Dél-Korea egyik kisebb jelentőségű kriptovaluta-kezelőjétől lovasítottak meg tegnap nagyjából 37 millió dollárnak megfelelő elektronikus tárcát. Bár ennél nagyságrendekkel nagyobb lopások is történtek már, a világpiac idegesen reagált.

Csúnya bukással kezdték a különböző kirptovaluták a hetet, miután a Coinrail rendszerébe múlt vasárnap sikerült illetékteleneknek bejutni, és onnan az állomány nagyjából harmadát kitevő kriptopénzzel távozni. A digitális pénztárcákat kezelő dél-koreai cég együttműködik a hatóságokkal és további tájékoztatást ígért.

Mindenki megkapta a magáét

A hekkelés híre természetesen pillanatok alatt bejárta a világot, és ahogy az várható volt, az összes jelentős kriptopénz árfolyama meredek eséssel reagált. A bitcoin például 7240 dollárról 6750-re csúszott, de a második legnagyobb ethereum is megkapta a magáét: 570-ről 510 közelébe zuhant. Az egyik legnagyobb vesztes az éppen a saját blokklánc-hálózatának elindításával foglalatoskodó EOS volt, amely 15 százalékot vesztett értékéből. Igaz, utólag mindenhol némileg megnyugodtak a kedélyek, de komoly korrekcióról még hétfő délután sem beszélhettünk.

A Coinrailtől meglovasított tárcákban egy sor valuta lapult, beleértve a nemrégiben indított Pundi X-t, amelyhez a dél-koreai cégnél vezetett tranzakciók kétharmada köthető. Maga a Conrail egyébként nem különösebben jelentős szereplője az amúgy kriptovalutára rendkívül fogékony ország piacának. A CoinMarketCap adatai szerint a pénzváltó rendszerein napi 2,5 millió dollárnyi megbízás fut keresztül.

A Reuters megszólaltatta az esettel kapcsolatban a blokklánc-ipar helyi érdekvédelmi szervezetének képviselőjét is, aki szintén a viszonylagos kis méretet és az ezzel esetlegesen együtt járó alacsonyabb biztonsági normákat emelte ki rizikótényezőként.

Volt is, lesz is

Nem ez az első, és vélhetően nem is utolsó eset idén, amikor hekkereknek sikerül nagy mennyiségű és értékű kriptotárcát lopni. Az eddigi legdurvább ügy szintén 2018-hoz köthető: januárban a japán Coincheck kriptodeviza-kereskedelmi platformról 58 milliárd jen (nagyjából félmilliárd dollár) értékű eszközt nyúltak le. De nem sokra rá volt egy olasz meló is: a Bitgrail rendszeréből 200 millió dollárnyi kriptopénz tűnt el.

Mivel az ismertté vált támadások összértéke pedig közelít a másfél milliárd dollárhoz, nem meglepő, hogy bizonyos biztosítók új terméket vezettek be. Így ha a kriptovalutázók nyugodtan akarnak aludni, már biztosítást is köthetnek tárcájukra az elektronikus tolvajok ellen.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »

Biztonság

Ilyen lesz, amikor személyes adatainkkal is fizetünk a lakásbérlésért

New Yorkban megvalósult a jövő. Szuperül felszerelt intelligens lakásokat ad bérbe egy startup, de cserébe a bérlőnek vállalnia kell, hogy minden tevékenységét figyelik.
 
Hirdetés

GYORS GDPR-ANALÍZIS

Egyetlen online kérdőív kitöltésével meggyőződhetnek róla a kkv-s vállalatvezetők, hogy sikeres volt-e felkészülésük a GDPR-ra, és mit érdemes még tenniük.

Nem árulunk el nagy titkot, ha eláruljuk, hogy wifi nélkül már szinte elképzelhetetlen egy szállodai szoba. Emellett azonban akadnak más módszerek is a vendégek komfortérzetének fokozására.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.