Peking a külföldi eszközökre vonatkozó korlátozásokat is beveti a tengerentúli technológiától való függés csökkentését célzó kampányában.

Kínában arra utasították a központi kormányzati szervek bizonyos tisztviselőit, hogy ne használják munkájuk során az Apple iPhone-ját és más külföldi márkák készülékeit, sőt ne is vigyék azokat magukkal az irodába – számolt be róla bennfentes forrásaira hivatkozva a The Wall Street Journal. A lap szerint a nemzetbiztonsági kockázatok kezelésére és a külső technológia hatásának csökkentése hivatkozva arra is felszólították az érintetteket, hogy a csoportos csevegésekhez és értekezletekhez ne iPhone-on keresztül csatlakozzanak, bár a beszámolóból nem derül ki, hogy az állítólagos korlátozás mennyire lenne széles körű.

A két nagyhatalom között évek óta zajló kereskedelmi háborúban kölcsönösen igyekeznek korlátozni egymás befolyását, ennek során most éppen az Apple kaphat számottevő csapást a második legnagyobb piacán. A Reuters ezzel kapcsolatban felidézi, hogy 2021-ben egyes kínai kormányhivatalok például a Tesla járműveit tiltották ki telephelyeikről, ami arra késztette a gyártót, hogy megerősítse a kínai kiberbiztonsági szabályoknak való megfelelőségét. A kínai kormányzati szerveknél és állami tulajdonú vállalatoknál közben folyamatosan zajlik a máshonnan származó programok hazai szoftverszolgáltatásokkal való helyettesítése.

Ők is tudnak keménykedni

Az Apple a gyártás és az értékesítés szempontjából is nagy mértékben támaszkodik Kínára: 2023 harmadik negyedévében a Hongkongot, Makaót és Tajvant is magába foglaló, Nagy-Kínának nevezett régió adta a társaság összes bevételének ötödét, az elmúlt 12 hónapban az összes iPhone-eladás 23 százalékát jegyezték ebben a térségben. Az amerikai gyártó kapcsolata ennek ellenére mindig is bonyolult volt a Kínai Népköztársasággal az App Store alkalmazásáruház körüli szabályozási problémák miatt, ahogy saját politikai környezetében igyekszik kezelni a politikailag érzékeny tartalmak eltávolítására irányuló pekingi elvárásokat.

A hírügynökség beszámolójában arra is emlékeztet, hogy az amerikai kereskedelmi miniszter múlt keti kínai látogatása során úgy nyilatkozott, az vállalatok szerint "beruházásra alkalmatlanná" válik az ország a pénzbírságok, razziák és egyéb olyan intézkedések miatt, amelyek kockázatossá teszik az ottani üzleteket. A legújabb kínai korlátozás viszont nagyjából azokat az Egyesült Államokban bevezetett tilalmakat tükrözné, amelyek a Huawei eszközeire vagy a TikTok videóplatformra vonatkoznak, és a kommentárok szerint azt hivatott demonstrálni, hogy még egy Apple szintű befektető sincs kivételezett helyzetben.

Mobilitás

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.