A zenei streaming svéd királyánál nagyon összehúzzák a nadrágszíjat: minden hatodik dolgozónak mennie kell.

Idén immár a sokadik leépítési kört jelentette be a Spotify. A zenei szolgáltató vezetője által jegyzett hivatalos tájékoztatás szerint a svéd vállalat ezúttal állománya 17 százalékától válik meg, ami nagyjából 1500 embert érint. Az elsőként a dolgozókkal megosztott levélben Daniel Ek alapító-vezérigazgató azzal igyekszik levenni a felelősséget magáról, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között "karcsúnak lenni nem csupán lehetőség, hanem szükségszerűség".

Ahogy az az ilyen esetekben lenni szokott, a vállalat első számú embere nagyon sajnálja, hogy ezt a roppant nehéz döntést meg kellett hoznia a vezetőségnek, de természetesen mindezt muszáj meglépni ahhoz, hogy a szervezet jövőve és egészséges fejlődése biztosított legyen.

Váratlan húzás

A sokak számára meglehetősen kellemetlen mikuláscsomag előhúzása a zsákból két szempontból is váratlannak tekinthető. Egyrészt a vállalat idén sokkal jobb számokat produkált eddig, mint a tavalyi, meglehetősen gyengére sikeredett időszakban. A legutóbb lezárt, idei harmadik negyedévben például 11 százalékkal nőtt a forgalom, ráadásul a bevétel és a bruttó árrés is várakozásokon felüli szintet mutatott. A jó hangulatot csak tovább fokozota, hogy a cégnek sikerült visszatérnie a profitabilitáshoz: a 3,4 milliárd eurónyi bevételből sikerült 32 millió eurót megtartani működési eredményként. 

A másik ok, ami miatt váratlannak minősíthető a döntés, az az, hogy a Spotify az utóbbi időszakban már több karcsúsítási körön is átesett. Januárban 600 főt érintő leépítést jelentettek be, majd ezt nyáron egy kisebb mértékű, nagyjából 200 munkakört érintő elbocsátás követte, amely főként a podcastos területet célozta.

Inkább nagyobbat vágnak

Ezeknek a felvetéseknek mintegy elébe menve a vezérigazgató levelében kifejti, hogy tisztában van azzal, hogy az elmúlt időszak eredményei fényében sokak szerint valószínűleg túlságosan komoly a mostani csökkentés. Ek a döntést megelőző megbeszélések kapcsán világossá teszi, hogy volt egy olyan opció is, miszerint jövőre és 2025-ben kisebb lépésekben csökkentették volna a dolgozói számot. Az alapító-vezérigazgató ugyanakkor a kijelölt pénzügyi célok ismeretében kénytelen volt a drasztikusabb, nagyobb és gyorsabb vágás mellett dönteni. 

(Illusztráció forrása: Spotify)

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.