A japán Docomo robotja már el tud készíteni egy csésze teát egy ember mozdulatainak valós idejű utánzásával, de a technológi távlati lehetőségei között ott van a készségek vagy érzések emberek közti megosztása is.

A robotok látványos fejlődésével a robotgyártó cégek egyre nehezebb fizikai mutatványokkal reklámozzák az általuk fejlesztett eszközöket az akadálypályákon. Legutóbb a Boston Dynamics Atlas nevű humanoid robotja kápráztatott el mindenkit egy berendezett építési helyszínen, ahol képes volt megkeresni és ügyesen felhajítani egy szerszámos táskát egy építőmunkásnak az állványzat tetejére, hogy aztán a már megszokott hátraszaltóval zárja a mutatványát. A robotok legújabb generációja azonban nem csak atlétikai képességeit villogtatja, hanem más területeken, például az emberi cselekvések utánzásában is folyamatosan fejlődik.

A japán Docomo a barcelonai Mobile World Congressen (MWC) mutatta be "mozgásmegosztó technológiáját", ami lehetőé teszi a gépeknek, hogy valós időben kövessé emberi partnereik tevékenységét. Ezúttal egy kis méretű robotról volt szó, amelyik teát készített, de nem valamilyen előre programozott módon: egy valódi csészével úgy hajtotta végre a teafőzés összes műveletét, hogy egy mellette álló, mozgásérzékelőkkel felszerelt humán demonstrátor mozdulatait követte. Mindez pedig rögzíthető és meg is ismételhető, így a Business Insider beszámolója alapján a robot később magától is képes lehet a feladatok (itt éppen a teakészítés) elvégzésére.

Mindenféle lehetőségek az érzékszervekben

A cikk szerint a robotok utánzási képességei relevánsak lehetnek egy sor valós felhasználási esetben, jellemzően az alantas vagy ismétlődő foglalatosságok automatizálhatók. Az ember állapotát rögzítő és továbbító technológia egyelőre vezetékeket használ, de a Docomo arra számít, hogy a mobil szélessáv következő generációjának (6G) megvalósulásával vezeték nélkül is működni fog a még gyorsabb és megbízhatóbb hálózatokon. Ehhez a lap az MWC-ről szólva hozzáteszi, hogy jóllehet még az 5G is bevezetés alatt áll, az idei eseményen már érezhtő volt 6G körüli felhajtás, ami nagyban hozzájárulna a teafőző robotnál is alkalmazott technológiák kiterjesztéséhez.

A Business Insider riportjából kiderül, hogy a Docomo többek között zenei billentyűzeten is alkalmazott már haptikus (az érintés élményét létrehozó) mozgásátviteli technológiát, és bemutatott a felhasználók érzékeire valóságosan ható, immerzív megoldásokat. A vállalat célja az olyan eljárások kifejlesztése, amelyeken keresztül az emberek készségeiket vagy akár érzéseiket is megoszthatnák egymással. Ebben pedig mind az öt érzékszervre támaszkodni lehetne az orvostudománytól a művészetekig terjedő alkalmazásokban, vagy akár az olyan felhasználásokban, mint hogy a ruhák anyagának tapintását ne csak a fizikai üzletekben lehessen megtapasztalni.

Konzumer tech

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.