Füstbe ment a terv, ami szemmel láthatóan leginkább csak a cég első számú emberének fejében létezett. Elon Musk meggondolatlan twitterezése sokba kerülhet neki és a vállalatnak is.

Múlt pénteken lezárult a Tesla körül kialakul hercehurca. Annyiban legalábbis biztosan, hogy Elon Musk egy hivatalos blogbejegyzésben elállt szűk három héttel ezelőtt egy twitteres üzenetben világgá kürtölt tervétől, miszerint kivezetné a céget a tőzsdéről. A társaság irányítója ettől még nem fordíthat hátat a saját maga által kavart zavaros ügynek, mert perek és hatósági vizsgálatok sora vár még rá.

Átgondolta

A cégvezér posztjában röviden összefoglalja, mivel töltötte az elmúlt heteket, de előtte egy kis szentimentalizmussal indít, miszerint nyolc évvel ezelőtt, amikor tőzsdére lépett a vállalat, még egyetlen autót sem gyártottak le, csak egy vízióval rendelkeztek, hogy jobbá teszik a világot. Musk elmondása szerint számára az azóta kitartó befektetők érdekei a legfontosabbak, és eszerint hozta meg mostani döntését is.

A cég részvényeinek nagyjából ötödét birtokló tech fenegyerek befektetési tanácsadókkal és kisebb-nagyobb csomagot birtokló tulajdonosokkal egyeztetett, hogy felmérje a két opció előnyeit-hátrányait, illetve megszondázza a részvényeseket, hogy viszonyulnának a kivonuláshoz.

A tárgyalásokból azt szűrte le, hogy egyrészt a befektetők többsége inkább maradna a tőzsdén, másrészt a váltás annyi energiával és teendővel járna, hogy az elvonná az erőforrásokat a lényegtől, azaz a termékek legyártásától. Utóbbi, különösen az olcsóbb 3-as széria gyártási kapacitásának bővítése pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a Tesla végre nyereséget tudjon felmutatni.

A fentieket összegezve Musk múlt csütörtökön az igazgatótanács elé állt, és bejelentette, hogy felhagy a kivezetéssel kapcsolatos tervekkel. A döntést a bejegyzés tanúsága szerint a testület egységesen támogatta. Musk azért azt nem hagyta ki az írásából, hogy számára bebizonyosodott, hogy az augusztus elején belengetett ötletéhez képes lenne megfelelő finanszírozási hátteret találni.

Egy szó, és más semmi

Nem véletlen a szükséges források felemlegetése, hiszen Musk (és a Tesla) pontosan emiatt kerülhet komoly gondba az elkövetkező időszakban. A cégvezér elhíresült twitteres üzenetében ugyanis azt állította, hogy nem csak hogy 430 dolláron kivezeti a vállalatot a tőzsdéről, de az ehhez szükséges pénzügyi támogtás már biztosítva is van.

Ez a biztosítva szó meglehetősen komoly részét képezte a bejelentésnek, ezért igencsak kellemetlen volt, amikor kiderült, hogy ez így, ebben a formában, bizony nem igaz. Az egyre szorultabb helyzetbe kerülő Musk ezt követően egy meglehetősen furcsa, érzelmekben tocsogó interjút adott a The New York Times riporterének, ami leginkább az önsajnálatról szólt. Ha mindezzel támogatást és szimpátiát akart kicsikarni az emberekből Musk, akkor valószínűleg elszámította magát, mivel az interjúból leginkább azt lehetett leszűrni, hogy ő egy minden döntést és jogkört görcsösen magánál tartó, így szükségtelenül túlhajszolt, munkáját rosszul végző topmenedzser.

A meggondolatlanságnak azonban ára lesz. A hamis tájékoztatás miatt befektetők sora készülhet jogi útra terelni az ügyet, miközben a tőzsdefelügyelet hivatalos eljárást indított a twitteres bejegyzés miatt, azt vizsgálva, hogy történt-e szabálysértés, tiltott piacbefolyásolás és bennfentes kereskedelem.

A második negyedévben rekord méretű, 718 millió dolláros veszteséget felhalmozó Tesla vezetője mindenesetre korábban azt nyilatkozta, hogy az év második felében végre nyereséges pályára állhat a cég, így nem lesz szükség újabb források bevonására. Kérdés, ezek után mennyien hisznek még neki?

Hirdetés
Piaci hírek

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.