Az amerikai médiában korábban megjelent hírek egyfajta cáfolatával állt elő a kínai kormány szóvivője, ám a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzottak alapján akár mindkét oldal állítása igaz lehet.

A kínai külügyminisztérium tegnap határozottan cáfolta azokat a pár napja Amerikában felröppent értesüléseket, miszerint a helyi kormányzati szerveknél megtiltották volna az iPhone-ok használatát. Legalábbis ezt lehet gondolni a nyilatkozatról első olvasatban, ugyanakkor az elhangzottak nem feltétlenül zárják ki a lehetőségét annak, hogy a Wall Street Journalnak súgó bennfentesek igazat mondtak. 

A szerdai sajtótájékoztató angol nyelvű leirata alapján a minisztériumi szóvivő egészen pontosan azt mondta, hogy "Kína nem adott ki olyan törvényt, rendeletet vagy politikai dokumentumot, amely tiltaná a külföldi márkájú mobiltelefonok, például az iPhone megvásárlását és használatát".

Ezt ugyanakkor a tekintélyes múltú amerikai pénzügyi lap sem állította. Ahogy a témáról mi is beszámoltunk, a WSJ arról írt, hogy Kínában arra utasították a központi kormányzati szervek bizonyos tisztviselőit, hogy ne használják munkájuk során az Apple iPhone-ját és más külföldi márkák készülékeit, sőt ne is vigyék azokat magukkal az irodába. A lap szerint a nemzetbiztonsági kockázatok kezelésére és a külső technológia hatásának csökkentése hivatkozva arra is felszólították az érintetteket, hogy a csoportos csevegésekhez és értekezletekhez ne iPhone-on keresztül csatlakozzanak, ugyanakkor a beszámolóból nem derült ki, hogy az állítólagos korlátozás mennyire lenne széles körű.

A két változat összefésüléséből pedig kirakható egy olyan változat is, miszerint hivatalosan semmi nem korlátozza az Apple telefonjainak használatát a kínai kormányzatnál, ám egyes helyeken a felettesek mégis erre utasították szóban a beosztottjaikat. Ha valóban ez a helyzet, akkor nehéz eldönteni, hogy mindez mögött önálló kezdeményezések sora, esetleg valamiféle félhivatalosan koordinált központi szándék állna.

Kína nem olyan, mint az USA (kivéve, amikor igen)

A szóvivői nyilatkozat egybként több ponton is igyekezett odaszúrni a Kínával szemben hosszú évek óta kereskedelmi és technológiai "keresztes hadjáratot" folytató USA-nak. "A külföldi vállalatok jogait és érdekeit a törvényeknek megfelelően védjük, és arra törekszünk, hogy első osztályú, piacorientált, jogalapú és nemzetközi üzleti környezetet alakítsunk ki" - mondta a külügyminisztérium képviselője. Hozzátéve azt is, hogy Kína "mindig nyitottan fogja kezelni a külföldi vállalatokat, és szívesen látja őket, hogy megragadják a kínai fejlődés által kínált lehetőségeket, és részesedjenek Kína gazdasági növekedésének eredményeiből".

Való igaz, hogy Washington előszeretettel hoz olyan rendelkezéseket amelyek komolyan befolyásolják, szélsőséges esetben teljesen ellehetetlenítik bizonyos kínai cégek működését az Egyesült Államokban. A nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva meghozott amerikai korlátozások és szankciók ugyanakkor jelentőségüknél fogva nem csupán az amerikai piactól zárják el ezeket a vállalatokat, de működésüket is alapvetően befolyásolják (lásd a Huawei kálváriáját).

Peking ugyanakkor az utóbbi időben igyekezett több intézkedéssel is jelezni, hogy nem kívánja passzív szereplőként végignézni, mi zajlik az USA-ban. Például nemrégiben az amerikai Micron memóriagyártóról derítette ki egy kínai vizsgálat, hogy annak termékei fenyegetik a kínai nemzetbiztonságot, ezért ezeknek az eszközöket kitiltotta a helyi kritikus infrastruktúrákból.

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.