Hogyan digitalizálnak a magyar gyártócégek? Eljutnak-e hozzájuk a magyarországi kutatás-fejlesztés eredményei? Felhasználókkal, kutatókkal és szállítókkal beszélgettünk.

A koronavírus a Manufacture IT konferfenciát is a digitális térbe kényszerítette. De a járványhelyzet ellenére sem mondtunk le arról, hogy egy asztalhoz ültessük a magyar gyártóipar fontos szereplőit, ezért az előre rögzített konferenciaelőadások közzététele után szerveztünk két, élőben követhető kerekasztal-beszélgetést, amelybe a nézők is bekapcsolódhattak cseten feltett kérdéseikkel. A CIO Klub hangos kiadásának második évfolyamát a beszélgetésről készült felvétellel nyitjuk.

A beszélgetésben Benczúr András mesterségesintelligencia-kutató, a Nemzeti MI Lab szakmai vezetője, Kovács Gábor, a Suez digitális gyártásért felelős globális igazgatója, Papp Dávid, a Vodafone Magyarország üzleti technológiai megoldásokért felelős vezetője, valamint Rab Gergely a Dell Technologies Magyarország szenior tanácsadója, ipar 4.0-szakértő vettek részt. A felvétel 2020. december 3-án a Kossuth Klub nagytermében készült. A beszélgetést Szalkai Gergely független projektmenedzsment- és IT-szakértő, a CIO Klub Podcast sorozat állandó házigazdája vezette.

Ami a beszélgetésből megtudható

A beszélgetés onnan indul, hogy jelenleg hol is állnak a magyar gyártóvállalatok. Mennyire egységes a magyar piac, és hogyan hatnak a szektor egészére az ide települő és fejlett technológiával érkező multinacionális gyártóvállalatok? Kiderül az is, hogy az olyan kutatóközpontok, mint a Benczúr András képviselte SZTAKI, hogyan tudják segíteni a hazai szereplőket, valamint hogy milyen nehézségeket okoz a fejlettség szempontjából heterogén környezet.

Az előrelépést nehezíti, hogy még mindig nagyon máshogy gondolkodnak a gyártók és a számukra megoldásokat szállító informatikai cégek. Az is szóba kerül, hogy ezt a szemléletbeli különbséget hogyan lehet csökkenteni, illetve hogy ez mennyiben generációs kérdés (Kovács Gábor, Suez). Nem elég érteni a varázsszavakat (MI, felhő, big data, adatvezérelt döntés, prediktív elemzés, 5G, IoT/IIoT stb.), hanem azt is fel kell ismerni, hogy itt sok szempontból az évek óta felhalmozott szigetszerű technológiák újragondolása, átfogó rendszerbe illesztése történik (Rab Gergely). A beszélgetés résztvevői azt is megvitatták, hogy ebben kinek (szállító, felhasználó, kutató) mi lehet a szerepe.

A legfontosabb kérdés azonban, hogy van-e mód a magyar gyártóipar modernizációjára. A beszélgetés kitért ennek a finanszírozási és technikai oldalára is. Összegzésként pedig minden résztvevő adott arra is egy becslést, hogy középtávon milyen kilátásai vannak technológiai szempontból a hazai gyártóiparnak.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol fel is iratkozhat a csatornára. A beszélgetés rögzítettük videón, amit a Bitport YouTube-csatornáján lehet teljes terjedelmében megnézni, egy kattintásnyira pedig rövid szöveges összefoglalót is készítettünk.

Piaci hírek

300 dollárból épített magának segítő robotot, hogy ne szoruljon másokra

Az ALS nevű betegségben szenvedő michigani mérnök egy hússzor drágább eszközt váltott ki ezzel.
 
Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.