Az új rendszer minden eddiginél jobban képes értelmezni a járművek komplex környezetét. Futnak az éles tesztek. És külső finanszírozó is érkezett ehhez.

Bemutatta 5. generációs önvezető rendszerét a Waymo (ami nem egyenlő az önvezetés ötödik, legmagasabb szintjével, a teljes autonómiával). Az új rendszer a jármű közvetlen környezetét és a több száz méterre lévő tárgyakat, gyalogosokat, kisállatokat is képes érzékelni és lereagálni. De a legfőbb újdonsága, hogy a cég szerint teljesen kiküszöböli a holttereket, azaz az önvezető rendszer mindent lát, amit a biztonságos vezetéshez látnia kell.

10 évnyi tapasztalat, felezett ár

Az új rendszerbe már mindent beletettek, ami a mintegy 32 millió kilométer közúti és a 16 milliárd kilométernyi szimulációs teszt során összegyűlt. A rendszer egyik legfontosabb eleme az autók tetejére szerelt ún. 360 LIDAR, amely mintegy madártávlatból figyeli a járművet és a környezetét. A közvetlen környezetet négy, a jármű oldalába szerelt LIDAR nézi.

A LIDAR-ok és a kamerák segítségével az autó környezetének több száz méteres körzetéről készít a rendszer nagy felbontású 3D-s képet, és abban értelmezi az aktuális forgalmi szituációt. A gyalogosokat és a közlekedési táblákat, jelzéseket például több mint 500 méterről is pontosan beazonosítja (reméljük, nem úgy, mint ahogy a Teslák szenzorai teszik). Emellett vannak olyan kamerák, amelyek kifejezetten az autó holttereit figyelik, például az autó mellett közlekedő más járműveket.

De nem csak magukat a tárgyakat, embereket, állatokat stb. azonosítja, hanem a sebességüket is meg tudja határozni. Ez nagyon fontos, hiszen egyáltalán nem mindegy az autó mozgásának megtervezésénél, hogy egy potenciális akadály milyen sebességgel mozog vagy épp mozdulatlan. Ez a nagy "látótávolsággal" együtt komoly segítség az autó irányításában, hiszen sokkal több idő van például arra, hogy a rendszer felkészüljön a vészhelyzetek kezelésére akár fékezéssel, akár sávváltással.

Bár technikalilag is fontos előrelépést hozott az új önvezető rendszer, a sikere szempontjából talán még ennél is fontosabb, hogy mindössze fele annyiba kerül, mint az előző generáció. A költségeken a Waymo állítása szerint a tervezési és gyártási folyamatok egyszerűsítésével sikerült sokat fogni.

Az új rendszert a Jaguar elektromos hajtású sportautója, az I-PACE kapja meg először, de a cég a rendszer általános bevezetését tervezi. Arról azonban egyelőre nincs hír, hogy mely járművekbe és konkrétan mikor kerülhet be az 5. generációs Waymo Driver.

Már nem csak az Alphabet pénzét égetik

Szintén fontos hír, hogy a közelmúltban megváltozott a cég finanszírozása. A Google önvezető projektje sok millió dollár elégetése után 2016-ban önállósodott, pontosabban lett belőle Alphabet-leányvállalat. Az átalakítás mögött az állt, hogy a Google feladta az autógyártói terveit, és az autógyártóknak értékesíthető, rugalmas önvezető rendszer fejlesztésére akart koncentrálni.

A Waymo azonban továbbra is finanszírozásra szorul, hiszen bevételi minimálisak. A 2018-ban indított önvezetős taxiszolgáltatásuk, a Waymo One is inkább tekinthető tesztnek, mint profittermelő vállalkozásnak.

Eddig kizárólag az Alphabet finanszírozta a leányvállalatát, ám néhány napja külső segítség is érkezett: a Waymo – mint egy igazi startup – megkapta elsőkörös külső befektetését. És nem is keveset. 2,25 milliárd dollárt dobott össze egy befektetői konzorcium. A konzorciumnak ugyan az Alphabet is tagja, de a pénz nagyobb részét a külső befektetők adták, többek között a kanadai Magna International autóalkatrész-gyártó, az AutoNation nevű autókereskedő cég, valamint olyan neves kockázati befektetők, mint az Andreessen Horowitz, de benne van Silver Lake magántőke-befektetési társaság is.

A pénzből a Waymo a kutatások mellett a közúti teszteket finanszírozza: a UPS-szel például csomagkiszállítási szolgáltatást indított Phoenixben, de önvezető teherautókat is tesztel Texasban és Új-Mexikóban.

Mobilitás

Utazunk, és ilyenkor rejtélyes okokból az akkuk is gyorsabban merülnek

Forintos ötletek windowsos laptopokhoz, hogy tovább kitartson az áramforrástól távol használt gép.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.