Az ARM felfüggeszti az együttműködését a kínai vállalattal. Két brit operátor is hasonlót lépett.

Megadhatja a kegyelemdöfést az egyre nehezebb helyzetbe kerülő Huawei-nek, hogy két brit mobil operátor mellett az ARM is beállt az amerikai kereskedelmi tilalom mögé. A BBC információja szerint ARM felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huawei-jel.

Ez a saját chipgyártást is megfúrhatja

A BBC által megszerzett belső dokumentumban a 2016-tól a japán SoftBank tulajdonában lévő, de az Egyesült Királyságban működő cég arra utasítja a dolgozóit, hogy állítsanak le minden üzleti kapcsolatot a kínai céggel és leányvállalataival. Az utasítás az aktív és függőben lévő szerződéseket is érinti. A dokumentumok állítólag azzal magyarázzák a döntést, hogy az ARM tervei amerikai eredetű technológiát is tartalmaznak, így azokra is vonatkozik az amerikai kiviteli tilalom.

Az ARM ugyan csak tervezi a processzorokat, de a brit cég dizájnján alapul a mobilokban használt processzorokat többsége. Ez alól a Huawei sem kivétel, amelynek ráadásul vannak saját fejlesztésű ARM-processzorai is, például a Kirin, sőt januárban egy szintén ARM-alapú 64 magos processzort mutattak be, a Kunpeng 920-at, ami messze túlmutat a telefonos felhasználáson.

A brit cég döntése hosszabb távon tényleg padlóra küldheti a Huawei-t, mivel saját forrásból sem lesz képes pótolni az amerikaiktól vásárolt processzorokat. Ugyanakkor átmeneti menekülő útvonalat jelenthet az épülő-bővülő kínai félvezetőgyártás. Kína évek óta nagyon nagy forrásokat fordít arra, hogy önellátó legyen. Kezdetben felvásárlásokkal próbálkozott, 2015-ben például az állami tulajdonban lévő Tsinghua Unigroup 23 milliárd dollárt ajánlott a Micronért. Miután ez nem jött össze, a kínai kormány úgy döntött, felépíti az iparágat saját erőből.

Az ARM-nak egyébként a Huawei mellett van más kínai gyártó partnere is, bár az nem mobil, hanem szerverprocesszorokat licencel.

A két operátor csak hab a tortán

Az ARM mellett két mobil operátor, az EE és a Vodafone is felfüggeszti ideiglenesen az üzletelését a Huawei-jel.

A BT Group tulajdonában lévő EE, amely május végén London mellett további öt városban tervezi elindítani a kereskedelmi 5G-s szolgáltatását, kivette az ajánlataiból a Huawei készülékeit, a Vodafone pedig felfüggesztette az előrendeléseket. Mindkét távközlési cég azt nyilatkozta, hogy ez csak ideiglenes intézkedés, amíg bizonytalanság van az új Huawei 5G eszközök körül. Ez azonban legfeljebb presztízsveszteséget okoz a kínaiaknak.

Mobilitás

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.