Lapértesülése szerint a Facebook 400 millió dollárt fizet a platformért. Az ügyeltnek vannak ellenzői is.

Lapértesülések szerint 400 millió dollárért szerzi meg a népszerű Giphy platformot a Facebook. Az animált GIF-ek készítésére használható online szolgáltatás a bejelentés szerint az Instagram része lesz, de az üzenetküldőkben is lehet majd küldözgetni egymásnak a szolgáltatás adatbázisában elérhető GIF-eket. A felvásárlás lezárása után a Giphy csapatát is az Instagraméba integrálják. A nevet és a már futó szolgáltatásokat azonban megtartják.

Két legyet egy csapásra

Bár a Facebook a vételárat nem erősítette meg, a 400 milliós összeget a Cruchbase adatbázisa már tényként kezeli. Ha igaz az összeg, az alapvetően jó üzlet jelent a céget 2013-ban alapító Alex Chungnak és Jace Cooke-nak, de a startupba hét év alatt négy körben kb. 150 millió dollárt beletoló befektetőknek is.

Több lap is arra hívta fel figyelmet, hogy az Instagram szolgáltatásbővítése csak egy előnye a Giphynek, ami egyébként korábban is sokféle alkalmazásból (pl. a Facebookból) elérhető volt. Zuckerbergék eddigi gyakorlata alapján a beépíthető szolgáltatásoknál is nagyobb súllyal eshetett a latba, hogy a Giphy-tartalmak egyes becslések szerint napi 700 millió felhasználóhoz jutnak el. Az sem elhanyagolható, hogy a platformhoz tartozó különböző appokat több mint egymillióan töltötték le az elmúlt 30 napban.

A Medium.com-on futó OneZero blog felvázol egy nem túl pozitív forgatókönyvet arra, hogy valójában miért kellett a Facebooknak a platform. A blog szerint, amely a Giphy napi aktív felhasználóinak számát 300 millióra becsüli, a platformnak az a legnagyobb értéke a Facebook szempontjából, hogy nagyon sok szolgáltatásba beágyazták. A Giphy által előállított a GIF-ek pedig tökéletesen alkalmasak arra is, hogy küldőjét és fogadóját is nyomon lehessen követni.

A Giphy minden animált GIF-et becsomagol egy speciális formátumba, hogy gyorsabban töltődjön be. Ebben van egy apró Javascript kód, amely nemcsak azt mondja meg, hol töltötték be az adott GIF-et, hanem a kép megnézése után követhetővé teszi a felhasználó netes tevékenységét is. Amikor a Giphyt beágyazzák harmadik féltől származó alkalmazásokba, az hozzáférést kér a készülék nyomkövetési azonosítójához.

A OneZero szerint főleg ez utóbbi lehetőség lehet nagy érték a Facebooknak. A Giphy ugyanis nagyon sok helyre beépült az iMessage-től a MailChimpen, a Slacken, TikTokon és Tinderen át a Signalig és a Telegramig (a The Verge módszeresen végigvette, hogy a legfontosabb platformokon mit lehet vele csinálni).

Politikusok már fúrják az ügyletet

Az ügylettel kapcsolatban több demokrata és republikánus szenátor is nem tetszését fejezte ki. A republikánus Josh Hawley azt nyilatkozta The Verge-nek, hogy szerinte a Facebook csak további adatgyűjtési lehetőséget vásárolt. A szenátor úgy véli, a Facebooknak eleve nem lett volna szabad új felvásárlást kezdeményeznie addig, amíg a korábbi vásárlásaival kapcsolatos vizsgálatok nem zárultak le. Hasonló szellemű közleményt adott ki Elizabeth Warren demokrata szenátor is.

Nem csak a Facebookot rendre elérő nagy adatkezelési-adatbiztonsági botrányok miatt aggasztó, hogy a vállalat újabb és újabb adatforrásokat zsákol be. Mint az Amnesty International egy tavaly novemberi jelentésében írja, a közösségi oldal is azok közé a cégek közé tartozik, melyek az ún. "megfigyelési kapitalizmust" építik: a szervezete szerint ugyanis bőven kimeríti a megfigyelés fogalmát a Facebook és a Google adatkezelési gyakorlata. Ez ellen fel kell lépni, mert illúzió abban bízni, hogy a vállalatok képesek lesznek az önszabályozásra. Amit e téren csinálnak, legfeljebb porhintésnek tekinthető.

Közösség & HR

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.