Tíz évig csak a sávdíj felét kell fizetniük a szolgáltatóknak a következő frekvencia-árverésen elnyert sávok után.
Hirdetés
 

Kedvezményes sávdíjjal tolja meg a kormány az 5G-s hálózatok kiépítését – szúrta ki a HWSW az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének a frekvencialekötés és -használat díjáról szóló 1/2011. (III. 31.) rendelethez kiadott módosításában. A módosító szövege a múlt pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A kormányzati cél, hogy a kiépítés ideje alatt csökkenjen 5G-s hálózatok üzemeltetési költsége – írja a lap.

"...meghatározott sávdíjból 50% kedvezmény illeti meg"

A módosító szerint a 2019. március 15-ét követően indított versenyeztetési eljárás keretében a 708−733/763−788 MHz és a 3400–3800 MHz frekvenciasávban frekvenciahasználati jogosultságot szerző vállalkozást a hatósági szerződés megkötésének napját követő tíz évig 50 százalékos kedvezmény illeti meg a sávdíjból. A kedvezmény nem jár automatikusan, azt a nyertesnek kell kérnie. Azt, hogy cserébe mire kell kötelezettséget vállalnia, illetve hogy azok nem teljesítése milyen jogkövetkezménnyel jár, a versenyeztetési eljárás kiírási dokumentációja határozza meg.

Azok a szolgáltatók is kérhetik a kedvezményes díjat, melyek korábban nyertek blokkokat a 3400–3800 MHz frekvenciasávban, de az új aukción nem nyernek vagy akár nem is indulnak. Ez konkrétan két céget, a Vodafone-t és a DIGI-t érinti. A két cég 2016-ban nyert használati jogosultságot ebben a sávban.

Maga a díjkedvezmény nem új intézmény, azt a rendelet eredetileg is tartalmazta ugyanekkora mértékben, de csak négy évre, és a 2011-ben elindított frekvenciapályázatnál már érvényesítették is. Mint azt a HWSW cikke megjegyzi, az eredeti szöveg az akkor még napirenden lévő állami szolgáltatóra, az MPVI Zrt.-re volt szabva, mivel csak annak a szolgáltatónak járt kedvezmény, amely az adott alapsávban még nem rendelkezett spektrumhasználati jogosultsággal.

A 2014-es pályázaton viszont négy szolgáltató is megkapta bizonyos sávok után. Ekkor lépett be a Telekom-Telenor-Vodafone hármas mellé a DIGI: előbbi három a 800 MHz-es blokkra, utóbbi az 1800 MHz-esre. A 2016-os árverésen a 3400-3800 MHz-es sávban blokkokat nyert DIGI és a Vodafone volt a szabály kedvezményezettje – most ezt hosszabbíthatják meg tíz évre, természetesen az új feltételekkel.

Mobilitás

A Trend Micro drivere átverte a Windows 10-et. Ki is tiltották belőle

Egy független biztonsági kutató fedezte fel, hogyan trükközik a memóriakezeléssel a japán biztonsági cég drivere.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.