Immár a windowsos gépek több mint felén a legfrissebb oprendszer fut, de a 7-es így is komoly utóvédharcokat vív.
Hirdetés
 

Év elején még topogott kicsit, de tavasszal alaposan belehúzott a Windows 10, azaz a Microsoft "végsőnek" titulált operációs rendszere. A Net Applications adatai szerint idén májusban jött el a pillanat, amikor a legifjabb verzió 50 százalék fölé növelte jelenlétét a világ windowsos számítógépei között.

Nem adja könnyen magát a 7-es

A legutóbbi hónapban a Windows 10 aránya a Microsoft oprenszerét futtató PC-ken hajszál híján 51,8 százalékot tett ki. Az abszolút többség elérése ráadásul igen erős havi növekedéssel jött össze, mert az áprilisról májusra elért 1,8 százalékos növekedés az egyik legjobb adat a verzió nagyjából négyéves történetében. Mivel a világ számítógépeinek "csak" 88,3 százalékán fut redmondi operációs rendszer, így a Windows 10 előtt még ott magasodik egy másik 50 százalékos cél. Jelenleg ugyanis a teljes PC-állomány 45,7 százalékát mondhatja magáénak.

 

Windowsos operációs rendszerek harca az elmúlt két évben (forrás: Net Applications

 

Ha lassan is, de kezd bealkonyulni a Windows 7-nek, a Microsoft korábbi, nagy népszerűségnek örvendő verziójának. Igaz, ez a visszaszorulás meglehetősen relatív, hiszen a ma már ősöregnek tekinthető rendszer még mindig a windowsos gépek több mint 40 százalékán üzemel. Ez az arány vélhetően gyorsan fog apadni a közeljövőben, mivel a céges infrastruktúráknál nem nagyon lehet tovább elhúzni a váltást, mivel jövő januárban megszűnik az általános támogatás.

Ennek ellenére az elkövetkező években sem fog eltűnni a 7-es, hiszen az öt éve nyugdíjazott, még 2001-ben debütált XP is szemmel látható jelenléttel bír. A majdnem két évtizedes oprendszer a friss adatok szerint a windowsos gépek 2,5 százalékán fut, ami a teljes PC-s állományra vetítve 2,2 százaléknak felel meg. Összehasonlításképpen: ez bőven több, mint ahány linuxos számítógépet tart nyilván a Net Applications.

Rokoni leszámolás

A Windows 10-nek tavaly év végén sikerült a felhasználás arányában túlnőnie a Windows 7-et. Ez a nagyjából három és fél év a korábbi várakozásoknál hosszabb időnek számít, mindössze 13 hónappal előzve meg azt a 2020 januári határidő, amelyet követően nem adnak ki több kritikus besorolású frissítést a Windows 7-re.

Összehasonlításképpen, a Windows 7 és a Windows XP vonatkozásában még 20 hónapos lauf maradt, amikor a két verzió 2012 augusztusában helyet cserélt egymással a telepítések számát illetően – ráadásul akkor az XP már összességében is csak 29 százalékon állt. Az év elején publikált előrejelzések azt valószínűsítették, hogy a Windows 7 a támogatás lejártakor még mindig a windowsos gépek 32-33 százalékán működik majd, miközben a Windows 10 részesedése 59 százalékon lesz.

Piaci hírek

A koronavírus kifektette a kereskedők mesterséges intelligenciáit

Olyan tömegben kezdtek az emberek egyik napról a másikra új termékcsoportokra keresni, hogy az automatizált folyamatokat irányító algoritmusok nem tudták követni.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.