De az amerikai cégeknek is. A kínai vállalatnál a következő két évben nem számítanak növekedésre, bár a hazai okostelefon-piacot nem engedik ki a markukból.

A Huawei az idén és 2020-ban is 100 milliárd dollár körüli éves forgalmat prognosztizál. A vállalatot irányító Zsen Cseng-fej hétfőn nyilatkozott az amerikai kereskedelmi szankciók várható hatásairól, amiből kiderült, hogy a kínai multinál legközelebb csak 2021-re várják a növekedés újbóli beindulását.

A 100 milliárdos nagyságrendet összefüggésbe helyezi, hogy a Huawei 2018-ban valamivel több mint 104 milliárd dollárnyi bevételt termelt, ami azonban 19,5 százalékos fejlődést jelentett a 2017-es eredményekhez képest. A társaság alapító vezérigazgatója ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kutatás-fejlesztésre szánt forrásokat a nehezebb körülmények között sem fogják csökkenteni.

A Huawei-nek rosszabb, de másoknak se jó

Mint ismeretes, a Huawei az Egyesült Államok kormányának feketelistájára került, így formálisan nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva sem az amerikai állami szervezetek, sem a piaci vállalatok nem üzletelhetnek vele. A szankciókhoz különböző mértékben több szövetséges ország is csatlakozott, elsősorban az 5G távközlési infrastruktúra kiépítése kapcsán.

Mivel az amerikai korlátozások nem csak a megrendelésekre vonatkoznak, az utóbbi időben egy sor nagyvállalat közölte, hogy kénytelen-kelletlen felfügeszti együttműködését a Huawei-jel. Erre példa az ARM technológiák licencelése, a Google Android rendszerének és alkalmazásáruházának használata vagy a félvezetőgyártók szállításai.

Nem véletlen, hogy a Huawei amerikai kereskedelmi partnerei, mint a Google, a Qualcomm vagy az Intel, már a szankciók enyhítéséért lobbiznak. A világ legnagyobb telekommunikációs eszközgyártójától kieső megrendelések őket is kifejezetten érzékenyen érintik: a Huawei tavaly 70 milliárd dollár értékben rendelt komponenseket, ebből pedig 11 milliárd közvetlenül az amerikai cégekhez folyt be.

Az enyhülésre egyelőre kevés esély látszik. A Reuters részletes beszámolója szerint az amerikai kormányzat és a Huawei között megszűnt az érdemi kommunikáció. Bár a kereskedelem befagyasztását jelölő, eredetileg május 20-ig szóló határidőt az USA némileg kitolta, hogy a hazai társaságoknak legyen módja a sorok rendezésére, a Broadcom már be is jelentette, hogy a szankciók várhatóan 2 milliárd dolláros léket ütnek idei bevételein.

Biztos, hogy nem az idén érnek fel a csúcsra

A Bloomberg eközben arról is beszámolt, hogy a Huawei-nél a nemzetközi okostelefon-értékesítések 40-60 százalékos visszaesésére számítanak. A Honor 20 készülékek néhány nap múlva esedékes európai bemutatkozására ettől még sor fog kerülni, de a vállalatnál már felkészültek rá, hogy kiugróan gyenge kereslet esetén befagyasszák a szállításokat.

A nemzetközi értékesítés beszakadása összességében azt eredményezheti, hogy a Huawei 40-60 millió darabbal kevesebb okostelefont adhat el ebben az évben. Összehasonlításképpen, a társaság 2018-ban nagyjából 206 millió készüléket szállított le, vagyis a Play Store és az alapvető Google-alkalmazások hiánya önmagában is hatalmas hendikepet jelent az európai, japán és latin-amerikai piacokon.

A Bloomberg riportja ugyanakkor arra is kitér, hogy a Huawei a hazai piacon továbbra is ambiciózus célokat követ. Bár abból az év eleji jóslatból már semmi sem lesz, hogy a kínai vállalat még az idén a világ legnagyobb okostelefon-gyártója lehetne, odahaza a teljes piac felét is megszerezheti 2019-ben.

Piaci hírek

Koronavírus, recesszió, elbocsátások – és jönnek a belsős adattolvajok

Már vannak jelei annak, hogy a tömeges elbocsátások miatt fel fognak erősödni a bennfentes kibertámadások.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.