Máshol azonban éppen hogy a térképen van, és egy darabig nem is kerül a technológiai fősodorba, később viszont aratni fog a mobil képernyőn keresztül.

Egyre-másra jelennek meg az olyan felmérések és a felhasználási esetek, amelyek a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) hatékonyság- és termelékenység-növelő szerepéről szólnak a vállalati működésben. A technológia elsősorban a manuális feladatokra épülő munkafolyamatokat teszi gördülékenyebbé, növeli a biztonságot, és sok esetben az olyan technológiák lehetőségeinek teljes kihasználásához járul hozzá, mint amilyenek a technológiai fősodorba tartozó IoT-, CAD- vagy más digitalizációs megoldások.
 

Erről is hallhat november 20-án a ManufactureIT konferencián!

Hasonló témák november 20-án, a ManufactureIT konferencián is terítékre kerülnek. Ha ön is gyártóvállalatnál dolgozik vezető beosztásban, ott a helye. Regisztráljon a rendezvényre.


A PTC és az Aberdeen Group közös felméréséből például egészen pontosan kiderül, hogy a kiterjesztett valóságot alkalmazó szervezetek kétharmad részben kifejezetten az IoT-hoz kapcsolják az AR-alkalmazásokat, mondjuk a távolról végzett karbantartási munkák során. Összességében pedig az is elmondható, hogy a kiterjesztett valósággal dolgozó válaszadók több mint négyötödénél már az IoT-funkciók is a technológiai arzenál szerves részét képezik.

A spéci felhasználások állnak az általános célú megoldások útjában 

Bár a Gartner rendszeresen frissített hype-görbéjén, ami a technológiai újítások helyzetét írja le az idő függvényében, az AR  az úgynevezett kevert valósággal (mixed reality, MR) együtt éppen a kiábrándulás szakaszában jár, a vállalati felhasználás mérföldekkel megelőzi a többi szektort, ahol az AR valóban csak kapaszkodik, hogy némi relevanciát mutasson. Ezt jelzi a görbén elfoglalt helyzete is, ami az időközben megjelent mobil AR platformok ellenére sem változott semmit tavaly óta.

Érdemes ugyanitt megjegyezni, hogy a virtuális valóság (VR) a Gartner szerint már "kifutott" a hype-görbéről, vagyis az innovációs profilokat tekintve a behatárolt felhasználási kör ellenére sem igazán számít feltörekvő technológiának. Az AR esetében viszont, ahol az ipari vagy üzlei implementációk sokkal életszerűbbek, éppen a speciális feladatokra létrehozott vagy optimalizált célszoftverek és -hardverek nehezítik meg az általánosabb rendeltésű megoldások adaptációját.
 

forrás: Capgemini, Augmented and Virtual Reality in Operations - 2018. szeptember


Ez a Gartner szerint abba a kategóriába sorolja a kiterjesztett valóságot, amelynek tagjai csak 5-10 év múlva érik el az utolsó szakaszt, a produktivitás időszakát. A hozzáférhetőséget megteremtő és a fejlesztők munkáját egyszerűsítő eszközök viszont már itt vannak, mint amilyen mondjuk az Adobe Project Aero platformja, az ARKit és az ARCore mobil készletek vagy a webes fejlesztőket célzó WebXR API, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy a vállalati alkalmazások is néhány év alatt jutottak el a kísérletezgetéstől a valóságos, sőt kipróbált implementációkig.

A Capgemini szeptemberben kiadott, Augmented and Virtual Reality in Operations című összeállítása az utóbbiak kapcsán olyan felhasználási eseteket tárgyal, mint a Boeing, a Siemens vagy a GE megoldásai, illetve bemutatja, hogy az autóiparban a kiterjesztett valóság alkalmazása már széles körben elterjedt legjobb gyakorlatnak (best practice) számít. Még frissebb, októberi adatok alapján pedig az is világos, hogy a mobil AR a fejlesztői és a felhasználói tábor, illetve a szükséges infrastruktúra tekintetében is készen áll a több milliárdos piac meghódítására – a szervezetek is már háromnegyed részben bíznak a mobil AR megoldásokban, miközben az AR-szemüvegekben például csak kétharmaduk lát lehetőségeket.

Az áttörés valószínűleg az elérhetőség, a telepített bázis és a jelentős szoftvercégek (értsd: a mobil operációs rendszerek és a hozzájuk tartozó ökoszisztéma) miatt is a mobil eszközöknek lesz köszönhető, annak ellenére, hogy az ilyen megoldások nyilvánvaló korlátai miatt sokan zsákutcának tartják a mobilos AR-fejlesztéseket.

Cloud & big data

A Gutenberg-galaxis még az internetnek is ellenáll

Habár a napilapok és egyéb nyomtatott újságok szinte kivétel nélkül szenvednek, ha éppen nem húzták máris le a rolót, a könyvnyomtatás még a webes korszakban is kifizetődő.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.