Az ARM felfüggeszti az együttműködését a kínai vállalattal. Két brit operátor is hasonlót lépett.

Megadhatja a kegyelemdöfést az egyre nehezebb helyzetbe kerülő Huawei-nek, hogy két brit mobil operátor mellett az ARM is beállt az amerikai kereskedelmi tilalom mögé. A BBC információja szerint ARM felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huawei-jel.

Ez a saját chipgyártást is megfúrhatja

A BBC által megszerzett belső dokumentumban a 2016-tól a japán SoftBank tulajdonában lévő, de az Egyesült Királyságban működő cég arra utasítja a dolgozóit, hogy állítsanak le minden üzleti kapcsolatot a kínai céggel és leányvállalataival. Az utasítás az aktív és függőben lévő szerződéseket is érinti. A dokumentumok állítólag azzal magyarázzák a döntést, hogy az ARM tervei amerikai eredetű technológiát is tartalmaznak, így azokra is vonatkozik az amerikai kiviteli tilalom.

Az ARM ugyan csak tervezi a processzorokat, de a brit cég dizájnján alapul a mobilokban használt processzorokat többsége. Ez alól a Huawei sem kivétel, amelynek ráadásul vannak saját fejlesztésű ARM-processzorai is, például a Kirin, sőt januárban egy szintén ARM-alapú 64 magos processzort mutattak be, a Kunpeng 920-at, ami messze túlmutat a telefonos felhasználáson.

A brit cég döntése hosszabb távon tényleg padlóra küldheti a Huawei-t, mivel saját forrásból sem lesz képes pótolni az amerikaiktól vásárolt processzorokat. Ugyanakkor átmeneti menekülő útvonalat jelenthet az épülő-bővülő kínai félvezetőgyártás. Kína évek óta nagyon nagy forrásokat fordít arra, hogy önellátó legyen. Kezdetben felvásárlásokkal próbálkozott, 2015-ben például az állami tulajdonban lévő Tsinghua Unigroup 23 milliárd dollárt ajánlott a Micronért. Miután ez nem jött össze, a kínai kormány úgy döntött, felépíti az iparágat saját erőből.

Az ARM-nak egyébként a Huawei mellett van más kínai gyártó partnere is, bár az nem mobil, hanem szerverprocesszorokat licencel.

A két operátor csak hab a tortán

Az ARM mellett két mobil operátor, az EE és a Vodafone is felfüggeszti ideiglenesen az üzletelését a Huawei-jel.

A BT Group tulajdonában lévő EE, amely május végén London mellett további öt városban tervezi elindítani a kereskedelmi 5G-s szolgáltatását, kivette az ajánlataiból a Huawei készülékeit, a Vodafone pedig felfüggesztette az előrendeléseket. Mindkét távközlési cég azt nyilatkozta, hogy ez csak ideiglenes intézkedés, amíg bizonytalanság van az új Huawei 5G eszközök körül. Ez azonban legfeljebb presztízsveszteséget okoz a kínaiaknak.

Mobilitás

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.