Az OpenAI tavaly debütáló, szöveges utasításra eltérő stílusú képeket alkotó MI-algoritmusa máris magasabb osztályba lépett.

Az OpenAI még 2021 elején mutatta be az a képgeneráló modelljét, amelyet a szürrealista Salvador Dalíról és a Pixar robotkarakteréről neveztek el. A kettő egyesítéséből született DALL-E mindkét névadóhoz hű, hiszen mesterséges intelligenciaként (MI) művészi alkotásokat állít elő. A kutatólaboratórium munkatársai alig egy évet követően most álltak elő a rendszer második generációjával, amely természetesen több szempontból is felülmúlja a korábbi modell képességeit.

DALL-E 2 elődjéhez hasonlóan szöveges beviteli adatok alapján próbál az utasításoknak megfelelő képet alkotni. Megadható, hogy kik, mik szerepeljenek a kreált jeleneten, illetve az is, hogy milyen stílusjegyeket hordozzon az alkotás. Az új változat sokoldalúbb és nagyobb felbontású képeket tud készíteni.

 

DALL-E 2 megoldása "egy másik dimenzióra nyíló tál levesre" barlangrajz stílusban

 

Az új verzióval lehetőség van arra is, hogy egy meglévő képen végeztessünk el kisebb, vagy éppen nagyobb változtatásokat a modellel. A program a meglévő keretek között, azaz a fényhatások, árnyékolás figyelembevételével igyekszik odavarázsolni a kért elemeket, természetesen stílusba illeszkedően. Valahogy így:

 

Az eredeti kép (fent) és a két, kutyával dúsított mesterséges változat

 

Az algoritmust egy 3,5 milliárd paraméteres modell működteti, amelyet számtalan, az internetről származó képpáron és feliraton képeztek ki. A szoftver így megtanulja a kapcsolatot a vizuális fogalmak és a leíró szöveg között. A digitálisan létrehozott képek felbontásának növelésére egy külön 1,5 milliárd paraméteres modellt használ. A DALL-E 2 a diffúziónak nevezett folyamat segítségével generálja a képeket, ahol véletlenszerű pontokból álló mintázatokat adnak hozzá és változtatnak, miközben megpróbálják hozzáigazítani a képet egy adott stílushoz.

Bár az újabb modell sok szempontból meghaladja elődje kvalitásait, de a példák alapján még mindig küzd a bonyolultabb jelenetek finomabb részleteinek előállításával.

Kísérleti fázisban

A DALL-E 2 egyelőre kutatási fázisban van, ezért az OpenAI egyenlőre nem teszi elérhetővé API formájában. A vállalat ugyanakkor közölte, hogy "a mesterséges intelligencia felelősségteljes fejlesztésére és alkalmazására irányuló erőfeszítések részeként a felhasználók egy kiválasztott csoportjával" vizsgálja a DALL-E korlátait és képességeit.

A potenciális károk, például az előítéletesség megjelenésének minimalizálása érdekében a csapat igyekezett megtisztítani az adathalmazt: eltávolítva a valódi emberekről készült fotókat, fegyvereket, horogkereszteket és így tovább.

Cloud & big data

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.