Az amerikai autómegosztós vállalkozás a korábban reméltnél is magasabb értékeléssel kezdi meg szereplését a tőzsdén.

Bár sok kérdőjel és rizikófaktor akad a Lyft üzleti modelljét és eddigi pénzügyi eredményeit vizsgálva, a befektetőket láthatóan jobban izgatja a szektorban még bőven benne lévő növekedési potenciál. A 2013-ban beindult vállalkozás tegnap este tette közzé, hogy mennyiért kínálja első körben a péntektől nyilvános kereskedésben is elérhető részvényeit. Az előjegyzés lezárásánál közölt számokból arra lehet következtetni, hogy az érdeklődés a korábbi legoptimistább forgatókönyvnél is élénkebbnek bizonyul.

Az Alibaba óta nem volt ilyen mesés nyitás

Az autómegosztós alkalmazásával Észak-Amerika megannyi nagyvárosában jelen lévő Lyft a parkettre lépést (IPO) megelőző befektetői roadshow során még azzal turnézott, hogy 30,77 millió részvényt kívánt piacra dobni, darabonként 62-68 dollár közötti árfolyamon. Ezt sikerül az előkészítő szakasz zárásakor feltornászni 32,5 millió darab, 72 dolláros részvényre. Ennek következtében az amerikai piac 40 százalékát magáénak tudó Lyft 2,34 milliárdnyi forrást tud bevonni, a cég értéke pedig eléri a 24,3 milliárd dollárt.

Hogy milyen jelentős IPO-ról beszélünk, azt jól szemlélteti, hogy ilyen impresszív értékeléssel bíró belépőre az Alibaba bombasztikusra sikerült 2014-es tőzsdére lépése óta nem volt példa a techszektorban. De a 24,3 milliárdos cégértékeléssel a Lyft történelmi viszonylatban is a legjobbak között van, hiszen ennél szerényebbre értékelték a befektetők mondjuk a Google-t 2004-ben (23 milliárd USD), vagy a Twittert 2013-ban (14,2 milliárd USD).

Szakértők a néhány óra múlva esedékes pénteki nyitástól az árfolyam további emelkedését várják. Az egyéves célárfolyamra pedig 80 dollár körüli szintet emlegetnek. Ez pedig mindenképpen biztató hír a cégnek (és a korai befektetőknek), hiszen a tavalyi utolsó privát befektetési körben még "csak" 15 milliárdos értékelés mellett lehetett tulajdonrészt vásárolni a vállalkozásban.

Nincs minden rendben

Ettől függetlenül nem minden móka és kacagás a cégnél, hiszen a pénzügyi mutatók között bőven akad szemöldökráncolást kiváltó tétel. Az egyik legfontosabb ilyen a profitabilitás. A Lyft egyelőre csak égetni tudja a pénzt. A 2017-es 688 millió dolláros mínuszt tavaly egy 911 milliós bukóval sikerült megfejelni, és jelenleg nem igazán látszik, mikor és hogyan lehetne ezen a tendencián komolyan változtatni.

Egyes kommentárok azt is negatívumként említik, hogy ellentétben a nagy rivális Uberrel, a Lyft nem csinált házon belül önálló önvezető autózással foglalkozó divíziót, hanem partnerségekkel igyekszik megfelelően felkészülni arra az időszakra, amikor robotpilóták uralják majd az utakat. Más kérdés, hogy az Uber esetében sem beszélhetünk sikersztoriról a témában, elég csak az egy évvel ezelőtti, tragikus kimenetelű balesetet említeni.

Egyelőre azonban úgy tűnik, a szektor növekedési kilátásai képesek feledtetni a befektetőkkel ezeket a problémákat. Így a Lyft jó nyitása az Uber számára is meghozhatja a sikert. A globálisan is aktív, nagyobbik amerikai vállalat ugyanis vélhetően még áprilisban követni fogja a parkettre riválisát. Előzetes becslések szerint az Uber tőzsdére lépése bőven 100 milliárd dollár fölé lövi majd be a cég értékét.

Piaci hírek

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.