A Gartner friss számításai szerint informatikai és kommunikációs eszközökre idén több mint 4000 milliárd dollárt költ a világ.

Alig pár hónappal ezelőtti jóslatát kellett a kukába dobnia a Gartnernek, mivel úgy tűnik, a korábban reméltnél is sokkal erősebb lesz az idei növekedés az infokommunkációs eszközök és szolgáltatások globális piacán. Az amerikai piackutató most úgy kalkulál, hogy az összforgalom könnyedén megugorja a 4000 milliárd dolláros álomszintet.

Egyre szebb kilátások

A tavalyi év a pandémia miatt keserédesre sikerült az IKT területén: már abban az értelemben, hogy bizonyos területek (pl. a távmunkát, otthoni oktatást támogató megoldások) iránt sosem látott keresletélénkülést lehetett tapasztalni, ugyanakkor a korlátozások, illetve az ezzel járó gazdasági bizonytalanság, logisztikai/gyártási nehézségek sok helyen súlyos gondokat, költségnövekedést és bevételkiesést okoztak.

Ehhez képest idén gyakorlatilag mindenhol csupa derű és szikrázó napsütés uralkodik. A különböző szegmensek eltérő mértékben, de egyaránt erős növekedési pályára álltak - legalábbis ez derül ki a Gartner frissen publikált, idei évre vonatkozó forgalmi adataiból.   

Globálisan és minden szektort egybevéve 4 072 milliárd dollárnyi bevételre számíthatnak 2021-ben a szállítók. Ez a tavalyi, enyhe mínuszban zárt teljesítményhez képest igencsak tekintélyt parancsoló, 8,4 százalékos növekedési rátának felel meg.

 

Globális IKT-piaci előrejelzés 2020-2022 - Gartner
Infogram


Amint a fenti adatsorokból látszik, idén leginkább az informatikai eszközök és a vállalati szoftverek területén mutatkozik majd különösen élénk mozgás. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a cégeknél folytatódik a szervezetek digitális arzenáljának kibővítése, a tavalyi tapasztalatok alapján végzett finomítása, módosítása. A Gartner szakértői szerint idén az informatikai vezetőknek már jóval több ideje jut arra is, hogy tűzoltásszerű akciók helyett az üzleti értéket teremtő projektekkel foglalkozhassanak.

Jövőre sem lesz sokkal rosszabb

Az IKT-szektorban érdekelt gyártók, szolgáltatók számára az sem utolsó adalék, hogy az amerikai piackutatónál a januári prognózishoz képest nem csupán az idei, de a 2022-es számokat is feljebb srófolták. Eszerint jövőre már közel 4300 milliárdosra hízhat a közös torta, ami éves szinten az idénre váltnál csak némileg kisebb, 5,5 százalékos növekedést jelentene. 

A költések felfutásában azonban mind iparágak, mind régiók szempontjából nagy eltérések látszanak. Például a banki és biztosítási szektorban gyakorlatilag idén év elejére sikerült túllendülni a koronavírus okozta sokkhatáson, ám a hagyományos kiskereskedelem és a szállítmányozás területén ugyanezt csak 2023-ra várják a szakértők. Földrajzi bontásban Kínában máris meghaladta a forgalom a 2019-es szintet, Észak-Amerika és Nyugat-Európa ugyanerre csak valamikor idén év vége felé juthat el, miközben Latin-Amerikában legkorábban 2024-re teszi a Gartner, hogy a forgalom újra eléri a pandémia előtti volument.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.