Az Intel megveheti a mobilipar processzorainak legfőbb beszállítójára licitáló vállalatot.

A világ legnagyobb PC- és szerverlapka fejlesztő és gyártó vállalataként jelentkezett be az Intel a Broadcom felvásárlására. Utóbbi ugyan nem direkt konkurenciája az Andy Groove alapította cégnek, de Wi-Fi, Bluetooth és egyéb csatlakozási lehetőségeket kínáló fejlesztéseivel akár illeszkedhetne is a processzoróriás portfoliójába. Az akvizíció fő mozgatórugója azonban egészen más természetű.

Fenyegetve érzi magát a CPU-k királya

A The Wall Street Journal értesülései szerint azért állt elő az Intel a Broadcom felvásárlásának ötletével, mert az utóbbi által tervezett Qualcomm akvizíció komoly fenyegetést jelenthet középtávon a chipgyártó bizniszére. Az AMD legnagyobb riválisa attól aggódik, hogy a két, fent említett vállalat tervezett egyesülése túlságosan erős vetélytársat hozna létre a piacon, mellyel az Intelnek nehéz lenne megküzdenie.

Egyelőre hivatalos ajánlattétel még nincsen az ügyben, de az amerikai lap szerint már tavaly óta dolgoznak a vállalatnál egy esetleges felvásárlás részletein. Az Intel valószínűleg akkor lépne, ha a Broadcom ajánlata végül átmenne a Qualcomm vezetőségén, tehát ha az utóbbi beadná a derekát (erről kicsit később bővebben).

Hiába alkalmazza azonban a vállalati fúziók terén legjobbnak számító tanácsadók némelyikét az Intel, az eseményekhez közeli, természetesen névtelen források szerint egy ekkora méretű üzlet annyira összetett lenne, hogy talán még a feltételek ideális állása esetén sem jöhetne létre. Hivatalosan persze nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni az értesüléseket a chipgyártó, mindössze annyit közölt, hogy spekulációkat nem kommentál.

"Ahogyan azt korábban már elmondtuk, fontos felvásárlásokon – beleértve a Mobileye és az Altera akvizícióját - vagyunk túl az elmúlt 30 hónap során. Jelenleg ezek integrálására és ügyfeleink illetve részvényeseink szempontjából sikeressé tételére fókuszálunk" – közölte hivatalos álláspontját az Intel.

A Broadcom még ennyivel sem állt elő, az ügyben egyelőre teljes a csend a cég háza táján.

Se veled, se nélküled?

Jó ideje kerülgeti már a Broadcom a Qualcommot. 2016-ban merült fel a felvásárlás ötlete a Broadcomban; ekkor kereste meg először a Qualcommot a vállalat. Ugyan az első kör nem zárult sikerrel, de ez nem szegte a Broadcom kedvét. Tavaly ősszel 105 milliárd dolláros ajánlattal rukkolt elő, amivel már minden idők legnagyobb fúzióját produkálhatták volna a felek. A Qualcomm igazgatótanácsa mégis úgy döntött, hogy ragaszkodik a függetlenséghez, és visszautasította a Broadcom kéretlenül jött megkeresését.

Február elején aztán újabb vételi szándékkal rukkolt elő a Broadcom. 10 dollárt rádobott részvényenkénti 70 dolláros ajánlatára, így már 120 milliárdnál járt a vételár. Az ügylet egyébként – ha összejött volna - az adósságok átvállalásával együtt a 145 milliárdot is elérhette volna. Ezt követően Valentin napon, február 14-én ültek le tárgyalni egymással a felek.

Eszerint a Broadcom utolsó (utáni) ajánlatát is visszautasította a Qualcomm. Pedig előbbi tényleg nem fukarkodott: mint kiderült, már részvényenként 82 dollárnál járt az ajánlat, melyet azonban az utóbbi még mindig kevésnek tartott. A Qualcomm részvényeseinek vezetői ugyanis úgy tartották, hogy a Broadcomm továbbra sem veszi teljes mértékben figyelembe a vállalat növekedési potenciálját, és így a 82 dolláros részvényenkénti ajánlattal alulértékeli azt.

A történtek ellenére a Qualcomm igazgatótanácsának vezetője azzal zárta a beszámolót, hogy noha az igazgatótanács döntése változatlan, de nyitottak a jövőbeni további egyeztetésekre. Vagyis, ha a Broadcomnak van még türelme tovább alkudozni és engedni a Qualcomm kéréseinek, talán mégis meg tudnak állapodni a felek.

És ha igen, akkor jöhet az Intel, és mindkettőt behabzsolhatja…

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.