ország rendszerei a Litvánia által a kalinyingrádi orosz terület ellen bevezetett áruszállítási blokád miatt kerültek erős nyomás alá. De a Killnet neve felbukkant a közelmúltban román és japán kormányzati szervek, vállalatok webhelyei ellen intézett internetes támadásoknál is.

Az ukrán védelmi minisztérium szeptember végén az orosz kibertámadások valószínűsíthető fokozódására figyelmeztetett. A minisztériumi értesülések szerint a Kreml az ukrán energetikai létesítmények célba vétele mellett az ukránokkal leginkább szimpatizálló országok, elsősorban Lengyelország és a balti államok kritikus infrastruktúrája elleni DDoS-támadások intenzitásának növelését is tervezi. 

A szolgáltatásmegtagadásos akciók ugyanakkor nem a háború megkezdésével indultak. Az oroszbarát kiberbűnözők ugyanis már az előtt is előszeretettel éltek ezzel a módszerrel, hogy ukrán és nyugati célpontokat zavarjanak meg.

Biztonság

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.