A cég hivatalosan is bemutatta legfejlettebb virtuális- és kevert valóság headsetjét. A Quest Pro első körben leginkább üzleti, kreatív felhasználásra lehet alkalmas.
Hirdetés
 

Tegnap Mark Zuckerberg személyesen rántotta le a leplet cége legújabb hardveres eszközéről, a Quest Próról. Az alapító számára a hardver különös fontossággal bír, hiszen a Facebook egy évvel ezelőtti névváltásának egyik fő oka az volt, hogy a metaverzum fontosságát kihangsúlyozzák. Utóbbi tulajdonképpen az internet és a valós világ teljes összemosása akar lenni, ahol a felhasználók úgy váltogathatnak a különböző tevékenységek (munka, vásárlás, szórakozás stb.) között és úgy végezhetik azokat a virtuális térben, mint a valóságban.

A Quest Pro önmagában nem váltja meg a világot, de mindenképpen egy fontos és szükséges lépés ahhoz, hogy a Meta tovább tudjon haladni terveivel. A virtuális és kevert valóság megjelenítésére alkalmas headset természetesen minden szempontból lepipálja a cég jelenlegi hasonló modelljének, a Quest 2-nek a képességeit.

Könnyebb, okosabb, rugalmasabb

A Próba teljesen új tervezésű lencsék kerültek, amelyekkel a nem csupán sokkal nagyobb felbontást, kontrasztot tudtak elérni, de maga a szemüveg is vékonyabb, könnyebb lett a Quest 2-höz képest. További fontos képessége a lencséknek a részletek, és különösen a szövegek tisztább megjelenítése. Ez utóbbi pedig elengedhetetlen egy olyan eszköznél, amelyet kifejezetten a professzionális munkára és az együttműködésre hegyeztek ki.
 

 

A Quest Pro külső környezetet "letapogató" kamerái is új szintet képviselnek. Ezeknek köszönhetően a korábbinál sokkal valósághűbb módon lehet virtuális elemeket megjeleníteni a térben, illetve azokkal interakcióba lépni a felhasználónak. Szintén eddig nem látott megoldás, hogy a headset nem csupán a viselő szemét, de annak arckifejezését is monitorozza. Ezzel pedig azt szeretné elérni a Meta, hogy a felhasználó virtuális megfelelője (avatár) a lehető leginkább hasonlítson az eredeti személyre, illetve lekövesse annak aktuális érzelmi állapotát, mimikáját.

A most debütáló headset érdekessége, hogy a meglévő megoldások zömével ellentétben egyáltalán nem törekszik a külső fény kizárására. Oldalt ugyanis alapesetben az átlátszó kialakítás miatt megmarad a normális perifériás látás lehetősége. Amennyiben szükséges, ezt mágneses elsötítítő elemekkel lehet lefedni, hogy tényleg csak a szeme előtt lévő dologra tudjon fókuszálni a felhasználó.

A szemüveghez járó és a virtuális világ megmozgatására alkalmas kontrollerek szintén újdonságok. A cég beszámolója szerint ezek kiegyensúlyozottabbak és ergonomikusabbak a korábbi változatoknál. A kontrollerek alján helyet kapott egy moduláris stylus is, amellyel mások számára is látható jelöléseket, rajzokat alkothatunk a virtuális térben.

Szoftveres támogatás

Az ilyen eszközök egyik legfontosabb eleme a köréjük épített szoftveres ökoszisztéma. Ezek alapján egyértelmű, hogy a Quest Prót kifejezetten üzleti, professzionális célra szánja (legalábbis első körben) a Meta. A bemutatón például Satya Nadella, a Microsoft vezetője Zuckerberggel közösen jelentette be, hogy többek között a Word, az Outlook és a Teams is használható a headsettel.

A redmondi portfólió mellett természetesen a Meta egyelőre igencsak gyerekcipőben járó metaverzumcsírája, a Horizon Worlds is együttműködik az eszközzel, de a piacra dobással egy időben bejelentett külső partnerek szerepel például az Adobe Acrobat és a Dropbox is.

A Quest Pro már most előrendelhető a cég honlapján 1499 dolláros áron (a szállítást október 25-én kezdik meg). Ez lényegesen drágább, mint a 400 dolláros, leginkább végfelhasználóknak szánt Quest 2, ám sokkal kedvezőbb árfekvésű, mint a Microsoft elsősorban gyártásban, oktatásban immár évek óta használt, alapkiszerelésben 3500 dollárba kerülő Hololens 2-je. Ugyanakkor a piac egyéb szereplői sem tétlenkednek. A gamerekre fókuszáló Pico negyedik generációs modellje például sok technológiai paraméterben felveszi a versenyt a Meta új üdvöskéjével, ám mindössze harmadannyit kell fizetni érte.

Mobilitás

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.