Az elmúlt napokban több olyan tervezett kinevezésről is beszámoltak, ami fontos pozíciókba juttatna az online monopóliumok versenykorlátozó gyakorlatai ellen küzdő jogászokat.

A Politico keddi beszámolója alapján Joe Biden egyik új jelöltje Lina Khan, a Columbia Egyetem jogászprofesszora lesz a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságba (Federal Trade Commission, FTC). Ez a döntésről először tudósító hírportál szerint más kinevezésekkel együtt világos jele annak, hogy az új amerikai adminisztráció mégsem bánik majd kesztyűs kézzel a technológiai multikkal, sőt az előző kormányzatnál is agresszívabb fellépést tervez az Amazonnal, a Google-lel, a Facebookkal és más big tech vállalatokkal szemben.

A riportból kiderül, hogy már meg is kezdődött Khan nemzetbiztonsági átvilágítása, ami a legutolsó lépésnek tekinthető a jelölés hivatalos bejelentése előtt, az FTC leendő új tagjait ezután már csak a kongresszusi meghallgatás választja el új pozíciójuk elfoglalásától. Khan Amazon’s Antitrust Paradox című, 2017-es elemzése az elmúlt időben az egyik legtöbbet idézett tanulmány volt a digitális piacokon működő óriásvállalatok versenykorlátozó gyakorlatait, illetve a szabályozás vagy a jogalkalmazás ezekkel kapcsolatos kihívásait illetően.

Az is a közelmúltban derült ki, hogy a Fehér Ház gazdasági tanácsadóként számít arra a Tim Wura, aki a progresszív trösztellenes kezdeményezések másik fő alakjának számít. A technológiai és versenypolitikai kérdésekkel foglalkozó elnöki tanácsadói pozíció felállítása itt önmagában is újdonság, a szintén a Columbia Egyetemen dolgozó és a "netsemlegesség" kifejezést is megalkotó Wu pedig hosszú évek óta következetesen képviseli a versenyjogi szabályozás megújítására és az online monopóliumok naprakész értelmezésére irányuló törekvéseket.

A beszámolók ugyancsak nagy jelentőséget tulajdonítanak Vanita Gupta szenátusi fellépésének, aki a főállamügyész közvetlen munkatársaként és praktikusan az amerikai igazságügyi minisztérium harmadik embereként a trösztellenes ügyekért is felelős tisztségviselő lesz. Gupta a meghallgatáson a törvények minden szigorának alkalmazását ígérte a piaci verseny védelme érdekében, és a big tech társaságokkal való viszonyáról is úgy nyilatkozott, hogy azoknak nincs különösebb okuk a kinevezésének megünneplésre.

Korán örültek a techóriások

Ahogy a Politico is felhívja rá a figyelmet, az új demokrata kormányzás ebben a tekintetben a szöges ellentéte lehet Barack Obama korábbi időszakának, amikor az elnök a legnagyobb egyetértésben működött a technológiai multikkal. Joe Biden azonban a jelek szerint azt az újabb keletű álláspontot képviseli, amely szerint az Obama-adminisztráció laissez faire felfogása nem csak a piaci monopóliumok megszilárdulásához vezetett, de nagy mértékben hozzájárult a politikai populizmus térnyeréséhez és Donald Trump megválasztásához is.

A nagy platformszolgáltatókat egyébként az elődjéhez képest Trump sem etette a tenyeréből, és már az előző évben sorra indultak azok a versenyfelügyeleti vagy a tagállamok kereseteinek nyomán megkezdett vizsgálatok, amelyek a "felvásárlás vagy eltemetés" néven hivatkozott piaci stratégiát és más versenykorlátozó gyakorlatokat céloztak. Az év végi válsztásokat követően a tőzsdei folyamatok még egyértelműen arra utaltak, hogy az eredmények a lehető legjobban alakultak a túlhatalmuk miatt egyre erősebb nyomás alá helyezett informatikai nagyvállalatok számára.

A Financial Times novemberi elemzésében még valószínűtlennek tartotta, hogy az új elnök nagyon beleszállna a technológiai óriásokba, más szakértők viszont arról beszéltek, hogy az erős alapokon nyugvó trösztellenes pereket legfeljebb kiegészíteni lehet további kritikus pontokat, így a big tech semmivel sem jár jobban Bidennel. Az új kinevezések mindezek után több mint baljós előjelnek tekinthetők az érintett óriásvállalatok szempontjából, legyen szó a személyes adatok kezeléséről vagy korábbi cégfelvásárlásaik és más versenykorlátozó lépéseik felülvizsgálatáról.

Piaci hírek

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.