Nem csak az Apple, de legalább féltucat másik amerikai nagyvállalat is aktívan kutatja, hová költöztethetné tovább kínai gyártótevékenységét.

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború már nem csak a technológiai exportra szoruló kínai cégeket és a globális ellátási láncokat állítja a feje tetejére, de a termékeiket jórészt Kínában előállító amerikai techvállalatokat is arra kényszerti, hogy lépéseket tegyenek a bizonytalan helyzetnek való kitettségük csökkentésére. Bár a múlt heti G20-as csúcstalálkozó némi közeledést hozott az új hidegháboróban, annak következményei minimum véleményesek, főleg, hogy az amerikai szállítók mellett még a kormányzati tisztségviselők sincsenek mindig tisztában az aktuális irányvonal gyakorlati alkalmazásaival.

A Nikkei Asian Review bő két héttel ezelőtt számolt be róla, hogy az Apple arra kérte fontosabb összeszerelő partnereit (Foxconn, Pegatron, Wistron, Quanta Computer stb.), hogy vizsgálják meg, miként hatna a költségeikre termelésük 15-30 százalékának áthelyezése Kínából Délkelet-Ázsiába vagy Mexikóba. A lap értesülései szerint a vállalat ellátási láncának drasztikus átalakítására készül, amibe akkor is belevág majd, ha időközben rendeződik az Egyesült Államok és Kína viszonya.

Mindenki az új helyszíneket keresi

Néhány nappal később már nem csak az Apple, hanem további féltucatnyi amerikai technológiai nagyvállalat neve is megjelent a Nikkei Asian Review riportjában: az újabb hírek már arról szólnak, hogy a Google, az Amazon, a Microsoft, Dellés a HP is arra készülődik, hogy a gyártás egy részét kimenekítse a két nagyhatalom küzdelmének frontvonalából. A Nikkei különböző forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a lehetséges új helyszínek között több másik ázsiai ország neve is felmerült.

Az első három nagyvállalat, Google, az Amazon és a Microsoft főként a digitális asszisztensek és a játékkonzolok kapcsán aggódhat, hasonlóan a japán Sonyhoz vagy Nintendóhoz. A Nikkei szerint az Amazon azt tervezgeti, hogy az Echo okoshangszórók gyártását Vietnámba költözteti, míg a Microsoft Thaiföldön és Indonéziában vizsgálja a lehetőségeket az Xbox és a Cortana termékek tekintetében. A Google Home kapcsán a lap forrásai még nem neveztek meg lehetséges új helyszíneket.

A Dell és a HP esetében elsősorban a notebook számítógépekről van szó, amelyekből a két társaság összesen 70 millió darabot szállított az előző évben, és amelyek legnagyobb részt szintén Kínában készülnek. A Dell Tajvan, Vietnám és a Fülöp-szigetek irányában tapogatózik, míg a HP Thaiföld vagy Tajvan irányába nyitna – a Nikkei ez utóbbival kapcsolatban azt is tudni véli, hogy a vállalat első körben termelésének 20-30 százalékának Kínából való áthelyezéséről gondolkodik, és a folyamat akár már július legvégén megindulhat.

Egy létező folyamat gyorsult most fel

A Nikkei értesüléseiről beszámoló Business Insider megkereste az érintett cégeket is, ahonnan vagy választ sem kapott, vagy egyszerűen nem kívánták kommentálni a lapértesüléseket. Egyedül a HP részéről kaptak vissza a semminél kicsivel konkrétabb nyilatkozatot: a társaság ennek alapján osztja a széles körben megjelenő büntetővámokkal kapcsolatos iparági aggodalmakat, vizsgálja a jelenlegi helyzetet, és kormánytisztviselőkkel is tárgyalásokat folytatva az ügyfelek, a partnerek és a vásárlók legjobb érdekeit próbálja biztosítani.

A múlt héten egyébként a Microsoft a Sony-val és a Nintendóval együtt levélben fordult az amerikai kormányzathoz, arra kérve az illetékeseket, hogy a játékkonzolokat vonják ki az új vámtarifákat meghatározó listákról – ezek ugyanis a három vállalat szerint aránytalan sérelmeket okoznak az amerikai üzleti szereplőknek és fogyasztóknak egyaránt.

A Nikkei riportja kitér rá, hogy a folyamatosan emelkedő kínai gyártási költségek miatt a globális megrendelések már amúgy is leszálló ágba kerültek, a mostani vámháború és a bizonytalan üzleti környezet pedig a habot jelenti a tortán. Az átalakítási tervek felgyorsulását olyan közvetett jelek is alátámasztják, mint például a csunkingi termelési központból származó hírek, amelyek szerint a HP legújabban 10 milliós darabszám alá módosította 2019-es előrejelzését – összehasonlításképpen, az ottani létesítményekben két évvel ezelőtt még több mint kétszer annyi HP logós eszközt gyártottak.

Piaci hírek

Teljes szellemmódot ígér McAfee újabb vállalkozása

Az informatika botrányoktól övezett örökifjú fenegyereke ezúttal egy lekövethetetlen mobilnetes szolgáltatással igyekszik megváltani a világot.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.