A nagy nemzetközi biztosító társaságok egy részénél már kriptovaluta-lopás ellen is lehet biztosítást kötni.

Egyelőre csak néhány biztosító – köztük az XL Catlin, a Chubb és a Mitsui Sumitomo Insurance – kapott rá, de már kínálnak biztosítási terméket kriptovaluta-lopás ellen is.Rajtuk kívül több társaság is jelezte a hírről beszámoló Reutersnek, hogy vizsgálják a piacra lépés lehetőségét. Elsősorban olyan vállalati ügyfeleknek szánnak biztosításokat, amelyek bitcoint vagy egyéb kriptovalutát kezelnek.

Ma még kevés a "történelmi adat" a kockázatelemzéshez

Ez a terület eddig meglehetősen kevés figyelmet kapott annak ellenére, hogy a digitális fizetőeszközökbe fektetők már milliárdokat buktak hackelések, csalások vagy pusztán technikai hibák miatt. A meghackelt tőzsdék egy része már le is húzhatta a redőnyt. Legutóbb pénteken a tokiói Coincheck esett áldozatul, miután 534 millió dollárnyi kriptovalutát loptak el kiberbűnözők. Ez volt az eddigi legnagyobb értékű digitálisvaluta-lopás az iparág történetében. A Coincheck múlt heti ügyével viszont már jóval egymilliárd dollár fölött jár azoknak a károknak az összege, amelyek az elmúlt években a kriprodevizákat célzó hackertámadásokból származtak.

A biztosítók számára az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy keveset tudnak a lehetséges kockázatok mértékéről. Még a technológiát használók körében is kevesen vannak, akik ténylegesen értenek ahhoz, hogyan is működik ez az egész. Ráadásul fiatal az iparág, így kevés adatot halmozott fel, amelyek alapján megtervezhetnék és beárazhatnák a különféle ajánlatokat. Egy amerikai kiberbiztosítási szakértő szerint az lehet a megoldás, hogy a biztosítók találnak a portfóliójukban olyan bejáratott üzleti területet, amelynek hasonló a kockázati profilja, és próbálják onnan átemelni a tapasztalatokat.

A biztosítási piacon meghatározó AIG már 2014-ben elkezdte a kriptovaluta-lopásokkal kapcsolatos kutatásait, készült is ebből néhány kötvényjavaslat, amelyek azóta is kísérleti fázisban vannak. Greg Bangs, az XL Catlin egyik vezetője elmesélte, hogyan lett cége szakértő a kérdésben. Ők azt a gyakorlatot választották, hogy sokat beszélgettek a piac kulcsszereplőivel és a potenciális ügyfelekkel, mielőtt kidolgozták volna a bitcoinlopásra vonatkozó konstrukciójukat. Az XL Catlin jelenleg éves szinten incidensenként 25 millió dollárig fedezi a kárt.

Fontos, hogy az ügyfelet is jól ismerjük

Az Aon biztosítási brókercég tanácsadójának, Jackie Quintalnak az is a munkaköréhez tartozik, hogy kiszűrje a hozzájuk forduló vállalkozások közül a nem legálisakat. Ő például elsősorban arra figyel, hogy ki fél információkat adni magáról, vagy kinek nincsenek válaszai a megfelelőségi kérdésekre. A biztosítóknak egyébként az átlagosnál több időbe, akár hónapokba is kerül, amíg alaposan átvizsgálják a jövendő ügyfél működését, beleértve a biztonsági, tárolási eljárásokat, az ezekben résztvevő alkalmazottakat stb.

A biztosítók azonban összességében látnak fantáziát a kriptovalutákban, bár egyelőre elenyésző részét adják a világ 720 milliárd dollárra tehető vállalati biztosítási szegmensének. A digitálisvaluta-eladások volumene 2017-ben meghaladta az 5 milliárd dollárt. Arra viszont egyelőre még becslés sincs, hogy ezeknek az ügyleteknek mekkora hányada volt biztosított.

Mire nyújtanak ma biztosítást?

Ahány biztosító, annyiféle modellt követ. A Great American Insurance Group például ajánl biztosítást dolgozói lopásra azoknak a vállalatoknak, amelyek elfogadnak bitcoint, de például külső támadásra, hackelésre már nem. Másoknál csak az offline módon tárolt digitális valutákra lehet kötni biztosítást. Ez logikusnak tűnik azok után, hogy például a vezető kriptovaluta-tőzsde, a Coinbase, amely 32 országban érhető el, weboldalán azt hirdeti, hogy az ügyfélalapok kevesebb mint a 2 százalékát tartja online és azokra is kötött biztosítást.

Egyelőre azokból a biztosítókból is van szép számmal, amelyek még nincsenek meggyőzve arról, hogy a kriptovaluta-üzlet elég nagy azokhoz a felárakhoz képest, amelyek fedezhetik a lehetséges veszteségeket. Többségük azon a véleményen van, hogy a kriptovaluta-lopás elleni biztosítás ma még túlságosan drága: a biztosítás gyakran a kétszerese egy hagyományos pénzügyi cég biztosításának.

És akkor még ott van a rettentő árfolyamingadozás. A biztosítókat ugyan megvédik a fedezeti korlátok, de az ügyfeleket nem. Sokan egyébként úgy gondolják, a biztosítás még sokadrangú kérdés a kriptovalutával foglalkozóknak. Sokkal fontosabb lenne a megfelelő törvényi felügyelet, ami biztosítja, hogy adott tőzsdék valóban azt csinálják, ami a feladatuk.

A Llyod’s biztosító társaság egyik brókercégének, a Safeonline-nak dolgozó Henry Sanderson viszont úgy látja, hogy a kriptovaluta-biztosítás egyfelől segíti az iparágat, hogy érett szakaszába érjen, másfelől új üzleti lehetőséget teremt a biztosítóknak. 

Biztonság

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.