Dél-Korea egyik kisebb jelentőségű kriptovaluta-kezelőjétől lovasítottak meg tegnap nagyjából 37 millió dollárnak megfelelő elektronikus tárcát. Bár ennél nagyságrendekkel nagyobb lopások is történtek már, a világpiac idegesen reagált.

Csúnya bukással kezdték a különböző kirptovaluták a hetet, miután a Coinrail rendszerébe múlt vasárnap sikerült illetékteleneknek bejutni, és onnan az állomány nagyjából harmadát kitevő kriptopénzzel távozni. A digitális pénztárcákat kezelő dél-koreai cég együttműködik a hatóságokkal és további tájékoztatást ígért.

Mindenki megkapta a magáét

A hekkelés híre természetesen pillanatok alatt bejárta a világot, és ahogy az várható volt, az összes jelentős kriptopénz árfolyama meredek eséssel reagált. A bitcoin például 7240 dollárról 6750-re csúszott, de a második legnagyobb ethereum is megkapta a magáét: 570-ről 510 közelébe zuhant. Az egyik legnagyobb vesztes az éppen a saját blokklánc-hálózatának elindításával foglalatoskodó EOS volt, amely 15 százalékot vesztett értékéből. Igaz, utólag mindenhol némileg megnyugodtak a kedélyek, de komoly korrekcióról még hétfő délután sem beszélhettünk.

A Coinrailtől meglovasított tárcákban egy sor valuta lapult, beleértve a nemrégiben indított Pundi X-t, amelyhez a dél-koreai cégnél vezetett tranzakciók kétharmada köthető. Maga a Conrail egyébként nem különösebben jelentős szereplője az amúgy kriptovalutára rendkívül fogékony ország piacának. A CoinMarketCap adatai szerint a pénzváltó rendszerein napi 2,5 millió dollárnyi megbízás fut keresztül.

A Reuters megszólaltatta az esettel kapcsolatban a blokklánc-ipar helyi érdekvédelmi szervezetének képviselőjét is, aki szintén a viszonylagos kis méretet és az ezzel esetlegesen együtt járó alacsonyabb biztonsági normákat emelte ki rizikótényezőként.

Volt is, lesz is

Nem ez az első, és vélhetően nem is utolsó eset idén, amikor hekkereknek sikerül nagy mennyiségű és értékű kriptotárcát lopni. Az eddigi legdurvább ügy szintén 2018-hoz köthető: januárban a japán Coincheck kriptodeviza-kereskedelmi platformról 58 milliárd jen (nagyjából félmilliárd dollár) értékű eszközt nyúltak le. De nem sokra rá volt egy olasz meló is: a Bitgrail rendszeréből 200 millió dollárnyi kriptopénz tűnt el.

Mivel az ismertté vált támadások összértéke pedig közelít a másfél milliárd dollárhoz, nem meglepő, hogy bizonyos biztosítók új terméket vezettek be. Így ha a kriptovalutázók nyugodtan akarnak aludni, már biztosítást is köthetnek tárcájukra az elektronikus tolvajok ellen.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »

Biztonság

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.