Zárt körben már tesztelték a DALL-E nevű képalkotó mesterséges intelligenciát, de most bővítik a tesztkört: egymillióan kapnak meghívót a bétatesztre.

Bővíti felhasználói körét az áprilisban debütált DALL-E 2. Egymillióan kaptak-kapnak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a képalkotó mesterséges intelligencia következő tesztkörében.

A DALL-E 2 képes természetes nyelven adott leírásból (lényegében kulcsszavakból: ki?, mi?, hol?, milyen stílus? stb.) valósághű képeket készíteni. Emellett meglévő képből is lehet vele variációkat gyártani, például azokat új elemmel kiegészíteni. Eddig mintegy 100 ezer szerencsés próbálkozhatott a rendszerrel.

A tapasztalatok alapján korlátozták a használatát. Próbálják kizárni a deepfake képek készítésének lehetőségét: nem készíthető és manipulálható a rendszerrel létező személyről portré, eleve tilos feltölteni valós személyről készült fotót, nem generálható erőszakos tartalmú kép stb. Különösen tiltott a közszereplők (politikusok, hírességek stb.) fotóinak manipulálása. Az OpenAI még arra is ügyel, hogy ha valaki egy portré létrehozásakor nem ad meg rassz kategóriát, az MI olyan képeket hozzon létre, amely tükrözi a világ sokféleségét.

A használati feltételek betartását algoritmusokkal és moderátorokkal szűrik. Erre szükség is lesz. Mint a TechCrunch felhívja a figyelmet, a DALL-E 2 származékaival (a rendszer nyílt forráskódú, így tág tere van a felhasználásának) simán előállítottak rasszista tartalmakat. A Futurism például kísérletképpen arra tanította a Craiyon nevű (korábban DALL-E mini) rendszert, hogy etnikai hangzású nevekből durván általánosító "következtetéseket" vonjon le. Ha például csak annyit adtak meg, hogy "vezérigazgató", egy öltönyös fehér férfit jelenített meg.

Ingyen és fizetősen is használható

A szélesebb körű bétatesztes fázissal két újdonság jön. A felhasználók teljes jogot kapnak a DALL-E 2-vel létrehozott képeik fölött, kinyomtathatják, eladhatják, bármilyen kereskedelmi tevékenységben felhasználhatják. Ez visszamenőlegesen is érvényes: azaz a korábbi tesztfázisban létrehozott képek tulajdonjoga is átszáll a létrehozójukra.

A másik változás a kreditrendszer. Ingyenesen az első egy hónapra 50 kreditet kapnak a felhasználók, majd minden következő hónapban 15-15 kreditet. Ha ez a keret szűkösnek bizonyulna, 15 dollárért bármikor lehet vásárolni 115 kreditet. Egy kreditből egy szöveges parancsot lehet létrehozni. Akinek ez is sok, de képzett művész (jelentsen ez bármit is), támogatásért is folyamodhat az OpenAI-hoz.

Cloud & big data

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.