Peking szerint a Meta két mobil appja nemzetbiztonsági aggályokat vet fel.

Kormányzati nyomásra az Apple kivette a Meta két alkalmazását kínai alkalmazásboltjából. A helyi hatóságok szerint mind a Threads, mind a WhatsApp nemzetbiztonsági aggályokat vet fel, ezért nem használható a "Nagy Tűzfal" mögött. Az Apple az érdeklődő lapoknak egyenközleményt küldött magyarázatként: a vállalat akkor is köteles betartani azoknak az országoknak a törvényeit, amelyekben működnek, ha azokkal nem ért egyet.

A két alkalmazás pénteken már nem is volt elérhető. Ugyanakkor a Meta másik kommunikációs appját, a Messengert egyelőre letölthetik a kínai felhasználók.

Nem csak a kínai tömegeknek fáj

Mindkét kitiltott alkalmazás nagyon népszerű: a WhatsAppnak több mint 2 milliárd havi aktív felhasználója van, a Threads pedig még decemberben is a negyedik legtöbbet letöltött szolgáltatás volt világszerte.

A két app több más platformmal együtt eddig egyfajta senkiföldjén működött. Bár használatukat hivatalosan tiltották (a WhatsAppét pl. 2017-től) a kínai hatóságok, a felhasználók hozzáférhettek azokhoz, mert ott voltak például az Apple alkalmazásboltjában. Ez a kiskapu most bezárult, azokat letölteni és használni is csak VPN-en keresztül lehet.

Mint a Financial Times írja, az appokat azért távolíthatták el most, mert Kínában április 1. után csak az illetékes hatóságnál regisztrált alkalmazásokat lehet kínálni. A store-okban csak olyan appok maradhatnak, amely mögött helyi fejlesztő vagy kiadó cég (is) áll, és az alkalmazás backendjét Kínában hosztolják. Ha az Apple meg akar felelni ennek, egy szakértő szerint több százezer alkalmazást kell eltávolítania a kínai App Store-ból. A legtöbb fejlesztő, aki a kínai piacon akar maradni, valószínűleg azt az utat követi majd, hogy létrehozza appjának egy dedikáltan Kínára szabott változatát.

Egy pekingi székhelyű befektetési tanácsadó cég munkatársa arra hívta fel a CNN figyelmét, hogy ez az egész helyzet azoknak a vállalkozásoknak is kellemetlen, melyek tengerentúli vagy európai ügyfeleket szolgálnak ki, és ehhez használják például a WhatsAppot.

Kevés volt, hogy Zuckerberg mandarinul is tud köszönni

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a népszerű platformok körül régóta megy Peking és Washington között a huzavona. Míg Peking a WhatsAppot, Washington a TikTokot nyírná ki. (Miközben egyre több jel utal arra, hogy a TikTokkal kapcsolatos veszélyek erősen elméletiek.)

De ahogy a ByteDance-nek fontos az amerikai, úgy az Apple-nek és a Metának is fontos a kínai piac. Épp annyira, hogy érdemes legyen akár kicsit mélyebbre is hajolni érte. Mint a Financial Times felidézi, Mark Zuckerberg mandarinul kezdett tanulni, hátha úgy hatásosabban tud lobbizni platformjai visszaengedéséért Hszi-Csin-pingnél – egyelőre hiába.

De talán még fontosabb az Apple-nek, amelynek az országban működnek a legjelentősebb gyártóbázisai, és az ottani értékesítése is meghatározó. Az utóbbi időben azonban komoly nehézségekkel küzd, az év elején például drámaian esni kezdtek az ottani iPhone-eladások, vélhetően részben kormányzati korlátozások miatt. Az Apple és Tim Cook ezért minden alkalmat megragad, hogy bizonyítsa a kínai piac iránti elkötelezettségét, ami részben a pekingi politika elfogadását is jelenti.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.