Az Európai Bizottság új javaslatában már a javításokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség, a szervizszolgáltatásokat követő információs rendszer és a minimális minőségi szabványok meghatározása is szerepel.

Az elmúlt években több olyan döntés is született az Európai Unióban vagy az Egyesült Államokban, amelyik távlatilag szélesítette a tulajdonosok javításhoz való jogát (right to repair). Az okostelefontól egészen a traktorokig jellemző probléma, hogy a vásárlók nem dönthetik el saját maguk, hol és hogyan akarják megjavítani a már megvásárolt termékeket, egyes gyártók pedig a garanciát is azonnal érvénytelenítik, ha a tulajdonosok külön utakon próbálkoznak. Ezzel a jogkövető ügyfeleket belekényszerítik a kereskedők által szabott javítási költségek megfizetésébe, ami esetenként egészen hajmeresztő összegeket jelent.

Ahogy a javításhoz való jog a politikai döntéshozók körében is téma lett, és az internetre csatlakozó gépek korában az illegális bütykölés már komoly biztonsági kockázatokat hordoz, lassan beindulnak azért a változások. Bár a fogyasztói érdekképviseletek összességében még mindig bátortalannak tartják az ilyen kezdeményezéseket, a fenti példáknál maradva az Apple egyre szélesebb körben terjeszti ki önkiszolgáló javítási programját, a mezőgazdasági gépeket gyártó Deere & Co pedig kénytelen volt megállapodni a termelők képviselőivel, hogy eszközeit bizonyos keretek között a tulajdonosok és független szervizek is javíthassák.

Lehetőség mellé átláthatóság

A mi szempontunkból a legfrissebb fejlemény, hogy az Európai Bizottság szerdán új javaslatot fogadott el az árucikkek javítását elősegítő közös szabályokról. Ezek az EB szerint megtakarításokat eredményeznek majd a fogyasztói oldalon, de többek között a hulladék csökkentésével is támogatják az európai zöld megállapodás (EU Green Deal) célkitűzéseit. A lényeg most is a javítás támogatása az áruk cseréjével szemben, amivel a szervizágazat fellendítése mellett a gyártókat és az eladókat is fenntarthatóbb üzleti modellek kidolgozására ösztönöznék, ha a javaslatot a következő lépésben elfogadja az Európai Parlament és a Tanács.

A törvényes garancián túl a Bizottság közleménye több fontos szabályt is kiemel a tervezetben. Az első a fogyasztók azon joga lenne, hogy a gyártóktól igényeljék a műszakilag javítható termékek (mosógépek, televíziók stb.) javítását, ehhez kapcsolódóan pedig a gyártók kötelezettsége, hogy tájékoztassák róla a fogyasztókat, milyen termékeiket kötelesek megjavítani. Az átláthatósággal és a szervizszolgáltatásokkal kapcsolatos információs platformok mellett az EB új minőségi szabványt is kidolgozna, hogy segítsen azonosítani a minimális minőségi szabványoknak (időtartam, termékek elérhetősége stb.) megfelelő műhelyeket.

Piaci hírek

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.