Hogyan digitalizálnak a magyar gyártócégek? Eljutnak-e hozzájuk a magyarországi kutatás-fejlesztés eredményei? Felhasználókkal, kutatókkal és szállítókkal beszélgettünk.

A koronavírus a Manufacture IT konferfenciát is a digitális térbe kényszerítette. De a járványhelyzet ellenére sem mondtunk le arról, hogy egy asztalhoz ültessük a magyar gyártóipar fontos szereplőit, ezért az előre rögzített konferenciaelőadások közzététele után szerveztünk két, élőben követhető kerekasztal-beszélgetést, amelybe a nézők is bekapcsolódhattak cseten feltett kérdéseikkel. A CIO Klub hangos kiadásának második évfolyamát a beszélgetésről készült felvétellel nyitjuk.

A beszélgetésben Benczúr András mesterségesintelligencia-kutató, a Nemzeti MI Lab szakmai vezetője, Kovács Gábor, a Suez digitális gyártásért felelős globális igazgatója, Papp Dávid, a Vodafone Magyarország üzleti technológiai megoldásokért felelős vezetője, valamint Rab Gergely a Dell Technologies Magyarország szenior tanácsadója, ipar 4.0-szakértő vettek részt. A felvétel 2020. december 3-án a Kossuth Klub nagytermében készült. A beszélgetést Szalkai Gergely független projektmenedzsment- és IT-szakértő, a CIO Klub Podcast sorozat állandó házigazdája vezette.

Ami a beszélgetésből megtudható

A beszélgetés onnan indul, hogy jelenleg hol is állnak a magyar gyártóvállalatok. Mennyire egységes a magyar piac, és hogyan hatnak a szektor egészére az ide települő és fejlett technológiával érkező multinacionális gyártóvállalatok? Kiderül az is, hogy az olyan kutatóközpontok, mint a Benczúr András képviselte SZTAKI, hogyan tudják segíteni a hazai szereplőket, valamint hogy milyen nehézségeket okoz a fejlettség szempontjából heterogén környezet.

Az előrelépést nehezíti, hogy még mindig nagyon máshogy gondolkodnak a gyártók és a számukra megoldásokat szállító informatikai cégek. Az is szóba kerül, hogy ezt a szemléletbeli különbséget hogyan lehet csökkenteni, illetve hogy ez mennyiben generációs kérdés (Kovács Gábor, Suez). Nem elég érteni a varázsszavakat (MI, felhő, big data, adatvezérelt döntés, prediktív elemzés, 5G, IoT/IIoT stb.), hanem azt is fel kell ismerni, hogy itt sok szempontból az évek óta felhalmozott szigetszerű technológiák újragondolása, átfogó rendszerbe illesztése történik (Rab Gergely). A beszélgetés résztvevői azt is megvitatták, hogy ebben kinek (szállító, felhasználó, kutató) mi lehet a szerepe.

A legfontosabb kérdés azonban, hogy van-e mód a magyar gyártóipar modernizációjára. A beszélgetés kitért ennek a finanszírozási és technikai oldalára is. Összegzésként pedig minden résztvevő adott arra is egy becslést, hogy középtávon milyen kilátásai vannak technológiai szempontból a hazai gyártóiparnak.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol fel is iratkozhat a csatornára. A beszélgetés rögzítettük videón, amit a Bitport YouTube-csatornáján lehet teljes terjedelmében megnézni, egy kattintásnyira pedig rövid szöveges összefoglalót is készítettünk.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.