Félig összeomlott a piac, így egy darabig még várat magára a korábbi nagy elképzelések megvalósítása.

A közép-amerikai ország és populistaként hivatkozott elnöke, Nayib Bukele all-int mondott a bitcoinra, amikor nem csak a világon elsőként fogadta el törvényes fizetőeszközként a kriptovalutát, hanem belengette egy új, geotermikus energiával működtetett és a kriptobányászatra épülő város teveit is, sőt már a bitcoinhoz kapcsolódó első államkötvény kibocsátását is tervezte. A beszámolók szerint a felhasználás aránya ugyan folyamatosan növekszik a salvadori gazdaságban, de a bevezetéssel kapcsolatos aggályokat az azóta eltelt nyolc hónapban sem sikerült eloszlatni, az elmúlt hetekben pedig újabb komoly problémákkal néznek szembe a kriptovaluta-piacok felfordulása nyomán.

A Reuters jelentése szerint a legutóbbi zuhanás több mint egyharmadát borotválta le a salvadori kormány által befektetett eszközök értékének, miközben a hitelfelvételi költségek növekedésével és tetemes adósságával az államnak közel sem csak a kriptovaluta mélyrepülése az egyetlen gondja. A kriptopiaci visszaesés ráadásul lezárt néhány lehetséges kilépési utat is a válságból, beleértve a bitcoin alapú államkötvényeket, így az elemzők szerint a nehézségek nem a bitcoin miatt merültek fel, de amiatt súlyosbodnak: a hírügynökség által idézett közgazdászok úgy látják, hogy Salvadorban a bitcoin már nem a megoldás, hanem maga is a probléma részévé vált.

Legalább a bonyodalmak változatosak

Ahogy a riportból kiderül, a bitcoin értéke már 45 százalékkal esett vissza azóta, hogy Salvador szeptember elején hivatalosan is bevezette azt, az ország adóssága pedig december végére 24,4 milliárd dollárra nőtt a 2019 végi 19,8 milliárdról. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a külföldről hazautalt pénzektől és a külső finanszírozástól függő gazdaság folyó fizetési mérlegének hiányát 2 milliárd dollár körülire becsüli 2025-ig, és értelmezhető hitelt is csak úgy lenne hajlandó folyósítani, ha Salvador teljesen elhagyná a bitcoint. A hitelminősítők szerint ugyanis a bitcoin bevezetése nem csak a pénzmosást segíti, de kockázatai miatt a kötvénybefektetők is jóval magasabb hozamot várnak.

A Reuters által feldolgozott nyilvános adatok alapján egyébként a salvadori kormány eddig 104 millió dollárt forgatott át bitcoinba, amelynek értéke szerdán a mennyiséggel súlyozott átlagár szerint már alig 68 millió dollár volt. Elemzők szerint az ország adósságátütemezése elkerülhetetlen, ha a jelenlegi felállásban próbálják meg folytatni, de a fenntarthatósághoz mindenképpen egy nagyon gyors IMF-megállapodásra lenne szükség.

Izgalmak természetesen nem csak a kuriózumként mutogatott Salvadorban akadnak, és közel sem csak a bitcoin extrém volatilitásáról van szó: a kisbefektetők világszerte rengeteget buknak, köztük olyanok is, akik a fiat pénzekhez kötött árfolyamú kriptovalutákban tartották megtakarításaikat. A legfrissebb hírek szerint például éppen a dél-koreai szabályozók kapnak frászt tőle, hogy a Terra platformhoz kapcsolódó terraUSD és a luna teljes összeomlását követően az emberek lelkesen halmozzák a korábbi értékük töredékéért megszerezhető eszközöket, miközben a kormány keveset tehet a befektetők védelmében, amíg a kriptovaluta-kereskedés jórészt a szabályozási szféráján kívül zajlik.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.