De az amerikai cégeknek is. A kínai vállalatnál a következő két évben nem számítanak növekedésre, bár a hazai okostelefon-piacot nem engedik ki a markukból.
Hirdetés
 

A Huawei az idén és 2020-ban is 100 milliárd dollár körüli éves forgalmat prognosztizál. A vállalatot irányító Zsen Cseng-fej hétfőn nyilatkozott az amerikai kereskedelmi szankciók várható hatásairól, amiből kiderült, hogy a kínai multinál legközelebb csak 2021-re várják a növekedés újbóli beindulását.

A 100 milliárdos nagyságrendet összefüggésbe helyezi, hogy a Huawei 2018-ban valamivel több mint 104 milliárd dollárnyi bevételt termelt, ami azonban 19,5 százalékos fejlődést jelentett a 2017-es eredményekhez képest. A társaság alapító vezérigazgatója ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kutatás-fejlesztésre szánt forrásokat a nehezebb körülmények között sem fogják csökkenteni.

A Huawei-nek rosszabb, de másoknak se jó

Mint ismeretes, a Huawei az Egyesült Államok kormányának feketelistájára került, így formálisan nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva sem az amerikai állami szervezetek, sem a piaci vállalatok nem üzletelhetnek vele. A szankciókhoz különböző mértékben több szövetséges ország is csatlakozott, elsősorban az 5G távközlési infrastruktúra kiépítése kapcsán.

Mivel az amerikai korlátozások nem csak a megrendelésekre vonatkoznak, az utóbbi időben egy sor nagyvállalat közölte, hogy kénytelen-kelletlen felfügeszti együttműködését a Huawei-jel. Erre példa az ARM technológiák licencelése, a Google Android rendszerének és alkalmazásáruházának használata vagy a félvezetőgyártók szállításai.

Nem véletlen, hogy a Huawei amerikai kereskedelmi partnerei, mint a Google, a Qualcomm vagy az Intel, már a szankciók enyhítéséért lobbiznak. A világ legnagyobb telekommunikációs eszközgyártójától kieső megrendelések őket is kifejezetten érzékenyen érintik: a Huawei tavaly 70 milliárd dollár értékben rendelt komponenseket, ebből pedig 11 milliárd közvetlenül az amerikai cégekhez folyt be.

Az enyhülésre egyelőre kevés esély látszik. A Reuters részletes beszámolója szerint az amerikai kormányzat és a Huawei között megszűnt az érdemi kommunikáció. Bár a kereskedelem befagyasztását jelölő, eredetileg május 20-ig szóló határidőt az USA némileg kitolta, hogy a hazai társaságoknak legyen módja a sorok rendezésére, a Broadcom már be is jelentette, hogy a szankciók várhatóan 2 milliárd dolláros léket ütnek idei bevételein.

Biztos, hogy nem az idén érnek fel a csúcsra

A Bloomberg eközben arról is beszámolt, hogy a Huawei-nél a nemzetközi okostelefon-értékesítések 40-60 százalékos visszaesésére számítanak. A Honor 20 készülékek néhány nap múlva esedékes európai bemutatkozására ettől még sor fog kerülni, de a vállalatnál már felkészültek rá, hogy kiugróan gyenge kereslet esetén befagyasszák a szállításokat.

A nemzetközi értékesítés beszakadása összességében azt eredményezheti, hogy a Huawei 40-60 millió darabbal kevesebb okostelefont adhat el ebben az évben. Összehasonlításképpen, a társaság 2018-ban nagyjából 206 millió készüléket szállított le, vagyis a Play Store és az alapvető Google-alkalmazások hiánya önmagában is hatalmas hendikepet jelent az európai, japán és latin-amerikai piacokon.

A Bloomberg riportja ugyanakkor arra is kitér, hogy a Huawei a hazai piacon továbbra is ambiciózus célokat követ. Bár abból az év eleji jóslatból már semmi sem lesz, hogy a kínai vállalat még az idén a világ legnagyobb okostelefon-gyártója lehetne, odahaza a teljes piac felét is megszerezheti 2019-ben.

Piaci hírek

Maszkokkal vertek át arcfelismeréssel azonosító fizetési rendszereket

Egy amerikai mesterségesintelligencia-csipeket fejlesztő startup tesztelte az arcfelismerés megbízhatóságát.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.