A közösségi oldal a jövőben is a megszokott néven működik, de anyavállalatát mostantól Metának hívják, és a virtuális valósággal foglalkozó részlegének fejlesztésével készül a mobilinternetes korszak utáni időkre.

A Facebook neve mostantól Meta – derült ki a közösségi hálózatot alapító és azóta is irányító Mark Zuckerberg csütörtökön közzétett üzenetéből. Az új márkanév azt hivatott kifejezni, hogy a havi szinten közel 3 milliárd felhasználóval működő közösségi hálózat anyavállalata innentől az úgynevezett metaverzum felépítésére összpontosít, vagyis arra a megosztott virtuális környezetre, amelyik Zuckerberg szerint a következő nagy dobás lesz, nyugdíjazva a jelenlegi mobilinternetes felhasználásokat.

A névváltoztatásra azt követően került sor, hogy a világ legnagyobb közösségimédia-szolgáltatója folyamatos összeütközésbe került a piaci dominanciáját firtató törvényhozókkal és szabályozókkal, akik egyre problémásabbnak látják a cég algoritmizált döntéshozatali rendszereit és a szolgáltatásaival kapcsolatos visszaélések felderítését. A Facebook márka ráadásul eddigi legkomolyabb bizalmi válságát éli, ahogy sorozatosan teregetik ki a cég szennyesét.

A társaság vezérigazgatója egy élőben közvetített virtuális és kiterjesztett valóság (VR, AR) konferencián azt magyarázta, hogy a Meta név már sokkal inkább a metaverzumba fektetett munkát tükrözi, mint a Facebook alaptevékenységét adó közösségimédia-szolgáltatását. Utóbbinak a neve továbbra is Facebook marad, de Zuckerberg szerint ez annyira összefonódott már egyetlen termékkel, hogy nem jelenítheti meg mindazt, amivel az anyacég foglalkozik.

Maga a metaverzum egy olyan megosztott virtuális környezetre utal, amelyhez a megfelelő eszközöket használó emberek férhetnek hozzá, és a világon bárhonnan kommunikálhatnak, játszhatnak vagy dolgozhatnak egymással. Ezt praktikusan a VR- és AR-technológiákra épülő, párhuzamos valóságként érdemes elképzelni, amelyhez nem csak felhasználóként, de fejlesztőként is csatlakozhatunk. Persze nem ma, és nem is holnap, de a Meta tervei szerint belátható időn belül.

Befektetés a távolabbi jövőbe

Zuckerberg az elemzőknek nyújtott tájékoztatása során már korábban világossá tette, hogy a VR-megoldások fejlesztése nem olyan befektetés, amelyik a közeli jövőben megtérül vagy nyereségbe fordul, de a Facebooknak (Metának) már az a meggyőződése, hogy a metaverzum nem csak a vállalat, hanem az online felhasználás jövője is lesz. Az anyavállalat innentől a kiterjesztett és virtuális valósággal foglalkozó részlegét is önálló üzleti egységként kezeli majd, amelynek eredményeit külön is jelöli a pénzügyi jelentéseiben.

Érdemes megjegyezni, hogy a Facebook 2019-ben már átalakította a logóját, hogy valamelyest megkülönböztesse egymástól magát a társaságot és annak emblematikus termékét. Az új Meta márkanév most legelső lépésben a Facebook eddigi, Oculus brand alatt futó eszközeinek elnevezését váltja le, bár azt a kommentárok mindenütt egyértelművé teszik, hogy a vállalatot érintő, rendszerszintű problémák megszüntetéséreakkor is édeskevés lesz, ha segít is távolságot tartani a sokak által megtépázottnak, egyre többek szerint pedig már toxikusnak számító Facebooktól.

A Meta most a metaverzumról alkotott elképzeléseit is demózta, ami esetenként látványosra sikerült, de elsősorban mégis csak olyan koncepciófilmekról volt szó, amelyek mögött nem áll sem valós termék, sem kiforrott technológia, sem elégséges fejlesztői kapacitás, sem megfelelő infrastruktúra. Zuckerberg mindezt azonban legyőzhető kihívásnak látja, különösen, hogy a metaverzumot nem csak a Meta, hanem az óriási felhasználói közösség lenne hivatott felfuttatni. A The News York Times riportere szerint hardveres szakemberek házon belül már kevésbé lelkesek: szerintük egyenesen a fizikai tudományokban lenne szükség komoly áttörésekre, hogy ezen a vonalon piacosítható termékekkel jöhessenek elő.

Októberben azért már kiderült, hogy a Facebook (azóta Meta) saját maga is látványos toborzásba kezd, a következő öt évben például 10 ezer új európai alkalmazottat kíván felvenni kifejezetten a metaverzummmal kapcsolatos fejlesztések miatt. Egyelőre a dedikált forrásokból sem lesz hiány: mint kiderült, a vállalat 2021-es működési nyereségét nem kevesebb mint 10 milliárd dollárral csökkentik majd a hardveres részleg (Facebook Reality Labs) befektetési.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.