Az Intel megveheti a mobilipar processzorainak legfőbb beszállítójára licitáló vállalatot.
Hirdetés
 

A világ legnagyobb PC- és szerverlapka fejlesztő és gyártó vállalataként jelentkezett be az Intel a Broadcom felvásárlására. Utóbbi ugyan nem direkt konkurenciája az Andy Groove alapította cégnek, de Wi-Fi, Bluetooth és egyéb csatlakozási lehetőségeket kínáló fejlesztéseivel akár illeszkedhetne is a processzoróriás portfoliójába. Az akvizíció fő mozgatórugója azonban egészen más természetű.

Fenyegetve érzi magát a CPU-k királya

A The Wall Street Journal értesülései szerint azért állt elő az Intel a Broadcom felvásárlásának ötletével, mert az utóbbi által tervezett Qualcomm akvizíció komoly fenyegetést jelenthet középtávon a chipgyártó bizniszére. Az AMD legnagyobb riválisa attól aggódik, hogy a két, fent említett vállalat tervezett egyesülése túlságosan erős vetélytársat hozna létre a piacon, mellyel az Intelnek nehéz lenne megküzdenie.

Egyelőre hivatalos ajánlattétel még nincsen az ügyben, de az amerikai lap szerint már tavaly óta dolgoznak a vállalatnál egy esetleges felvásárlás részletein. Az Intel valószínűleg akkor lépne, ha a Broadcom ajánlata végül átmenne a Qualcomm vezetőségén, tehát ha az utóbbi beadná a derekát (erről kicsit később bővebben).

Hiába alkalmazza azonban a vállalati fúziók terén legjobbnak számító tanácsadók némelyikét az Intel, az eseményekhez közeli, természetesen névtelen források szerint egy ekkora méretű üzlet annyira összetett lenne, hogy talán még a feltételek ideális állása esetén sem jöhetne létre. Hivatalosan persze nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni az értesüléseket a chipgyártó, mindössze annyit közölt, hogy spekulációkat nem kommentál.

"Ahogyan azt korábban már elmondtuk, fontos felvásárlásokon – beleértve a Mobileye és az Altera akvizícióját - vagyunk túl az elmúlt 30 hónap során. Jelenleg ezek integrálására és ügyfeleink illetve részvényeseink szempontjából sikeressé tételére fókuszálunk" – közölte hivatalos álláspontját az Intel.

A Broadcom még ennyivel sem állt elő, az ügyben egyelőre teljes a csend a cég háza táján.

Se veled, se nélküled?

Jó ideje kerülgeti már a Broadcom a Qualcommot. 2016-ban merült fel a felvásárlás ötlete a Broadcomban; ekkor kereste meg először a Qualcommot a vállalat. Ugyan az első kör nem zárult sikerrel, de ez nem szegte a Broadcom kedvét. Tavaly ősszel 105 milliárd dolláros ajánlattal rukkolt elő, amivel már minden idők legnagyobb fúzióját produkálhatták volna a felek. A Qualcomm igazgatótanácsa mégis úgy döntött, hogy ragaszkodik a függetlenséghez, és visszautasította a Broadcom kéretlenül jött megkeresését.

Február elején aztán újabb vételi szándékkal rukkolt elő a Broadcom. 10 dollárt rádobott részvényenkénti 70 dolláros ajánlatára, így már 120 milliárdnál járt a vételár. Az ügylet egyébként – ha összejött volna - az adósságok átvállalásával együtt a 145 milliárdot is elérhette volna. Ezt követően Valentin napon, február 14-én ültek le tárgyalni egymással a felek.

Eszerint a Broadcom utolsó (utáni) ajánlatát is visszautasította a Qualcomm. Pedig előbbi tényleg nem fukarkodott: mint kiderült, már részvényenként 82 dollárnál járt az ajánlat, melyet azonban az utóbbi még mindig kevésnek tartott. A Qualcomm részvényeseinek vezetői ugyanis úgy tartották, hogy a Broadcomm továbbra sem veszi teljes mértékben figyelembe a vállalat növekedési potenciálját, és így a 82 dolláros részvényenkénti ajánlattal alulértékeli azt.

A történtek ellenére a Qualcomm igazgatótanácsának vezetője azzal zárta a beszámolót, hogy noha az igazgatótanács döntése változatlan, de nyitottak a jövőbeni további egyeztetésekre. Vagyis, ha a Broadcomnak van még türelme tovább alkudozni és engedni a Qualcomm kéréseinek, talán mégis meg tudnak állapodni a felek.

És ha igen, akkor jöhet az Intel, és mindkettőt behabzsolhatja…

Piaci hírek

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.