Az eredeti tervekhez képest jóval korábban, már az idén bemutatkozhatnak az M2-es lapkákkal gyártott Apple-gépek.

Az Apple hosszú évekkel ezelőtt meghirdetett fejlesztési stratégiájának értelmében a vállalat termékeinek elsősorban olyan technológiákra kell épülniük, amelyek fölött teljes ellenőrzéssel rendelkezik. Ennek egyik folyománya volt az Intel CPU-k lecseréléséről szóló, tavaly júniusi bejelentés is, amelynek értelmében az Apple felvásárolta az Intel modemcsipgyártó üzletágát, az inteles CPU-kat pedig saját, ARM alapú processzoraira cseréli.

Az Apple már akkor azt ígérte, hogy a saját tervezésű komponensekkel a Macek úgy lesznek gyorsabbak és erősebbek, hogy közben csökkentik a gépek energiaigényét is. Az x86-os éra kivezetésére és teljes portfóliója átállítására a vállalat nagyjából két évet szánt, és már az őszi Apple-bemutatón megjelentek az új M1 rendszercsipekre épülő almás laptopok, amelyek egyetlen lapkán egyesítik a 8 magos CPU-t, a 8 magos GPU-t, a 16 magos Neural Engine-t és az I/O-egységet.

A társaság nemrég az M1-re épülő iMacet, iPad Prót és Apple TV-t is bemutatta, amit az Apple egyik gyártópartnere, a Quanta elleni hekkertámadás tett még emlékezetesebbé. A fejlesztések ettől még nem torpantak meg, és a Nikkei Asia keddi beszámolója alapján már megkezdődött a következő generációs, egyelőre M2-ként hivatkozott Mac-processzorok tömeggyártása is. A lap szerint a szállítások a három hónaposra tervezett folyamat végén, júliusban kezdődnek meg, éppen időben ahhoz, hogy az új lapkákat beépítsék a MacBook sorozat következő eresztésébe.

Az idővel is nagyon jól állnak

A Nikkei Asia riportja kiemei, hogy az M2 processzorok és a velük szerelt Apple-termékek idei megjelenése újabb nagy lépést jelentenek az Intel által tervezett CPU-k teljes kivezetésében. Az M2-t ugyanaz a tajvani TSMC állítja elő 4 nanométeres gyártástechnológiájával, mely az 5 nanométeren készülő M1-et is szállítja az Apple-nek. A technológiai váltás az M116 milliárd tranzisztorához képest is újabb rekordot jelent, ráadásul az Apple és a TSMC jóval a korábban meghatározott ütemterv előtt jár, amennyiben az M2 eredetileg csak 2022-ben debütált volna.

Mivel már az M1 is a korábbinál jelentősen magasabb rendszerteljesítményt és grafikus feldolgozó képességet, illetve lényegesen alacsonyabb fogyasztást biztosított az MacBook Pro és MacBook Air (sőt Mac Mini) gépeknek, az Apple a várakozások szerint ennél is jobban "rárúgja az ajtót" a versenytársakra az M2-vel. A hírek szerint a következő generációs csipek az éppen most frissített iMac sorozatban egyelőre nem jelennek meg – igaz, megkapták az M1 desktop feladatokra fejlesztett változatát, ami azokat is több tekintetben az M1-es MacBook elé helyezi.

Piaci hírek

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.