Azért fontos az apróbetűs rész is: csak akkor, ha az algoritmust valamiféle érdemi emberi hozzájárulás is támogatta az alkotófolyamat során.
Hirdetés
 

Első hallásra formabontó irányelveket tett közzé tegnap az USA szerzői jogokért felelő hivatala (US Copyright Office - USCO). A szervezet ugyanis elvben megnyitotta a lehetőségét annak, hogy egy mesterséges intelligencia által készített műre is vonatkozhasson a szerzői jog védelme.

Úgy igen, hogy igazából nem

A tömör hírhez azonban tartozik egy fontos lábjegyzet: mindez csak abban az esetben érvényes, amennyiben a kérdéses mű esetében egy vagy több személy bizonyíthatóan "jelentős mennyiségű kreatív erőfeszítést tett" a végső tartalom létrehozásáért.

Az USCO vezetője külön kiemelte azt is, hogy "az olyan eszközökkel, mint a DALL-E, a Stable Diffusion, a Midjourney, a ChatGPT vagy akár a nemrég megjelent GPT-4 segítségével létrehozott digitális műalkotások, versek és könyvek nem élveznek szerzői jogi védelmet, ha azokat emberek hozták létre pusztán egy szöveges leírás vagy prompt felhasználásával".

A lényeg tehát az, hogy a "szerzőség hagyományos elemei" tekintetében kimutatható legyen az emberi hozzájárulás. Ellenkező esetben a hivatalnál el fogják utasítani a jogvédelemre irányuló kérelmet.

Az irányelv kiadására azért volt szükség, mert az automatikusan, néhány utasítás vagy egy kiindulási stílusként felhasznált példa megadásával automatikusan létrehozható alkotások futószalagszerűen érkeznek a fentebb említett algoritmusoknak köszönhetően. Ennek megfelelően az USCO-hoz is egyre több kérelem érkezik az ilyen eszközökkel létrehozott anyagok, különösen a művészeti alkotások szerzői jogi védelmének bejegyeztetésére.

Szürke zóna

Az MI hozzájárulásával készült művek a héten kiadott irányelv után is megmaradnak a szürke zónában, és egyértelmű, hogy minden esetről egyedi elbírálás alapján lehet csak dönteni. Részsikereket azonban már így is fel lehet mutatni a témában. Nemrégiben ugyanis egy grafikus regény "átment" az amerikai hivatal szűrőjén. Ebben az illusztrációkat algoritmus készítette, ám az általános kompozícióra és a kötetben lévő szavakra bejegyezték a szerzői jogokat, mivel azokat egy emberi alkotó találta ki és rendezte el.

Az USCO ugyanakkor felhívta a jövőbeli kérelmezők figyelmét arra is, hogy minden esetben elvárja, hogy az MI bármiféle hozzájárulását jelezzék beadványukban. Ha mindezt nem közlik pontosan, vagy megpróbálják eltitkolni a gépi támogatás tényét, akkor a hivatal mérlegelés nélkül törli a kérelmet és megtagadja a szerzői jog kiadását.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.