Az egy évvel ezelőtt bevezetett kereskedelmi korlátozások miatt Amerika háttérbe szorult az 5G-vel kapcsolatos szabványokról szóló munkában. A kereskedelmi minisztériumban ezért most lazítanának a szigoron.
Hirdetés
 

Ha egyelőre nem is egy csodálatos barátság kezdetéről van szó, mindenesetre némileg enyhülhetnek az Egyesült Államok kormánya által elrendelt szankciók a Huaweijel szemben. Legalábbis akkor, ha a Reuters értesülései hitelt érdemlőnek bizonyulnak, és a hamarosan véglegesedő dokumentumra más kormányzati szervek is rábólintanak.

Kiszorultak egy fontos asztal mellől

Majdhogynem napra pontosan egy évvel ezelőtt élesedett a tengerentúlon egy sor olyan intézkedés, amely az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeire hivatkozva megtiltotta a kereskedelmet és egyéb együttműködést egy sor kínai céggel, többek között a világ egyik legjelentősebb telekommunikációs hálózatokat szállító vállalatával, a Huaweijel. Miközben a gazdasági szankciók a feje tetejére állították a korábban olajozottan működő beszállítói láncokat és üzleti modelleket, a keménykedésnek nem várt, az USA számára egyértelműen negatív következményei is lettek.

Párhuzamosan ugyanis folynak a nemzetközi egyeztetések az 5G hálózatok működését meghatározó protokollok és standardok felállításáról. Ezekben a testületekben jellemzően minden komoly iparági szereplő, így a Huawei képviselői is ott ülnek. Az amerikai technológia cégek ugyanakkor látványosan háttérbe szorultak, mivel korántsem világos, hogy az ilyen szakmai megbeszéléseken mi számít olyan információnak, amelynek megosztásával megsértenék a korlátozó rendelkezésekre vonatkozó szabályokat. Márpedig az 5G a világ kommunikációjának gerincét fogja adni az előttünk álló években, így minden szempontból kulcskérdés, hogy a rendszer milyen keretfeltételek mellett működik majd. 

Rendeznék a kérdést

A problémát láthatóan érzékelték a kormányzatnál is. A Reuters forrásai szerint ezért már közel kész állapotban van a kereskedelmi minisztériumban egy olyan rendelkezés, amely pontosabban határozná meg, hogy milyen feltételekkel tudnak ismét kellő jelenlétet kapni az amerikai érdekek az 5G-vel kapcsolatos egyeztetéseknél. A végső simítások előtt lévő dokumentum lehetővé tenné az amerikai cégeknek a közös munkát akkor is, ha a Huawei is ott ül a szabályozásról döntő asztalnál.

Az viszont egyelőre a hírügynökségnek nyilatkozók számára sem volt tiszta, hogy mikor véglegesedhet a rendelkezés. További bizonytalansági faktor, hogy mindezt még más kormányzati szerveknek, minisztériumoknak is le kell okézni, mielőtt a változtatás életbe léphet. Miközben egyes vélemények szerint már most is túl késő lenne rendezni a kérdést.

A Reuters megkeresésére egyik érintett fél képviselője sem volt hajlandó hivatalosan kommentálni az értesüléseket. Múlt hónapban azonban hat szenátor közös, több érintett minisztériumnak címzett levelet fogalmazott meg, amelyben amellett érveltek, hogy azonnal szükség lenne egy olyan módosításra, amely felhatalmazná az amerikai cégek képviselőit arra, hogy akkor is dolgozhatnak az 5G-s szabályozói testületekben, ha azokban tiltólistán szereplő kínai cégek is vannak. 

Közösség & HR

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.