Az ARM felfüggeszti az együttműködését a kínai vállalattal. Két brit operátor is hasonlót lépett.

Megadhatja a kegyelemdöfést az egyre nehezebb helyzetbe kerülő Huawei-nek, hogy két brit mobil operátor mellett az ARM is beállt az amerikai kereskedelmi tilalom mögé. A BBC információja szerint ARM felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huawei-jel.

Ez a saját chipgyártást is megfúrhatja

A BBC által megszerzett belső dokumentumban a 2016-tól a japán SoftBank tulajdonában lévő, de az Egyesült Királyságban működő cég arra utasítja a dolgozóit, hogy állítsanak le minden üzleti kapcsolatot a kínai céggel és leányvállalataival. Az utasítás az aktív és függőben lévő szerződéseket is érinti. A dokumentumok állítólag azzal magyarázzák a döntést, hogy az ARM tervei amerikai eredetű technológiát is tartalmaznak, így azokra is vonatkozik az amerikai kiviteli tilalom.

Az ARM ugyan csak tervezi a processzorokat, de a brit cég dizájnján alapul a mobilokban használt processzorokat többsége. Ez alól a Huawei sem kivétel, amelynek ráadásul vannak saját fejlesztésű ARM-processzorai is, például a Kirin, sőt januárban egy szintén ARM-alapú 64 magos processzort mutattak be, a Kunpeng 920-at, ami messze túlmutat a telefonos felhasználáson.

A brit cég döntése hosszabb távon tényleg padlóra küldheti a Huawei-t, mivel saját forrásból sem lesz képes pótolni az amerikaiktól vásárolt processzorokat. Ugyanakkor átmeneti menekülő útvonalat jelenthet az épülő-bővülő kínai félvezetőgyártás. Kína évek óta nagyon nagy forrásokat fordít arra, hogy önellátó legyen. Kezdetben felvásárlásokkal próbálkozott, 2015-ben például az állami tulajdonban lévő Tsinghua Unigroup 23 milliárd dollárt ajánlott a Micronért. Miután ez nem jött össze, a kínai kormány úgy döntött, felépíti az iparágat saját erőből.

Az ARM-nak egyébként a Huawei mellett van más kínai gyártó partnere is, bár az nem mobil, hanem szerverprocesszorokat licencel.

A két operátor csak hab a tortán

Az ARM mellett két mobil operátor, az EE és a Vodafone is felfüggeszti ideiglenesen az üzletelését a Huawei-jel.

A BT Group tulajdonában lévő EE, amely május végén London mellett további öt városban tervezi elindítani a kereskedelmi 5G-s szolgáltatását, kivette az ajánlataiból a Huawei készülékeit, a Vodafone pedig felfüggesztette az előrendeléseket. Mindkét távközlési cég azt nyilatkozta, hogy ez csak ideiglenes intézkedés, amíg bizonytalanság van az új Huawei 5G eszközök körül. Ez azonban legfeljebb presztízsveszteséget okoz a kínaiaknak.

Mobilitás

Autonóm repülő kamerát költöztet a lakásokba az Amazon

Ha minden Amazon-kütyüt beengedünk, lassan kiköltözhetünk a garázsba vagy rosszabb esetben az utcára.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.