Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.

Ausztráliában néhány héten belül népszavazást tartanak, ami azért különösen nagy dolog, mivel ilyesmire negyed százada nem volt példa. Ebben a kontextusban pedig különösen érthető, hogy egy ottani kutatószervezet hívta fel arra a figyelmet, hogy az immár X-nek hívott Twitter felületén már nem lehet intézményesített módon bejelenteni, ha valaki kifogásolható tartalmú politikai témájú bejegyzésre bukkan.

A Twitter még Elon Musk tavaly év végi hatalomátvétele előtt vezetett be a felhasználók számra egyszerűen használható értesítési felületet az esetlegesen károsnak, szabályellenesnek minősülő tartalmak jelentésére. A biztonságosabb digitális világért dolgozó Reset.Tech Australia X-hez címzett nyílt leveléből viszont az derül ki, hogy ezt a funkciót a közelmúltban megcsonkították és a lehetséges okok közül kikerült a politikai indíttatású félretájékoztatás. Mindez a szervezet szerint megnehezíti az álhírekkel szembeni harcot, ami ráadásul a közelgő választás miatt különösen fontos lenne.

Az Unióban más szelek fújnak

A jelentések szerint a változás nem csak Ausztáliát érinti: egyedül az Európai Unió területén maradt meg a teljes korábbi rendszer. Ennek minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy épp mostanában élesednek a régió új digitális játékszabályai, amelyek a korábbinál lényegesen szorosabb pórázra fogják a nagy techvállalatokat. (Az éppen a Twitter leváltására nyáron bedobott Threads például meg sem jelenhetett itt, mert a Meta eleve reménytelennek tartotta, hogy induláskor megfeleljen a szigorúbb feltételeknek.)

Brüsszelben a fentiekkel párhuzamosan a szóbeli nyomásgyakorlás eszközével is egyre gyakrabban élnek. Az Európai Bizottság alelnöke például épp tegnap figyelmeztette a nagy internetes platformok tulajdonosait, hogy a közelgő uniós választások kapcsán tegyenek meg többet a dezinformációs kampányok visszaszorítására. Vera Jourova nevén is nevezte a fő veszélyforrást, hiszen nyilatkozatában Oroszország "több millió eurós tömeges manipulációs fegyverét" emlegette. (Mindezt Moszkva természetesen következetesen tagadja.)

Az alelnöki dörgedelmekben kiemelt helyet kapott Elon Musk kézivezérlésű "játszótere" is. Jourova szerint ugyanis az X felületén a legnagyobb az álhírnek minősülő posztok aránya. A politikus emlékeztette a vállalatot, hogy a cég hiába lépett ki idén májusban az EU önkéntes kódexéből, a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) értelmében ettől még "nagyon nagy online platformnak" számít, amelyre szigorúbb tartalmi szabályok vonatkoznak. Jourova Musknak címzett, fenyegetésnek is beérő üzenete szerint mindezek betartását következetesen ellenőrizni is fogják.

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.