Azért fontos az apróbetűs rész is: csak akkor, ha az algoritmust valamiféle érdemi emberi hozzájárulás is támogatta az alkotófolyamat során.

Első hallásra formabontó irányelveket tett közzé tegnap az USA szerzői jogokért felelő hivatala (US Copyright Office - USCO). A szervezet ugyanis elvben megnyitotta a lehetőségét annak, hogy egy mesterséges intelligencia által készített műre is vonatkozhasson a szerzői jog védelme.

Úgy igen, hogy igazából nem

A tömör hírhez azonban tartozik egy fontos lábjegyzet: mindez csak abban az esetben érvényes, amennyiben a kérdéses mű esetében egy vagy több személy bizonyíthatóan "jelentős mennyiségű kreatív erőfeszítést tett" a végső tartalom létrehozásáért.

Az USCO vezetője külön kiemelte azt is, hogy "az olyan eszközökkel, mint a DALL-E, a Stable Diffusion, a Midjourney, a ChatGPT vagy akár a nemrég megjelent GPT-4 segítségével létrehozott digitális műalkotások, versek és könyvek nem élveznek szerzői jogi védelmet, ha azokat emberek hozták létre pusztán egy szöveges leírás vagy prompt felhasználásával".

A lényeg tehát az, hogy a "szerzőség hagyományos elemei" tekintetében kimutatható legyen az emberi hozzájárulás. Ellenkező esetben a hivatalnál el fogják utasítani a jogvédelemre irányuló kérelmet.

Az irányelv kiadására azért volt szükség, mert az automatikusan, néhány utasítás vagy egy kiindulási stílusként felhasznált példa megadásával automatikusan létrehozható alkotások futószalagszerűen érkeznek a fentebb említett algoritmusoknak köszönhetően. Ennek megfelelően az USCO-hoz is egyre több kérelem érkezik az ilyen eszközökkel létrehozott anyagok, különösen a művészeti alkotások szerzői jogi védelmének bejegyeztetésére.

Szürke zóna

Az MI hozzájárulásával készült művek a héten kiadott irányelv után is megmaradnak a szürke zónában, és egyértelmű, hogy minden esetről egyedi elbírálás alapján lehet csak dönteni. Részsikereket azonban már így is fel lehet mutatni a témában. Nemrégiben ugyanis egy grafikus regény "átment" az amerikai hivatal szűrőjén. Ebben az illusztrációkat algoritmus készítette, ám az általános kompozícióra és a kötetben lévő szavakra bejegyezték a szerzői jogokat, mivel azokat egy emberi alkotó találta ki és rendezte el.

Az USCO ugyanakkor felhívta a jövőbeli kérelmezők figyelmét arra is, hogy minden esetben elvárja, hogy az MI bármiféle hozzájárulását jelezzék beadványukban. Ha mindezt nem közlik pontosan, vagy megpróbálják eltitkolni a gépi támogatás tényét, akkor a hivatal mérlegelés nélkül törli a kérelmet és megtagadja a szerzői jog kiadását.

Cloud & big data

A VISZ tisztújító közgyűlése bizalmat szavazott eddigi vezetésének

Az alelnök és egy elnökségi tag cserélt helyet. A szervezet vezetésébe új ember is érkezett Pocsai Zsolt személyében.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

A modern kihívásokkal szemben is ellenállóvá tudja tenni az IT-biztonságot az automatizáció, de nem csodaszer. Az akadályok azonban leküzdhetők, csak be kell tartani néhány egyszerű szabályt.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.