Az USA kereskedelmi minisztériuma tiltólistára vett hét kínai szuperszámítógépes céget. A katonai fejlesztéseket akarják lassítani.

Gazdasági eszközökkel is felvette a harcot az USA a kínaiak szuperszámítógép-fejlesztéseivel. Az amerikai kereskedelmi minisztérium feketelistájára tette a terület legfontosabb kínai szervezeteit: a Phytiumot, a szuperszámítógépekre specializálódott sanghaji csiptervező központot, a High-Performance Integrated Circuit Design Centert, a Sunway-t, valamint négy nagy Nemzeti Szuperszámítógépes Központot. A minisztérium indoklása szerint a hét szervezet közreműködött a kínai hadsereg által használt szuperszámítógépek építésében, melyeket akár tömegpusztító fegyverek fejlesztésére is használhattak.

A tiltás azonnali hatályú, írta a Reuters, de csak a jövőbeni szállítmányokat érinti, a már útnak indított szállítmányokat nem érinti. Minden olyan vállalat, amely amerikai technológiát is használ a termékeiben, csak a minisztérium engedélyével szállíthat a hét kínai szervezetnek.

Az amerikai kereskedelmi minisztériumnak nem kellett messzire mennie annak kiderítéséhez, hogy a szuperszámítógépek kulcsfontosságú szerepet kapnak védelmi célokban (mint tudjuk, a legjobb védekezés a támadás), illetve a fegyverzet fejlesztésében. A tervek szerint 2023-ban munkába álló El Capitan, az USA legerősebb szuperszámítógépe, ami 40 MW energia felzabálásával 2 ExaFlop/s (másodpercenként 2×1018 művelet) számítási kapacitást biztosít, elsősorban a nukleáris fegyverek modellezését szolgálja majd. A szuperszámítógép az egyik legfontosabb eszköze a mesterségesintelligencia-fejlesztéseknek, melyeknek szintén vannak komoly katonai vonatkozásai.

Úgy tűnik, Joe Biden elnök is folytatja elődje Kína-politikáját, legalábbis ami a high-tech ipart illeti. Donald Trump ciklusa alatt került feketelistára több tucat kínai vállalat, melyeknek nem lehetett szállítani nemzetbiztonsági szempontból kritikusnak minősített termékeket, technológiákat. A legnagyobb visszhangot a Huawei-ügy kapta, de a listára került többek között a legfontosabb kínai csipgyártó, az SMIC, valamint a dróngyártó DJI is.

Most kié a legnagyobb?

A szuperszámítógépek erősorrendje az amerikaiaknak kedvez. Bár a legerősebb gép a japánok Fugakuja (537,2 PFlop/s Rpeak teljesítnény), a világ tíz legerősebb gépe között négy amerikai: második helyen áll a Summit (200,8 PFlop/s), harmadikon a Sierra (125,7 PFlop/s), ötödiken a Selene (79,2 PFlop/s), kilencediken a Frontera (38,7 PFlop/s). A legerősebb kínai gép, a Sunway TaihuLight (lásd cikkünk címlapképén) a negyedik (125,4 PFlop/s).

 
Top500 Supercomputer by Country
Infogram


Ha azonban a legfrissebb Top500-as lista egészét nézzük, már más a helyzet, a rendszerek számát tekintve egyértelmű Kína fölénye, a szuperszámítógépek közel 43 százaléka van a birtokában, míg az USA csak a rendszerek kevesebb mint 23 százalékát birtokolja. Az összteljesítményben viszont (még?) az USA van enyhe fölényben. Az országban található rendszerek adják a Top500 rendszer összteljesítményének 27,5 százalékát, míg a kínai szupergépek a 23,3 százalékát.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.