Pedig nem az, és ezt a gyártók is hangsúlyozzák – igaz, a márkanevek kiválasztásával éppen ennek az ellenkezőjét szuggerálják a fogyasztókba.

Egy új tanulmány megállapítása szerint a fejlett vezetőtámogató rendszereket (Tesla Autopilot, GM Super Cruise, Nissan/Infiniti ProPILOT) használó sofőrök a figyelmeztetések ellenére is hajlamosak rá, hogy úgy kezeljék járműveiket, mintha azok teljes önvezető képességgel rendelkeznének. Az iparági finanszírozással működő Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) csoport felmérésének kedden közzétett eredményei alapján ők a többi sofőrnél nagyobb valószínűséggel végeznek vezetés közben is azzal ellentétes tevékenységeket, például SMS-eket írogatnak vagy esznek.

A 600 aktív felhasználó részvételével készített kutatás értelmében a Super Cruise esetében 53, az Autopilotnál 42, míg a ProPILOT-nál a felhasználók 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy magától értetődő módon teljesen autonóm eszközként kezeli az autóját. Az első kettőesetében összes tulajdonos 40 százaléka arról is beszámolt, hogy a vezetéstámogató rendszerek egyszer már kikapcsoltak vezetés közben, és nem is aktiválódtak újra, köszönhetően a vezető figyelmetlenségét érzékelő biztonsági funkcióknak. A korai alkalmazók tehát a tájékoztatás ellenére is rosszul értékelik a technológia korlátait.

Működik a névmágia

A tanulmány kitér az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) 2016 óta lefolytatott 37 különleges vizsgálatára, amelyek az Autopilot rendszerrel összefüggésbe hozható balesetekről szóltak. (Ezek közül egyébként 18 halálesetet kapcsolnak.) A gyártó maga is azt hangsúlyozza, hogy az Autopilot nem teszi autonómmá a járműveket, és figyelmet követel meg a sofőröktől, hogy azok bármikor készek legyenek átvenni az irányítást. A Reuters riportja szerint azonban sem a Tesla, sem a GM nem nyilatkozott azonnal az IIHS által kiadott, amerikai járműtulajdonosokról szóló kutatásról.

A szervezet szerint ugyanakkor a Super Cruise reklámjai a hands-free vezérlési képességekre összpontosítanak, míg az Autopilot már nevében is az utasszállító repülőgépeken használt technológiát idézi, és azt sugallja, hogy a Tesla rendszere sokkal többre alkalmas, mint amennyire valójában képes. A ProPILOT Assist elnevezés viszont azt közvetíti, hogy ez tényleg egy segédfunkció, amelyik támogatja ugyan a vezetőt, de nem váltja ki a manuális kontrollt – mindez pedig a fent idézett statisztikákban is visszaköszön a Nissan rendszerének negyed akkor arányú felelőtlen felhasználásával.

Arról, hogy már a járműiparon belül is sokan tartják hosszú folyamatnak a teljes autonómia megvalósítását, itt írtunk részletesebben »

Piaci hírek

Indiai technológiai központok lettek a kiberbűnözés fellegvárai

És hogy ez miért probléma? Például mert ezekből a központokból nyújt globális informatikai szolgáltatásokat egy sor vállalat.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.