Ha a szingapúri rendőrség úgy ítéli meg, hogy egy nyomozás sikeréhez szüksége van rá, hozzáfér a TraceTogether adataihoz.

Szingapúr az elsők között vezetett be kapcsolatkövető appot a koronavírus terjedésének lassítására. A tavasszal élesített TraceTogether olyan jókat ígért (magánélet védelme, titkosítás stb.), hogy még a személyes adatok védelmére oly kényes Németország is azt tekintette követendő példának. Most kiderült, hogy a szingapúri hatóságok simán hozzáférnek az app által gyűjtött adatokhoz, ha azokat egy nyomozás érdekeire való tekintettel kérik.

Biztosítékok helyett bizalom...

Desmond Tan szingapúri belügyminiszter egy parlamenti képviselő kérdésére válaszolva tette egyértelművé: a rendőrség a büntetőeljárási törvény alapján bármilyen, az állam által tárolt adathoz hozzáférhet, így értelemszerűen a TraceTogether adataihoz is.

A belügyminiszter szerint az állam szigorúan védi az app által gyűjtött adatokat. Három olyan intézkedést említett, melyek ezt hivatottak biztosítani. Az adatok tárolásához biztonságos tárolóplatformot használnak. Magukhoz az adatokhoz csak arra felhatalmazással rendelkező állami tisztviselők férhetnek hozzá. A harmadik fontos biztosíték, hogy az adatokat szigorúan csak arra a célra használhatják, amelyre az hozzáférési jogosultságuk szól.

Megelőzendő a visszaéléseket a belügyminiszter szerint kellő szigorral szankcionálják az illetéktelen adatfelhasználást is. A közszféra működését, a közszolgák tevékenységét szabályzó törvény szerint azokat az állami tisztviselőket, akik engedély nélkül adnak ki illetékteleneknek adatokat (az mindegy, hogy tévedésből, figyelmetlenségből vagy tudatosan), illetve magukat az illetéktelen felhasználókat, akik visszaélnek ezekkel az adatokkal, 5000 szingapúri dollárig (ez jelenleg kb. 1,1 millió forint) terjedő pénzbírsággal és két évig terjedő börtönbüntetéssel lehet sújtani.

Ahogy más információk, úgy a TraceTogether által gyűjtött adatok felhasználását sem zárhatják ki olyan esetekben, amikor a polgárok biztonsága a tét, indokolta a szabályozást a szingapúri fő belügyér.

Ennyi.

Jogos volt a tartózkodás?

A TraceTogether önkéntes használatát március 20-ától vezették be a városállamban. Az app nem a telefon helyadatait figyeli, hanem csak azt, hogy a telefon közelében milyen bluetooth-os készülékek voltak "kézfogásnyi" távolságra, ám az akkori ígéret szerint a kapcsolati adatok mindössze 21 napig tárolódnak, és az egészségügyi minisztérium is csak a felhasználó hozzájárulásával töltheti le ezeket. (Az Apple-Google páros megoldása is ugyanezen az elven, az ún. Bluetooth-kézfogáson alapul.)

A szingapúri honpolgároknak azonban mintha lehetett volna fenntartásuk az adatkezeléssel szemben. Nem rohantak tömegesen az appboltba, hogy telepítsék a TraceTogethert, így a városállam kormánya három hónappal később bejelentette: minden polgáruknak adnak egy olyan viselhető eszközt, amely alkalmas lesz a fertőzöttek teljes kapcsolatrendszerének a feltárására.

Piaci hírek

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.