A technológiai területen élen járó városállam karbonkibocsátását igyekszik mérsékelni a kevesebb mint egy év alatt megvalósult hi-tech projekttel.

45 hektáron terpeszkedik az a vízre telepített energiatermelő létesítmény, amelyet Szingapúrban még tavaly augusztusban kezdtek építeni. A lebegő napelemfarm 60 megawatt előállítására képes, ami elég ahhoz, hogy ott legyen az ilyen jellegű erőművek aktuális 10-es toplistáján.

Önmagában sem kicsi, de egy nagyobb terv része

A Tengeh víztározó területén megvalósított projekt része a városállam többéves tervének, amelynek célja a napenergiából származó erőforrás megnégyszerezése. A nagyjából 45 futballpálya méretű szerkezet összességében 122 ezer külön panelből áll, ami a tervek szerint elegendő energiát termel majd öt közeli víztisztító üzem működtetéséhez. A vízügyekért felelős kormányzati szerv (PUB) közleménye szerint mindezzel teljes éves energiaigényük 7 százalékkal csökkenhet, ami 32 kilotonna kibocsátott káros anyagtól mentesíti majd Földünket. Ez megfelel annak, mint ha 7000 autó eltűnne az utakról.

A létesítmény átadása már csak azért is figyelemre méltó, mivel azt rendkívül rövid idő alatt sikerült beüzemelni. A munkálatok tavaly augusztusban indultak, ami természetesen azt is jelenti, hogy a mérnököknek mindvégig meg kellett küzdeni a koronavírus jelentette különleges helyzettel. Ennek keretében teljesen új építési megoldásokkal áltak elő, amelyekkel a panelek előállítási idejét a korábbi szint felére tudták szorítani. 

A beszámolók szerint a kialakításnál maximálisan törekedtek a helyi flóra és fauna, illetve a víz minőségének megóvására. Így például a panelek között a mérnökileg szükségesnél nagyobb helyet hagytak, hogy a megfelelő mennyiségű napfény érje a vízfelszínt, illetve hogy a levegőztetés is biztosított legyen. Utóbbit egyébként a vízbe telepített fúvókákkal mesterségesen is képesek biztosítani. A napelemeket helyükön tartó műanyag kereteket nagy sűrűségű polietilénből gyártották, amely újrahasznosítható és elenáll minden környezeti hatásnak.

A karbantartást és a minőségellenőrzést drónok támogatják majd. A speciális kialakítású repülő szerkezetekkel a víz felett repkedve könnyen ki lehet majd szúrni azokat a táblákat, amelyek sérült, nem megfelelően működő napelemeket tartalmaznak. 

A technológiai fejlettség ára

Szingapúr gyakran feltűnik a technológiai lapok hasábjain, mivel a városállam minden elképzelhető területen igyekszik kihasználni az új megoldásokban rejlő lehetőségeket. Ezek egy része kifejezetten jól jött a világjárvány elleni küzdelemben, ám a technika "túlhasználatának" több ponton is látszanak a veszélyei, negatív hatásai.

Legutóbb például arról számoltunk be, hogy a miniállamban tavaly már közel annyi kibertérben elkövetett bűncselekményt regisztráltak, mint amennyi "hagyományos" eset történt, ami minden bizonnyal világrekordnak tekinthető. Szingapúrban egyébként már a korábbi években is magas volt az internetes bűnelkövetések aránya, ám mindezt következő fokozatba kapcsolta a koronavírus elleni küzdelem, ami a hekkerek számára valóságos felkérés volt keringőre.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.