Már ami a leszállított okostelefonok számát illeti. Ismét zsugorodik a szegmens.

A fák nem nőnek az égig, tartja a mondás, és ez érvényes az okostelefonokra is. Már 2017 végén a telítődés jeleit mutatta a piac az IDC és a Gartner szerint, és azóta sem annyira töretlen a menetelés, mint a „boldog békeidőkben” (azaz a 2010-es évek elején). A tavalyi év is elég felemásra sikerült: az év első felében éves összehasonlításban még közel százmillióval nőttek a szállítások, a második félévben aztán ezt 40 millió körüli visszaesés követte.

Nem változott a trend az idei év első negyedében sem. Az IDC kutatása úgy találta, hogy a gyártók összességében 9 százalékkal kevesebb okostelefont juttattak el a viszonteladókhoz a 2021-es hasonló időszakhoz képest. Ez egészen pontosan 314,1 millió darabot jelent szerte a világon. Ugyan az elemzők is visszaesésre számítottak, de még az ő pesszimizmusukat is alulmúlta a piac 3,5 százalékkal.

Számos oka van a negatív trendnek, közölte az IDC. A koronavírus-fertőzés kínai városokon történő végigsöprése otthonaik fogságába kényszeríti a megapoliszok lakóinak jelentős részét, ami már az ellátási láncok elején problémát okoz. Eközben az orosz-ukrán háború a szállításra és a keresletre egyaránt negatív hatással van.

A gyártók sorrendje nem változott, ismét az egyébként pénzügyileg remek időszakot maga mögött tudó Samsung került az élre, 73,6 millió darabos szállítással. Ez egyébként a tavalyi hasonló időszakhoz képest több mint 1 százalékos visszaesést jelent. A kínai Xiaomi került a harmadik helyre, sokkal durvább, 18 százalékos eséssel, de a negyedik és ötödik helyezett Oppo és Vivo még rosszabbul járt: 27 és 28 százalékos zuhanást tapasztalhattak a szintén kínai vállalatok.

Az egyetlen gyártó, akinek még mindig áll a zászló a nagyok közül, az Apple lett. IPhone 13-as készülékével a várakozásokat némileg felülmúlva teljesített, összességében 56,5 millió okostelefont szállított a kereskedőknek. Ez 2 százalékos emelkedést jelent 2021 első három hónapjához képest. Ettől függetlenül az almás vállalat sem vonhatja ki magát a globális hatásokból: a Steve Jobs alapította cég vezetői a koronavírus fellángolása következtében bevezetett kínai lezárások miatt visszaesésre figyelmeztetnek.

Az IDC szerint mindazonáltal az Apple és a Samsung – riválisaihoz képest – némileg ügyesebben navigált a beszállítói láncainak ellenállóbbá tételében.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.