Peking a külföldi eszközökre vonatkozó korlátozásokat is beveti a tengerentúli technológiától való függés csökkentését célzó kampányában.

Kínában arra utasították a központi kormányzati szervek bizonyos tisztviselőit, hogy ne használják munkájuk során az Apple iPhone-ját és más külföldi márkák készülékeit, sőt ne is vigyék azokat magukkal az irodába – számolt be róla bennfentes forrásaira hivatkozva a The Wall Street Journal. A lap szerint a nemzetbiztonsági kockázatok kezelésére és a külső technológia hatásának csökkentése hivatkozva arra is felszólították az érintetteket, hogy a csoportos csevegésekhez és értekezletekhez ne iPhone-on keresztül csatlakozzanak, bár a beszámolóból nem derül ki, hogy az állítólagos korlátozás mennyire lenne széles körű.

A két nagyhatalom között évek óta zajló kereskedelmi háborúban kölcsönösen igyekeznek korlátozni egymás befolyását, ennek során most éppen az Apple kaphat számottevő csapást a második legnagyobb piacán. A Reuters ezzel kapcsolatban felidézi, hogy 2021-ben egyes kínai kormányhivatalok például a Tesla járműveit tiltották ki telephelyeikről, ami arra késztette a gyártót, hogy megerősítse a kínai kiberbiztonsági szabályoknak való megfelelőségét. A kínai kormányzati szerveknél és állami tulajdonú vállalatoknál közben folyamatosan zajlik a máshonnan származó programok hazai szoftverszolgáltatásokkal való helyettesítése.

Ők is tudnak keménykedni

Az Apple a gyártás és az értékesítés szempontjából is nagy mértékben támaszkodik Kínára: 2023 harmadik negyedévében a Hongkongot, Makaót és Tajvant is magába foglaló, Nagy-Kínának nevezett régió adta a társaság összes bevételének ötödét, az elmúlt 12 hónapban az összes iPhone-eladás 23 százalékát jegyezték ebben a térségben. Az amerikai gyártó kapcsolata ennek ellenére mindig is bonyolult volt a Kínai Népköztársasággal az App Store alkalmazásáruház körüli szabályozási problémák miatt, ahogy saját politikai környezetében igyekszik kezelni a politikailag érzékeny tartalmak eltávolítására irányuló pekingi elvárásokat.

A hírügynökség beszámolójában arra is emlékeztet, hogy az amerikai kereskedelmi miniszter múlt keti kínai látogatása során úgy nyilatkozott, az vállalatok szerint "beruházásra alkalmatlanná" válik az ország a pénzbírságok, razziák és egyéb olyan intézkedések miatt, amelyek kockázatossá teszik az ottani üzleteket. A legújabb kínai korlátozás viszont nagyjából azokat az Egyesült Államokban bevezetett tilalmakat tükrözné, amelyek a Huawei eszközeire vagy a TikTok videóplatformra vonatkoznak, és a kommentárok szerint azt hivatott demonstrálni, hogy még egy Apple szintű befektető sincs kivételezett helyzetben.

Mobilitás

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.