Nincs több várakozás, csak a színtiszta mesterségesintelligencia-élmény.

Nem kell tovább várnia az angolul beszélőknek a keresőóriás mesterséges intelligencián alapuló csevegőrobotjára – a Google I/O fejlesztői konferencián elhangzottak szerint két hónapnyi intenzív teszt után nincsen többé várólista. Azaz az internetezők már szabadon hozzáférhetnek a Microsoft Bing MI-jének térhódítását látva rohamtempóban piackészre hozott Bardot. Míg a két bejelentés között nagyjából három hónap telt el, ezúttal sokkal gyorsabban reagált a Google: alig egy héttel azután, hogy a redmondiak úgy döntöttek, megszüntetik a várólistát.

Az imént említett angolon kívül japán és koreai csevegőképességekkel is felruházták a Bardot, mely része az összesen 40, az összes főbb nyelvet magába foglaló tervezett bővítésnek. Tulajdonképpen már akár most is támogathatná a több mint háromtucat emberi kommunikációs formát, de a Google továbbra is tartja magát a „Don’t be evil” jelmondathoz. A visszafogott nyelvi bővítést ugyanis a mesterséges intelligencia jóságának magasan tartásával indokolta a vállalat – az angolon, japánon és koreain kívüli nyelveken vélhetően még nem teljesít az elvártnak megfelelően a Google MI-je.

BINGyen MI-nek ne nézd a fogát
Alig 90 nap alatt a több mint fél milliárd csevegést folytattak a Microsoft által is támogatott mesterséges intelligenciájával, emellett 200 milliónál is több képet állíttattak elő „vele”. Az újdonság sokakat elvarázsolt: a Bing mostanra elérte a 100 millió napi felhasználót, a Bing mobil változatának napi szintű telepítésében pedig négyszeres növekedést tapasztaltak, amióta a mesterséges intelligencia részévé vált az alkalmazásnak. Ez természetesen együtt járt a Microsoft Edge részesedésének további bővülésével – a redmondi böngésző immár nyolc negyedév óta folyamatosan egyre népszerűbbé válik.

A Bard könnyebb használatát segíti, hogy már rendelkezik a csevegés adatainak Google Docs szövegszerkesztőbe és Google Sheets táblázatkezelőbe való exportálásának képességével. Megbízhatóságát pedig egy, bemutatkozás előtt álló fejlesztéssel igyekszik fokozni a keresőgigász: hamarosan – az ígéretek szerint már jövő héten - precízebben hivatkozza le azokat a forrásokat, ahonnan válaszához begyűjtötte az adatokat.

Nem a korlátokban látja a mesterséges intelligencia jövőjét a vállalat. A Google ugyanis szintén az előttünk álló hetekben-hónapokban fogja a fejlesztők számára elérhetővé tenni azt az interfészt, amin keresztül akár Google áltla fejlesztett, akár külső appokkal összeházasítható lesz az MI. Az első ezek közül már meg is jelent: az Adobe Firefly kiaknázza a OpenAI Dall-E szolgáltatásában rejlő lehetőségeket (lásd a nyitóképünket).

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.