Az üzletiszoftver-piac német óriása 30 évnyi működés után hagyja el az országot, tiltakozásul Moszkva "különleges katonai műveletére".

Az SAP a héten újabb lépéseket jelentett be, amelyek praktikusan a teljes oroszországi operáció felszámolását jelentik. A német szoftvercég három évizede tevékenykedik az orosz piacon, ahol a háború kirobbanásáig jelentős ügyfélkörrel rendelkezett.

Az SAP sok más nagyvállalathoz hasonlóan a nyugati szankcióknak megfelelően már korábban több korlátozó intézkedést hozott. Március elején (a rivális Oracle-lel szinte egy időben) az új termékek, szolgáltatások értékesítésének felfüggesztésére került sor, majd az elkövetkező hetek folyamán újabb elemekkel bővült az ukrajnai invázióra adott válaszlépések listája.

Ezzel párhuzamosan azonban a céget sok kritika érte, amiért nem kellő határozottsággal és gyorsasággal reagál a helyzetre. Ukrán kormányzati szereplők a vállalatot nyilvános üzenetekben név szerint említve igyekeztek nyomást gyakorolni az SAP-ra. 

A most bejelentett intézkedések szerint a szoftveróriás immár egyáltalán nem nyújt támogatást és egyéb segítséget az alkalmazásaikat helyben telepített verzióban használó ügyfeleknek, a cloudos megoldásokra szerződött (nemzetközi szankciók alá nem tartozó) partnereknek pedig záros határidőn belül dönteniük kell, mi legyen az SAP központjaiban tárolt adataikkal.

Nem ment gyorsabban 

A témával kapcsolatban a héten a cég pénzügyi igazgatója nyilatkozott újságíróknak. Luka Mucic hangsúlyozta, hogy az SAP igenis gyorsan cselekedett, tekintettel az üzleti szoftverek szegmensének összetettségére. A szakember ugyanakkor világossá tette azt is, nem rendelkeznek mindent eltörlő "mágikus piros gombbal", azaz a helyben telepített szoftvereik ezután is működni fognak az azokat eddig használó orosz vállalkozásoknál.

Az SAP egy pár évvel ezelőtti jelentés szerint a száz legnagyobb forgalmú orosz cég több mint felével állt üzleti viszonyban, azaz a németek kivonulása meglehetősen komoly problémákat okoz az országban. Fordítva viszont akkora gondok nincsenek, hiszen a háborúval és szankciókkal érintett régió (Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország) az SAP globális árbevételének nagyjából 1,5 százalékát adta.

Cloud & big data

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.